Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

USA andis NATO liitlastele Eestile, Lätile ja Leedule loa tarnida Ukrainale Ameerikas toodetud relvi, kirjutab Politico.


USA ekspordi regulatsioonid nõuavad, et Balti riigid peavad relvade, nende seas maa-õhk tüüpi rakettide, edasi andmiseks saama USA välisministeeriumilt loa.


Eesti, Läti ja Leedu esitasid taotlused relvade tarnimiseks viimastel nädalatel ja viimane neist sai heakskiidu 19. jaanuaril, kinnitas USA valitsuse ametnik Politicole.


Leht kirjutas, et see protsess võib võtta kuid ning lubade saamine on ringlemas Washingtoni bürokraatiamasinas vaatamata sellele, et Joe Bideni administratsiooni ametnike sõnul võib Venemaa juba lähiajal Ukrainat rünnata.

 

Peale loo avaldamist kinnitas riigi valitsuse ametnik, et relvade tarnimine on saanud heakskiidu.


"Me oleme praegu punktis, kus Venemaa võib iga hetk alustada rünnakut Ukrainas," ütles Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki 18. jaanuaril ajakirjanikele.


Politico märgib, et Baltimaad pole mitte üksnes kiirustamas relvade saatmisega Ukrainasse, vaid on küsinud ka NATO jõudude suurendamist oma riikides.


USA-s toodetud sõjalise varustuse edasi andmine kolmandale osapoolele on keeruline protsess, mis nõuab hinnanguid ja heakskiite mitmelt USA valitsusasutuselt.

 

Samas võib mõnes olukorras olla relvade tarnimine kolmandale osapoolele olla ikkagi kiirem kui näiteks see, kui Washington saadaks relvi sihtriigile otse.


USA välisabi seadus ütleb, et kolmandale osapoolele relvade andmine peab vastama kindlatele standarditele.

 

Stimsoni keskuse analüütik Elias Yousif selgitas, et üks tingimustest on näiteks see, kas USA ise oleks teinud samasuguse relvade tarne.


Eesti kaitseministeeriumi rahvusvahelise koostöö osakonna juhataja Peeter Kuimet ütles detsembris ERR-ile, et Eesti tahab saata Ukrainale tankitõrjerelva Javelin rakette ning 122-millimeetriseid haubitsaid, kuid enne lõplikku otsust tuleb luba saada rakettide päritolumaalt USA-lt ning haubitsate kunagistelt omanikelt Soomelt ja Saksamaalt.


Nii Eestil kui ka Leedul on Javelinid olemas ning nad soovivad hakata neid uute versioonide vastu välja vahetama, sest praegused on vananemas.

 

VES/ERR

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo