Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

nooremate laudkond

Nooremaid tähistajaid, vasakult päripäeva EÜSi Toronto koonduse esimees vil! Veiko Parming, vil! Kristina Soolepp Lepik, Armand Lepik, vil! Talvi Parming (ENÜS), vil! Tiina Hiis, Mark O'Donaghue, vil! Liis Jakobson ja järgmisena ametisse astuv uus C!FP Toronto koondise esimees vil! Heli Vanaselja.     Foto: vil! Epp Aruja

 

Tartus 27. oktoobril 1920 asutatud esimene naiskorporatsioon Filiae Patriae, Isamaa tütred, on saanud saja-aastaseks.

 

Tegelikult sai meie üliõpilasorganisatsioon äsja 101-aastaseks.

 

Ajaarvamine ei ole sassis, sassi ja lukku läksid elukorraldus ning ühiskond, milles juubelit ootavad ja ettevalmistavad korporatsiooni liikmed elasid.


Ülemaailmsed korp! Filiae Patriae koondised on tähistanud oma 100. a. juubelit erinevatel aegadel läinud aasta jooksul ning lõpuks jõudis kauaoodatud järg ka 1952. a. asutatud Toronto koondise kätte.

 

Peokomitee oli ammu leidnud väärilise tähistamispaiga korporatsiooniga samal kümnendil ehitatud ja kuulsa mainega hotellis „Windsor Arms“ Toronto südalinnas.


Kui pidada suurejoonelist üritust ihaldatud paigas, lüüakse selles suhtes käed pikalt ette, ajaliselt.

 

Aega on kõigil olnud palju, suhtlemist eesti sõpradega vähe.

 

Peokomiteel on kaks aastat olnud ärevad ajad, oodates, millal korporatsiooniõed koos kaaslastega saaksid ja julgeksid turvaliselt ja meeldejäävalt suurjuubelit tähistada.

 

See võimalus jõudis lõpuks kätte 15. oktoobri õhtupoolikul neile, kes olid varem tõendanud mõlema kaitsesüsti saamist ning tundsid, et lõpuks on saabunud turvaline võimalus kokku saada ja suhelda ammuste lõbusate suurürituste vaimus.

 

Selleks puhuks oli liikmetel ka võimalus tellida korporatsiooni valge, punase ja rohelise vapiga näokaitsemaske.


Kokku tuli 86 korporatsiooniõde ja kaaslast, nende seas õdesid Eestist, Vancouverist, Kaliforniast, Floridast ning Ottawast ja Hamiltonist.

 

Pidulik õhtu algas maskiballihõnguliselt.

 

Hotelli mezzanine korrusel klaverimängu saatel koguneti ja tuvastati sõpru silmade ja naerukurdude järgi.

 

Ühes salongis voolas ajalugu ekraanil ajalooliste fotode näol, teisel pool fuajee suurlühtrit voolasid punast ja rohelist värvi selleks õhtuks loodud imepärased tervituskokteilid „Leekiv Filiae“ ja „Patriae passioon“.


Pikad kindad võisid olla, kitsas värvipael pidi olema.

 

Teklid ootasid järgmise päeva „Tartu“ üritust. Toronto oma Tartu (College'i)sse on sellest peenest galaõhtu-paigast vaid paarisajameetrine (võimalik rongkäigu) tee mööda ametlikku Bloori tänava kultuurikoridori.

 

All, hotelli suures saalis ootasid nüüd aga väljapanekud ja nimekaardid.


Nagu mälestuste spaleer olid väravatest saali sisenedes vasakul käel teklid, rapiirid, laulikud ja korporatsiooni puudutavad teosed ning paremal palju tuttavaid nägusid, kelleta on siiamaani raske ettekujutada Filiae märgilisi üritusi.

 

Vil! Maiki Andre Lupp ja tema abikaasa vil! Mart Lupp (korp! Fraternitas Estica) olid koostanud ja trükkinud välja „Tartu-aegsete“ liikmete portreefotod kaartidena, kus sees isikute olulisemad eluloolised andmed.

 

juubeligala

Korp! Filiae Patriae Toronto juubeli galapeo komitee liikmed, kes väsimatult aastaid valmistasid ette ja ootasid võimalust suurtähistamine läbi viia. Vasakult: vilistlased Elle (Jääger) Rosenberg, Inga Eichenbaum-Falby, Anne Liis (Tüll) Keelmann ja Maiki Andre-Lupp.  Foto: vil! Mart Rosenberg (Korp! Rotalia).

 

Viisteist nendest olid Toronto koondise asutajaliikmed korporatsiooni 30. aastapäeval 1952. a.

 

Oleme tänulikud, et korporatsiooni arhiivi haldaja vil! Epp Aruja jätkuvalt tegutseb fotode ja muude materjalide korrastamisega.


Laudadel olid vaimukad ja rõõmsad taimeseaded rooside, rediste ja kapsaroosidega!

 

Need oli loonud vilistlastest õed Ene Koor Migur ja Elle Koor.

 

Gaudeamuse laulmisele järgnes kirjalike tervituste lugemine kaugetelt sõsarkoondistelt Göteborgis, Stockholmis, New Yorgis, Austraalias ja ka kahelt toetajaliikmelt Albertas: Pärja Vilistus Tiislar ja Tiiu Kuhi Adamek.

 

Õnnesoovidega kirja oli läkitanud ka korp! Revelia.

 

Söögipalve luges vil! Mall Pärn Puhm ning kõrgustest hakkas kõlama „Kungla rahvas“.


Paratamatult oli juba veidi raskem olla maskiga, kui joodi korp! Filiae Patriae terviseks vahuveini ning eelroana saabus homaaripiisk ehk bisque de homard, lobster bisque.

 

Jätkuv maskiball oli siiski täiesti kohane; oli ju paljudele esimene kord 2020. a. märtsikuust saadik olla taolisel üritusel inimeste seas ning see kõik oli veidike võõrastav.


Maitsvate käikude vahele pikiti sõnavõtte: korporatsiooni ajaloost pajatas abiesimees vil! Anneli Andre-Barrett, Toronto koondise asutajatest vilistlased Maiki Andre Lupp ja Inga Eichenbaum-Falby ning siis tulid ette õnnesoovijad: vil! Talvi Parming ENÜSi ja teiste naisorganisatsioonide nimel, vil! Tõnu Altosaar Sakala ja Eesti Korporatsioonide Liidu (EKL) esindajana, EÜSi esimees vil! Veiko Parming, vil! Toomas Kütti Vironia nimel, vil! Kairi Taul Hemingway luges ette C!FP vilistlase president Kersti Kaljulaidi isikliku ja Eestlaste Kesknõukogu Kanadas tervitused.


President vil! Kaljulaid, ÜRO laste ja naiste eestkõneleja alustas: „Head õed Torontos, ilusat galaõhtut, südamlikku õestuspidu!

 

Meie väliskoondised sündisid ja kasvasid suureks aegadel, mil piirid olid ületamatud.

 

Saatus tahtis, et ka meie 100. sünnipäeva pidustused oleksid ajal, mil kokku saada ei olnud kuidagi võimalik.


Okupatsiooni lõppu pidime ootama pool sajandit, misjärel saime taastada korporatsiooni aktiivse tegevuse ka Eestis.

 

Ent isegi süngetel 70ndatel, ka Eestis, hoidsid õed kokku ja olid üksteise jaoks olemas.

 

Nii sai minu põlvkond siiski kasvada ausate mälestuste saatel.


Jah, need ausad mälestused tähendasid kasvamist päris õnneliku lapsepõlveta, sest kes ikka saab olla täitsa õnnelik, kui ta kodu on okupeeritud, ta vanaema F!P! õed peavad kohtuma värvideta ja sinimustvalge kõrvuti paberile vedamine on keelatud.

 

Aga ausad mälestused on minu jaoks alati maksnud rohkem. Olen kasvanud isamaa tütrena ja selle üle uhke.“


Allakirjutanul oli au lugeda ette meie Tartu koondiselt saabunud tervitus, vil! Silvi Laan Otsmaa tõi tervitusi Kalifornia koondiselt ja Ramona Erika Johanson Kanada läänerannikult.


Galale eelregistreerijate vahel toimus õnneloosimine. Elle Jääger Rosenberg ja Ingrid Jürman Callum võitsid pääsmed võõrustajahotelli kuulsale briti kõrget teekultuuri jäljendavale einele!


Suhtlemine järgnes mõnusa elava muusika saatel, mis tantsu hoogustudes hiljem muutus plaadikeerutamiseks.

 

Rahvas ei tahtnud lahkuda.

 

Meeldima hakkas see igatsetud suhtlemine.

 

Õnneks said õed järgneval päeval taas vaiksemalt omakeskis kokku Toronto Tartus.


Kauges Eesti Tartus tähistasid õed nädalapäevad hiljem jätkuvalt „sajandipidu“, nüüd juba Filiae Patriae 101. aastapäeva.

 

Neljapäeval 21. oktoobril külastati lahkunud liikmete haudu ja peeti vaikset õhtut konvendis, reedel toimus ball Eesti Rahva Muuseumis.

 

Laupäeval olid koosolekud konvendis ja õestuspidu Vanemuise kontserdimajas ning pühapäeval kosutav hommikukohv konvendis.

 

Kui armas on saada jätkuvalt kinnitust, et oleme alati Tartusse külla oodatud! See kord elasime kaasa seal viibivale vil! Anne Liis Tüll Keelmannile.


Kiitus meeletu korraldustöö tegijatele, eeskätt peokomitee liikmeile vil! vil! Elle Rosenberg, Inga Eichenbaum, Anne Liis Keelmann ja Maiki Andre Lupp koos abistajatega, tänu kellele igatepidi ajalooline ja kauaoodatud juubeli tähistamine õnnestus nii hiilgavalt!

 

See andis kõigile lootust ja tuult tiibadesse elukestvaks õppeks ning sõpruseks.


Aastal 1960 kirjutas Bernhard Kangro Stockholmis C!FP 40. a. juubeliks luuletuse, mille viimane, kolmas salm kõlab järgmiselt:
Kõik, mis kallist meil, Eestile anda –
elu, õnn ja armastus!
Valget, punast ja rohelist kanda
ükskõik kui kaua ja kus!


Vivat, crescat, floreat corporatio Filiae Patriae in aeternum!


ELAGU EESTI!


Riina Kindlam,
Toronto

 

ernesaks

Vil! Anita Ernesaks koos ema vil! Silvia (Kilu) Ernesaksaga, kes oli juubelipeo auväärseim osavõtja.    Foto: vil! Alliki Arro

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo