Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

virve

Virve Vaher oma 90. juubeli tähistamisel. Foto: Ulla Vinkman

 

New Yorgi Eesti Majja oli 12. detsembril kogunenud vähemalt 80-pealine vaktsineeritud eestlaskond, et õnnitleda eelneval päeval 90 aasta künnise ületanud kauaaegset kogukonnategelast Virve Vaherit.


Paljud kokkutulnutest olid “pagulaseestlaste” (need, kes lastena sõjapõgenikena Eestist lahkusid) või “vanaeestlaste” (need, kes enne sõda olid Ameerikasse rännanud) Ameerikas sündinud lapsed.

 

Nad olid saanud oma eestluse ja eesti keele Eesti Laste Suvekodus, skaudi-gaidi laagrites, täienduskoolides, jne.

 

Muidugi leidus külaliste seas ka uuemaid Ameerikasse rännanuid.

 

Kõiki, kes mingil viisil Eesti vabaduse ja eestluse säilimise heaks oma vaba aega on annetanud.

 

Paljud, kes väliseestlastena Ameerikas sündinud, on nüüd juba keskikka jõudnud.

 

Nad said oma eestimeelsuse Virve taoliste isikute töö ja kasvatuse kaudu, püüdes seda hoida ja edastada noorematele järeltulijatele.


Sünnipäevalaps oli palunud kingituste asemel teha annetuse Long Islandil asuva Laste Suvekodu ujula uuendamiseks ja hoidmiseks.


Pärast maitsvat einet järgnes hulgaliselt sõnavõtte-õnnitlusi.

 

Virve Vaher on aastaid olnud ja on New Yorgi Eesti Haridusseltsis aktiivne.

 

Oli loomulik, et esimesena õnnitles sõnavõtuga New Yorgi Eesti Haridusseltsi (NYEHS) president Carl Skonberg, tervitades kohalviibivat Vaherite peret: Ameerikas sündinud Elmarit, Pauli, Silviat, lapselapsi, sugulasi ja sõpru.

 

Ta tõstis esile seltsi auliikme Virve Vaheri suurt panust väliseestlaste tegevuses.

 

Virve oli aastaid LI Lastesuvekodu Kuratooriumi ja Abistamiskomitee juhataja.

 

Praegugi tegutseb Virve ikka aktiivselt ja aitab kaasa Eesti üritustel, on NYEHS vanematekogu liige ja tunnustab esimesena neid, kes praegu siinset Eesti kogukonda teenivad.


Eesti Abistamiskomitee esimees Thomas Kilm mainis, et Eesti taasiseseisvuse saabumisel oleks Eesti Abistamiskomitee töö katkenud, kuid Virve juhtis seda 30 aastat ja võimaldas seega meie ühiskonna abivajajatele vajalikku.

 

Eriti on elujõuliseks jätkamiseks kaasa aidatud mitmesuguste väliseestlaste organisatsioonide tegevusele nagu skaudid-gaidid ja paljud Ameerika mandril tegutsevad eesti seltside programmid; meie arhiiv, laulukoorid, lastelaagrid, rahvatantsurühmad ja teised eestlusele pühendatud ettevõtmised.

 

Samas on peale Eesti taasiseseivumist saanud abi ka mitmed tegevused Eestis, nagu Tallinna Lastehaigla, Eesti Pimekurtide Tugiliit, Vigastatud Võitlejate Ühing, jt.


Nii NYEHS esimees kui Thomas Kilm lisasid tervitustele mitmeid vaimukaid ja lõbusaid lookesi Virve tegevusest LI Laste Suvekodu juhatajana.

 

Näidati pilte lastele pakutud tervislikest toitudest, mida Virve püüdis majanduslikult väikeste võimalustega osta, aga kui muu ei sobinud, võisid nigelad sööjad saada ikkagi ka “peanut butter ja jelly” võileiba.

 

Thomas Kilm jutustas huvitavalt, kuidas ta abikasvatajana pärast herilase nõelamist Virvelt hirmuäratava kiirsõidu haiglasse sai ja see tegelikult ta elu päästis jne, jne.

 

Õde Virvet tervitas ka tema vend, auhinnatud epilepsia- ja neuroloogiadoktor Ilo Leppik Minnesotast.


Järgnevalt kogunesid rahva ette kohalviibivad, siinse Filia Patriae koondise liikmed, ning esinaine dr Jana Zernant õnnitles ilusate lilledega aastaid koondise juhatajaks olnud Virvet.

 

New Yorgi gaidüksuse “Linnutee” juht Ilomai Kurrik tervitas skautide-gaidide organisatsioonide poolt, kus Virve kaua aktiivselt kaasa oli löönud.

 

Maaja Duesberg Roos mängis klaveril õnnitluse, mis oli loodud Virve Vaheri nime täishäälikutele.

 

Tervitused olid peamiselt kakskeelsed, kuna külaliste hulgas leidus ka ameeriklastest abikaasasid.


Pikk laud sai täis õnnitlejate toodud lillekimpe.

 

Lauldi “Ta elagu”. Anti sõna ka sünnipäevalapsele, kes lühidalt mainis oma ülikooli lõpetamise järgset kolimist Minnesotast New Yorki, kus oli võimalik rohkemate eestlastega koos tegutseda.


Pärast kohvi ja mitmeid kooke-maiustusi ning jutuvestmisi viimasel ajal harva kokkusaadud tuttavatega, hakkas rahvas lõpuks lahkuma.

 

Eriti südantsoojendav oli näha, kuidas nüüd täiseas endised täienduskooli lapsed oma vanemaid aitasid Eesti Maja treppidel liikuda.

 

See annab ka lootust, et meie järgnevad põlvkonnad omi lapsi eestimeelseks kasvatavad ja sama aktiivselt siinses Eesti ühiskonnas tegutsevad kui nende väliseestlastest vanemad.


Armas Virve, veelkordsed õnnitlused aastatepikkuse eestlust edasikandva tegevuse eest.


Aime Andra

vaher leppik

Virve perekond - esimeses reas vasakult: pojapoeg William Vaher (Elmari poeg), tütar Silvia Vaher-Videtto, vennanaine Peggy Leppik, Virve, Julia Charles-Vaher (Elmari abikaasa).
Tagumine rida: Virve õepoeg Andreas Lambert, vend dr Ilo Leppik, Silvia abikaasa Joseph Videtto, pojad Elmar Vaher ja Paul Vaher.

Foto: Ulla Vinkman

 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo