Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

51493

Esineb Martin Kuuskmann.   Foto: Eleri Ever

 

Idee kokku saada veidi teistmoodi pakkusid välja Eesti Kultuurifondi Ameerika Ühendriikides juhatuse liikmed Tiina Vaska ja Merike Barborak mitmeid kuid tagasi.


Fondi üks tähtsamaid eesmärke on USA-s Eesti kunsti edendamise toetamine ja arendamine.

 

Eelnevatel aastatel on Kultuurifond korraldanud mitmepäevaseid New Yorgi Eesti kultuuripäevi, kus on osalenud kunstnikke, muusikuid, artiste, näitlejaid, laulukoore nii Kodu-Eestist kui ka väliseestlaste seast.

 

2020 festival jäi ära Covid-19 tõttu, ja et mitte sama saatust jätkata, siis 2021 plaaniti korraldada väiksem üritus kohalike Põhja-Ameerikas elavate Eesti päritolu kunstiinimestega.

 

Seega kombineeriti kunstinädalavahetus New Yorgi Eesti Majas laupäeval 18. septembril Eesti Vabariigi välisministri Eva-Maria Liimetsa külaskäiguga pühapäeval 19. septembril. “Hajali, aga koos” idee hakkas realiseeruma.


“Hajali, aga koos” üritusel oli võimalik näha ja nautida erinevate kunstnike töid ja loomingut.

 

Klassikalise muusika esindajatest olid kohal Martin Kuuskmann, Jonas Tarm, Lembit Beecher, Geoffrey Burleson.

 

Tarbekunstnikest esitasid oma töid Erkki Engso, Riina Mettas, Marit Tuisk, Eva-Karlotta Tatar, Jana Niglas-Berg.

 

Filmitegijad, kes kohaletulijatele oma kogemustest rääkisid:  Kristi Roosmaa, Eha Urbsalu,  Alexandra Elizabeth Ljadov. Kirjanikud: Kaja Weeks, Ene McLaughlin-Sepp, Sirje Ainso.


Kunstnikest olid esindatud: Ave Pluum, Inga Pae Peterson, Jaanika Peerna, Kristina Paabus, Kyle Peets, Liisa Liiva, Lynne D. Klemmer, Markus Puskar, Naima Rauam, Riivo Kruuk, Saskia Kivilo, Uno Habakukk, Maria Spann, Mark Erik Neumann, Terttu Uibopuu.

 

DSC 8320

Kunstnikud Uno Habakukk ja Riivo Kruuk.   Foto: Merle Jalakas


Nädalavahetuse programm algas piduliku avamisega – peeti kõnesid, pakuti shampust, tutvustati artiste, tänati osalisi ja sponsoreid.

 

52494

Üle hulga aja oli New Yorgi Eesti Maja taas rõõmsaid inimesi täis.   Foto: Eleri Ever

 

Avamisest võtsid osa New Yorgi Eesti Haridusseltsi president Carl Skonberg, Eesti kultuurireferent New Yorgis Jaanika Peerna, ja lavale kutsutud kunstnikud, artistid said endast ja oma töödest rääkida.


Programm oli tihe: Kaja Weeksi luule toodi publikuni video teel.

 

Sirje Ainso on küll peamiselt kunstnik, aga ta tutvustas oma raamatut The Story of Batun ja rääkis, kuidas väliseestlaste kogukond aitas kaasa Eesti ÜRO liikmesriigiks võtmisele aastal 1991 (30 aastat tagasi).

 

DSC 8390

Kirjanik Ene McLaughlin-Sepp. Foto: Ave Kaegi

 

Järgmisena rääkis Ene Sepp, noortekirjanik, kes alustas kirjutamisega 14-aastaselt ja on praeguseks avaldanud 10 raamatut.

 

Tema teemad on olnud siiani noortele suunatud, aga momendil töötab ta oma enda elu ja kogemuste kirjapanekuga: “Minu Colorado” on raamat autori enda kogemustest tema praeguses koduosariigis.


Tarbekunstnike tooted olid eksponeeritud Eesti Maja sinises saalis: Eva-Karlotta Tatari ja Erkki Engso nahatooteid sai nii vaadata kui ka osta; ehte- ja juveelidisainerite Riina Mettase ja Jana Niglas-Bergi unikaalsed kaelakeed, kõrvarõngad, käevõrud sobivad igale stiilsele kandjale.

 

Rohkem infot kunstnike  ja nende toodete kohta võite leida nende kodulehtedelt.

 

Erkki Engso juhendamisel sai osaleda ka töötoas ja valmistada käevõrusid või lihtsaid rahakotte.


Lühifilmide tutvustused algasid Kristi Roosmaa videotervituse ja filmiga “Wildflower”, seejärel esitas Eha Urbsalu oma lühifilmi “Perceptions”, ja ta vastas publiku küsimustele.

 

Filmide osa lõpetas modell ja räppar Alexandra  Elizabeth Ljadov, tema tutvustas kahte filmi, mille tegemisega ta seotud oli: “Round and Round She Goes” and “Good Start”.

 

Kokkuvõtteks said kunstipäevade külalised kogeda kolme naisrežissööri ja näitleja loomingut, esitlust ja stiile, mis olid äärmiselt erinevad. Edu neile edaspidisteks tegemisteks.


Õhtune klassikaline kontsert oli ajendatud sündmustest: muusikaline tõlgendus “Hajali, aga koos. 30 aastat taasiseseisvust”.

 

Esitusele tuli spetsiaalselt ürituse jaoks loodud Lembit Beecheri uudisteos, lisaks esitasid heliloojate Jonas Tarmi ja Lembit Beecheri loomingut Grammy’le nomineeritud fagotimängija Martin Kuuskmann ja pianist Geoffrey Burleson.  


Meis kõigis on mingi talent ja anne: “Jäta märk maha” initsiatiiv kutsus osalisi joonistama, kirjutama, triipe tõmbama lõuendil.

 

Neli erinevat hajali meistritööd paigutati õhtu lõpuks ühtekokku –  hajali, aga koos olla on meie kõigi võimuses. Merike Barborak kirjutas tegevuse juurde poeetiliselt elulised juhised.


Need, kellel energiat üle ja tantsimiseks jaksu, said jalga keerutada DJ AJ muusika saatel, muusikaprodutsent Ms Madli mängis tema enda komponeeritud palu ja hiphop star Marjolilkween (Alexandra Elizabeth Ljadov) näitas uudishimulikule publikule räpimodelli koreograafiat.  


Kunstide päev Eesti Majas, mis algas ettevaatlikult distantsilt tutvustuste ja tervitustega, kulges tegutsedes ja osaledes, vahetades muljeid ja kogemusi – kuulates, näidates ja vaadates üksteise loomingut – kunstipäev oli ühele poole saanud selleks korraks.

 

Uued kontaktid olid loodud, huvitavad meistriteosed kuulatud ja nähtud, õnnelikud kunstikogujad omandasid Ameerika eestlaste kunstiobjekte, midagi uut koduseinale riputada. 

 

Hajali, aga koos eesmärgile oli lähemale jõutud, ja uued tulevikuideed küpsema pandud.


Tänud Eesti Kultuurifondile Ameerika Ühendriikides, New Yorgi Eesti Haridusseltsile, New Yorgi Eesti Peakonsulaadile, Eesti Üliõpilaste Toetusfondile USA-s ja Siret Jürisonile toetuse eest, aitäh kunstnikud, artistid ja külalised.

 

55494

New Yorgi Eesti Haridusseltsi juhatuse esimees Carl Skonberg ja Eesti välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Eleri Ever


Pühapäeval toimus samades ruumides kohtumine EV välisministri pr Eva-Maria Liimetsaga taasiseseisvumise 30. aastapäeva tähistamiseks.

 

Pidulik vastuvõtt oli hea kokkuvõte nädalavahetusele, mis ühendas meie hajali kogukonda nendel omamoodi aegadel ja andis positiivse energia tuleviku koostöödeks.

 

Ave Kaegi


Vt ka artiklit siin.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo