Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

ESTOraiser

ESTO|Raiser 2021 täispäevane programm oli mitmekesine ning sobib hästi ka järelvaatamiseks. Värskendavaks vaateks eestlaste saunakultuurile lavastas koreograaf Diina Tamm saunavõludest tantsunumbri “Viska leili!”, mille ta esitas koos tantsija Jose Amor Christenseniga. Kuna ESTO|Raiser’i oksjoni tulu suunatakse Eesti Majade ja eestlaste püsialade, nt laagrialade toetuseks USAs, otsustasid tantsijad lavastada oma numbri Järvemetsa laagrialal, kus asetseb ka saun eesti noorte terviseks. Fotol teevad tantsijad Jose ja Diina – kes annetasid oksjonile ka uued saunavihad – videovõtetest pausi. Foto: Kristjan Karu


Eesti Rahvuskomitee Ameerika Ühendriikides (ERKÜ) korraldas äsja oma esimese virtuaalse oksjoni, kogudes 14 361 dollarit, teavitades samas avalikkust rollist, mida Eesti majad ja kogukondlikud kokkusaamiskohad on mänginud Eesti kultuuri ja pärandi säilitamisel USA-s. Kogu oksjoni tulu läheb kogukonnamajade toetuseks ja ajakohastamiseks.

 

Oksjonil oli lisaväärtus. See tutvustas mitmeid Eesti ettevõtteid ja andekaid isikuid, kes said annetajatena reklaamida oma toodangut, kunsti, käsitööd või teenust, aidates samal ajal korraldada eestlaste kogukonnaüritust, millel osalesid inimesed üle USA (ja kaugemaltki).

 

Ühe ERKÜ toetaja sõnade kohaselt on “EANC suutnud kaasata, kutsuda ja lubada KÕIGIL, kõikidel eestlastel (rikkad või vaesed, noored või vanad) osaleda ja tunda end oodatuna, kaasatuna ja vajalikuna Ameerika eestluse aitamisel…. tunda end väärtuslikuna… ”

 

Oksjon leidis aset 16. septembrist kuni 26. septembrini ning lõppes virtuaalse kavaga 25. septembril.

 

25. septembri programm tutvustas meie väärtuslikke Eesti maju, laagreid ja muid rajatisi, pakkudes sissevaadet nendesse kohtadesse, mis toimivad jätkuvalt sõlmpunktidena Eesti seltsidele, koolidele, kooridele, rahvatantsurühmadele, klubidele ja organisatsioonidele.

 

Programmi õhtust osa juhatas andekas, alati meelelahutuslik Andy Valvur ning see sisaldas tantsulisi ja muusikalisi esinemisi ning vestlusi eestlaste ja eestlaste sõpradega.

 

Teiste oodatud külaliste seas oli meil ka suur rõõm otseülekandes tervitada tegusat Eesti Välisministeeriumi üleilmse eestluse poliitikanõunikku, Keit Spiegelit. Kogu programm on järelvaatamiseks saadaval ERKÜ Facebooki lehel ning peagi postitatakse see ERKÜ veebisaidile ja YouTube'i kanalile.

 

Virtuaalprogrammi käigus sai tutvuda sauna ajalooga; õppida, kuidas teha hapukapsasuppi; teada saada, miks kirjandustegelane Henrik Visnapuu on meile endiselt oluline või kuulda meie rahvuslikust müütilisest kangelasest Kalevipojast.

 

Esinemise tipphetkede hulgas oli Diina Tamme loodud eesti saunakultuurile pühendatud tants „Viska leili”, mille esitasid Jose Amor Christensen ja Diina Tamm.

 

Teises programmi osas mängis viiuldaja Valev Laube koos kitarrist Charlie Rauh'ga traditsioonilisi ja uusi rahvaviise, mida toetasid Valevi läbimõeldud kommentaarid.

 

laube

USA eestlaskonnas on palju andekaid kunstnikke, muusikuid ja muid loomeinimesi. Fotol viiuldab New Yorgis elav muusik, kunstnik ja disainer Valev Laube (vasakul) duost Valev Laube ja Charlie Rauh, esinedes ESTO|Raiser’i programmis eesti rahvamuusika ja ka paari omakirjutatud kompositsiooniga. Täispikk kontsert on saadaval Facebookis ja ERKÜ kodulehel, www.estosite.org Valev on ühtlasi ESTO|Raiser 2021 originaalkunsti autor.

 

 

Ei tohiks mainimata jätta kaasaegse eesti kunstniku Markus Puskari kaasahaaravat intervjuud Andy Valvuriga.

 

ERKÜ esimese oksjoni korraldas rahakogumiskomitee, toetudes juhatuse liikme Toomas Tubalkaini ettepanekule.

 

Erilist tunnustust väärivad tegevdirektor Leelo Linask ja nõukogu liige Marit Davey loomingulisuse ja raske töö eest.

 

ESTO|Raiser’i kaubamärk töötati välja selleks, et juhtida tähelepanu oksjoni rollile „raha kogumisel ja teadlikkuse tõstmisel, et saaksime kasvatada järeltulevaid Ameerika eestlaste põlvkondi”.

 

Nüüd algab oksjonijärgne töö, mille eesmärk on tagada, et iga ostetud ese jõuab annetajalt ostjale!

 

Eesti Rahvuskomitee Ameerika Ühendriikides on tohutult tänulik eestlastele üle terve USA ja kaugemal nende toetuse eest ERKÜ ESTO|Raiser’i toimumisele, mis võimaldas sündmusel rohkelt ületada esialgselt planeeritud eesmärgi koguda 10 000 dollarit.

 

Olite ostja, müüja, esineja, vaataja või oksjonimeeskonna liige – teie toetus ja koostöö tegid sündmus edukaks.

 

Maailm ei pruugi olla veel reisimiseks avatud, kuid me loodame ERKÜs, et sündmus tõstis kollektiivselt meie kõigi ühisvaimu, kuni saame taas näost näkku kokku saada.

 

Mai-Liis Bartling,
ERKÜ nõukogu ja juhatuse liige ning oksjonimeeskonna liige
www.estosite.org 

 

2438

Eesti Majasid USAs on viis, alasid vähemalt neli, aga peakokka nimega Erik “Kapsakuningas” Must saab olla ainult üks. Kes tahab Lakewoodi Eesti Maja koka kuulsa hapukapsasupi tegemist õppida, see vaadaku programmist ESTO|Raiser ning siis mingu L.E.M. üritusele, kus saab oma tulemust originaaliga võrrelda. Foto Helica DeShaw

 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo