Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Oleme magedas ja piinlikus olukorras. Eestist on saanud sanktsioonimurdja ja seega liitlaste reetja, kirjutab Eesti Päevaleht 1. veebruari juhtkirjas.


Eesti Päevalehe uurimistöö tulemusena koorus skeem, millega lastakse Lukašenkal ja tema lähedastel Valgevene oligarhidel sanktsioonidest hoolimata teenida Eesti kaasabil endiselt sadu miljoneid eurosid.


Leedu avastas end möödunud aasta lõpus samasugusest situatsioonist, aga tegi järsud ja õiged järeldused.

 

Leedu lõpetas just 1. veebruarist täielikult Valgevene ühe suurema rahamasina, Belaruskali väetiste transiidi.

 

Detsembris pidi häbi avalikuks tulnud Aljaksandr Lukašenka abistamise eest viima ametist peaaegu terve Leedu valitsuse.


Nüüd on Eesti Päevalehe uurimistöö tulemusena tulnud välja, et Valgevene-vastaste sanktsioonide auke on edukalt ära kasutanud ka Eesti.


Eesti importis mullu Valgevene naftatooteid ligi kolm korda rohkem kui aasta varem. Sealjuures liikus Eestisse kolmandik Valgevene naftat, mis varem suundus Läti sadamatesse.


Eesti riigi selline kahepalgelisus on jahmatav.

 

Muidugi võib alati näidata näpuga Euroopa Liidu sanktsioonide nõrkusele, ent Eesti võlgneb oma turvalisuse suurel määral just rahvusvahelise õiguse toimimisele.

 

Seda ise õõnestades saeme oma iseseisvuse oksa.

 

Paljud meie poliitikud on kritiseerinud Saksamaad, kes lõhub Ukraina asjus lääneriikide ühtsust.


Meie korrespondendid võivad kinnitada, et ukrainlased võtavad Saksamaa samme, nagu 5000 kiivri saatmist relvade asemel, üsna üheselt solvanguna.

 

Kuhu paigutume siin meie? Kas ütleme lihtsalt „Vabandust, tahtsime ühtsusest rääkides ja teisi alt vedades veidi raha teenida”?


Eesti eelmine president Kersti Kaljulaid ütles, et Eesti Valgevene võimude abistamine on nagu anekdoot.

 

Tegelikkus on hullem. See on tragöödia Eesti tõsiseltvõetavusele.


Sanktsioonid tuleb rahalisest kahjust hoolimata viivitamatult täies jõus kehtestada. Välisminister Liimets võiks kaaluda isiklikku vastutust.


Valitsus peab mõistma, kuhu on tema vaikiv heakskiit meid paigutanud.

 

Ta peab andma enda ettevõttele viivitamatult korralduse jokitamine lõpetada ja sanktsioonid jõustada.


Ja välisminister Eva-Maria Liimets võiks kaaluda oma Leedu kolleegide kombel isikliku vastutuse võtmist.

 

Tegu pole ka ju mingi tohutu üllatusega – Eesti Päevalehtki juhtis Operaili jokk-skeemidele tähelepanu juba detsembris.

 

See, et sellest ajast saadik pole ühtegi sammu astutud, näitab küünilist ükskõiksust oma ametikohast lähtuvate kohustuste vastu.


Lõppude lõpuks loevad ka sümbolid. Reetureid ei armasta viimaks keegi.

 

 

Liimets: Eesti naftaäri Valgevenega näeb sanktsioonide kõrval halb välja


Välisminister Eva-Maria Liimets (KE) tunnistas kommentaaris ERR-le, et Eesti kaudu toimuv Valgevene naftatoodete transiit näeb riigile kehtestatud sanktsioonide kõrval halb välja ning valitsus peaks sanktsioone puudutavad poliitilised suunised üle vaatama.


Liimetsa sõnul rakendab Eesti Valgevene suhtes väga ulatuslikke sanktsioone, mis puudutavad paljusid sealsete võimudega seotud inimesi ja ettevõtteid.


"Siiski pole Valgevene suhtes kehtestatud täielikku embargot ning sel juhul on alati kaupu ja isikuid, kes jäävad kehtivate sanktsioonide alt välja.

 

Olgugi, et Valgevene naftatoodete transiit Eesti kaudu on olemasoleval kujul seaduslik, olen täiesti nõus, et see näeb sanktsioonide kõrval halb välja," märkis välisminister.

 

 

Kallas: lüngad sanktsioonide rakendamises tuleb parandada


Peaminister Kaja Kallas (RE) kommenteeris, et ta helistas välisminister Eva-Maria Liimetsale ja palus tal teema aruteluks valitsuse nõupidamisele tuua.


Kallas märkis meediale saadetud kommentaaris, et Valgevene sanktsioonidest kinnipidamise teemal on esitatud tõsine etteheide riigile.


"Põhimõtteline välispoliitika peab väljenduma ka selle rakendamises kodus – kui oleme sanktsioonides kokku leppinud, peame neid rakendama ja kui ilmnevad lüngad, tuleb need parandada.

 

Vastasel juhul vähendame meie endi rahvusvahelist usutavust ja sõnaõigust," kommenteeris Kallas.


Eesti Päevalehe, Re:Baltica ja Valgevene väljaande Belsati ühine uurimine tuvastas, et äri käib ettevõtete võrgustiku kaudu, millega on seotud sanktsioonide all olev Valgevene oligarh Mikalai Varabei.

 

Peale selle on mängus trikitamine kaubakoodiga, mis lubab Valgevene naftavagunitel veereda mööda Eesti raudteid ilma sanktsioone kartmata.


Neljapäeval, 3. veebruaril otsustas valitsus kehtestada Valgevenele täiendavad sanktsioonid, millega peatatakse seni toimunud naftatoodete transiit läbi Eesti.

 

Loe lähemalt:
EPL, 31. jaan 2022. “Sanktsioonidele vilistades. Just nii voolab läbi Eesti rekordkoguses Valgevene naftat”
https://tinyurl.com/2f9bd7a9 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo