Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

august

1. veebruaril, kui saabus hiina kuukalendri uus tiigriaasta, oli ETV Ringvaate saates selline stuudiohetk. Tuleb oranž triibik, saba lipuna lehvimas – täitsa tiiger, ainult et Tallinna Kalamajas. Suure sõpruskonnaga kass Augusti nimelist promenaadi hakatakse rajama tema kodumajast üle tee. Saatejuht Marko Reikop on mureliku näoga. Vist tajub, et keegi tõttab ja võiks turja hüpata. Kuvatõmmis: ERR.ee

 

Mul polnud vähimatki kavatsust hiina uusaastast ega selle loomamärgist kirjutada. Aga neid tiigreid hakkas ja jäigi tulema. Igast uksest ja aknast.

 

Aken on tänapäeval mitte alati niivõrd see klaaside ja ruutudega, millest vaatab Mati, et "Oi, kus kõik nii imelik. Maa on täis kui valget vatti, kask on härmas habemik." Seda ka!

 

Mitte üldse imelik – õige ja imeline just! Tallinnas on taas 28 cm lund maas, Virumaal ja Kagu-Eestis pool meetrit.


Arvutiekraanil on tavaliselt lahti mitmed aknad ehk vahelehed (tabs).

 

Just nendest akendest see hiina astroloogia üks kaheteistkümnest loomamärgist aina vastu piilus. Kõigepealt jagas tuttav tõlkija naljakat peenikest pulktiigrit. Ühe briti joonistatud, enam kui 50 aasta eest, mis paljusid eestlasi ikka heldima paneb.


"Kuu paistis läbi akna selle tiigri peale siin raamatus." Nii algab "Kõnelused tiigriga". Kuu ja tiiger! Tiiger isutab juttude järele, sest need kosutavad teda ning palub Kuumehel jutustada.

 

See on küll eeskätt lastele, aga mitte suur kirju pildiraamat.

 

Autori lapselikud joonistused on väiksed ja must-valged, neid on palju, aga sõnu rohkem. Evi Vanema tõlkes 1979 (rahvusvahelisel lasteaastal) eesti keeles ilmunud raamat on suisa 245 lehekülge ja mõnedele algklassidele kohustuslik kirjandus.

 

Aga see ei kohuta, see lohutab.


Meenus Karupoeg Puhhi triibuline sõber, kelle eestikeelne nimi on Tiiger (inglise Tigger). Kas kuulsite, et Puhh (ingl. Winnie the Pooh) on Hiinas keelatud?

 

Sest kunagi oli algatatud väike tögamine, et hiina president Xi Jinping sarnaneb karupoeg Puhhile. (President Obamat ta kõrval võrreldi samas pikema ja saledama Tiigriga.) Tiiger on taliolümpiale teretulnud, Puhhi aga üle piiri ei lasta.


Shere Khani altkulmu pilku mäletate? Pilk on tuttav eelkõige neile, kel tutvus selle bengali tiigriga toimus Disney joonisfilmi kaudu.

 

Muidugi kõneles ta briti aktsendiga, sest "Džungliraamatu" autor Rudyard Kipling sündis tolleaegses Bombays ning teos ilmus Inglismaal aastal 1894.

 

Esimesed eestikeelsed Mowgli-lood ilmusid 1900. aastal. Poiss, tiiger ja vesi, otsatu Vaikne ookean, on lahutamatud Kanada kirjaniku Yann Marteli Man Bookeri auhinnaga pärjatud seiklusromaanis "Pii elu", millest tehti ka linateos. Raamat ilmus eesti keeles 2005. a.


Tiigrisaba – apelsini ja musta lagritsa maitseline jäätis – pidavat olema Kanadale omane! Polnud aimugi.

 

Küllap Põhjamaades, Hollandis, ja mujal, kus on palju musta lagritsa sõpru, esineb midagi sarnast. Mujal lööb must lagrits väga kahte leeri. Tundub, et väiksed pigem taganevad.


Eestis on juba aastaid eriti noorte seas populaarne odava, ent üllatavalt kvalitseetse kauba pood nimega Tiger.

 

Täisnimi on sellel Taani pudipadi disain poel Flying Tiger Copenhagen, aga Eestis lihtsalt Tiger.

 

Mina nimetan seda eestipäraselt pika i-ga "Tiiger" ja mu laps aina naerab: "Emme, see on "tiger"", (lühikese i-ga). Nüüd juba sõbranna eeskujul öeldakse "taiger".


Kohe varsti peaks valmima Tallinna loomaaias suurejooneline Tiigriorg. "Seoses ohustatud liikide paljundusprogrammis osalemisega viibib Tallinna loomaaia amuuri (inglise Siberian) tiiger Pootsman alates 2018. aasta detsembrist Tšehhis ZlínLešná loomaaias, kus talle ja amuuri tiiger Tanyale sündisid 2019. aasta 10. juunil kolm kutsikat.

 

Paljundusprogrammi lõppedes ja tiigrioru valmides tuleb tiiger Tallinna loomaaeda tagasi ja siis saab talle juba pakkuda loomväärilisi elamistingimusi, milleks senised vanast laohoonest ümber ehitatud puurid ei sobinud.


Tallinna Loomaaias on aegade jooksul üles kasvanud 23 tiigrikutsikat.

 

Nii on häid loomapidamistingimusi vaja ka selleks, et saaksime Pootsmanile uue kaaslase ja muutuksime paljundusprogrammi juhtivaks partneriks," seisab tallinnzoo.ee kodulehel.


Meil on kodus üks väike veetiiger.

 

Eks me kõik vajame vett, aga meie kass, oranž triibik (tabby) Reedik armastab viimasel ajal juua vett kõige enam ühest ilmatuma suurest punasest pesukausist!

 

Ja tütred härrat nõnda teenindavadki.

 

Ju siis on tunne, et ta on mõne suurema romantilise veesilma kaldal.

 

Punane on hiina kultuuris õnne värv, mõistagi ka uusaasta värv. Punasel allikal joov tiiger sobiks hästi õnnitluskaardiks.


Lõpuks kirjutamise ajendi, kass Augusti juurde ringiga tagasi.

 

Esimene kass A eestlaste südames on siiski kass Artur. Tema ilmus teleekraanile juba 40 aasta eest koos onu Raivo (Järviga) lastesaates "Laupäeval koos isaga" ning temanimelist kooki teevad lapsed endiselt.

 

Poes müüakse ka Kass Arturi iirisepalle.


Nüüd põõnab püünel, tihti oma maja ees Kopli tänaval, samamoodi ehtne lihast ja luust kass August.

 

Tema kuulsus algas ja jätkub Kalamajas, kuhu rahvas on hääletanud, et rajatakse temanimeline 150 meetrine jalakäijate promenaad.

 

Üks ümbruskonna proua pidavat ka teda vannitama! Ikkagi veetiiger.

 

Augusti tutvustust Ringvaate saates saab näha selle võlulingi kaudu: https://bit.ly/346mdaY


Ometi pole ta esimene kuulus Kalamaja karvane.

 

Aasta tagasi kirjutasin teile hulkurkoer Žorikust, kui ta lõpuks jõudis vanaduspäevi veetma turvalisse, ent vabasse keskkonda ja tema auks püstitati tema vanasse kanti kivikuju.

 

Monument on tegelikult pühendatud kõikidele kodututele loomadele.

 

Nagu need mitusada tükki, kes 2. veebruaril lennutati Afganistanist Vancouverisse, vanade või uute perede manu.


Žorik läks pea 20-aastaselt läinud nädalal jäädavalt parematele jahimaadele ning tema kuju ümber Tööstuse ja Erika tn nurgal põlevad küünlad ja tuuakse õisi.


Tiigri ladinakeelne nimi Panthera tigris tuletas meelde, et üks väga suur Tigris on veel, jõgi Mesopotaamias.

 

Vana-kreeka tiiger Tigris, tulenevalt pärsia Tigra'st, tulevat sumeri Idigna/ Id(i)gina'st, mis tähendab "voolav vesi".

 

Lakkamatult liikuv triip ehk vööt, lõputu veetiiger.

 

Rõõmustavat laskumist tiigriaasta turjal!


Riina Kindlam,
Tallinn

 

konelused

Lasteraamat, mis on kohati Eesti algklasside kohustuslik kirjandus, sobib ka vanematele. Briti näitleja Donald Bisset'i 1967. a. "Talks with a Tiger" ilmus eesti keeles 1979. a. ja on paljude lemmikraamat. Luuletaja Hanneleele Kaldmaa on kirjeldanud raamatut nii: "Ma ei tea, kui palju mu lapsepõlvetarkusi siit pärineb. Palju." Foto: vaimuvara.ee

 

veetiiger

Saabunud tiigriaasta element on vesi. See on Bert, tiiger, kes armastab vannis käia, järelikult veetiiger. "Kõnelused tiigriga ja teisi jutte" lk. 94. Foto: Riina Kindlam 

 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo