Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

27205

Tiina Vaska - Eesti Kultuurifondi Ühendriikides esinaine. Fotod: Ave Kaegi


Eesti Kultuurifond Ühendriikides on tegutsenud alates 1957. aastast ja kuigi ajad, inimesed ja olukorrad on vahepeal muutunud, on fondi eesmärk 65 aastase tegevuse jooksul samaks jäänud: edendada eesti kunsti, rahvusteadusi, kirjandust ja eesti keelt.


2021. aastaks planeeritud üritused said enam-vähem plaanipäraselt läbi viidud tänu asjaosaliste paindlikkusele kasutades virtuaalset tehnoloogiat ning tänu andekatele kunstnikele ja kangekaelsetele organiseerijatele.

 

Piiratud kokkusaamised ja keeruline reisimine sundisid otsima lahendusi kultuuriürituste läbiviimiseks ja kreatiivset tegevusplaani nii kultuuriinimestelt kui ka fondi liikmetelt.

 

Kõigele vaatamata ei tahtnud keegi kunstielu unarusse jätta, isegi kui pandeemia maailma kummitas.


Eesti Kultuurifond Ühendriikides on alustamas uut aastat, 2022. aasta plaanis on raamatuklubi, noore kunstniku stipendiumi väljaandmine, Eesti Kultuuripäevad New Yorgis ja muud eesti kultuuri edendavad üritused Ameerika Ühendriikides.

 

Neile, kellel on rohkem huvi fondi tegevuse kohta, soovitame jälgida kodulehte: www.estonianculture.org  ja Facebooki postitusi.


Vahepealsete aastate tegevused on sarnase ülesehituse ja teemaga jätkunud – ühendades eesti kunstnikke, nende tööde tutvustamise ja kultuuritegemiste kajastamisega.

 

Praeguseks on Eesti Kultuurifondi juhatus üheksaliikmeline: esinaine on Tiina Vaska, ase-esinaine Merike Barborak, laekuri ülesanded andis Ines Horton (ta on selles ametis juba pikki aastaid olnud, suured tänud!) üle Arno Puskarile, nõunikena aitavad kaasa Karina York, Gerda Vellore, Heili Springsteen, Raahel Irdoja ja Ave Kaegi.

 

Ära peab mainima, et fond ei saaks oma funktsioone täita, kui poleks abivalmis toetajaid, sponsoreid, kunstnikke, kirjanikke, muusikuid, kes omapoolselt ürituste edule kaasa aitavad.


2021. aasta esimene üritus oli raamatuklubi ja see toimus 18. aprillil 2021.

 

Luubi all olid kirjanik Indrek Hargla ja tema menuteos “Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus”.

 

Raamatuklubi oli küll virtuaalne, aga selle eest laiahaardeline.

 

Osalejaid oli erinevatest maailmanurkadest: mitmetest USA osariikidest, Kanadast, Austraaliast ja kirjanik ise, kes Eestist ühendust võttis.

 

Raamatuklubi oli küsimuste-, arvamuste- ja juttuderohke.

 

27259

Tantsija ja koreograaf Diina Tamm – üks 2021. a. Kultuurifondi stipendiumi võitjatest.


2021 maikuus valiti stipendiumisaajad. 2021. aasta Eesti Kultuurifondi Ameerika Ühendriikides stipendiumi võitjaid valiti seekord kolm: Jonas Tarm – helilooja; Diina Tamm – tema on tantsija, õpetaja ja koreograaf ja Markus Puskar – kunstnik.

 

Stipendium on mõeldud USA-s elavate Eesti päritolu noorte loomingulise tegevuse toetuseks.

 

2022. aasta stipendiumitaotlejatel palume täita ankeet ja see õigeaegselt fondile esitada: www.estonianculture.org/kultuuri-stipendium .


1970. aastal toimusid New Yorgis Kultuurfondi toetusel esimesed Eesti Kultuuripäevad, mille põhieesmärgiks on jäänud eesti kultuuri tutvustamine uuele põlvkonnale ja eesti kultuuri huvilistele ja sõpradele Ameerika Ühendriikides.

 

2020. aasta festival jäi ära Covid-19 tõttu, ja et mitte sama saatust jätkata, siis 2021 korraldati väiksem üritus “Hajali, aga koos”.

 

27226

Publik New Yorgi Eesti Majas eelmise aasta Kultuurifondi korraldatud südmusel “Hajali, aga koos”.


Nädalavahetuse üritus New Yorgi Eesti Majas koosnes kahest päevast: laupäeval, 18. septembril kohalike Põhja-Ameerikas elavate Eesti päritolu kunstiinimestega ja pühapäeval 19. septembril Eesti Vabariigi välisministri Eva-Maria Liimetsa külaskäiguga.

 

Kokkusaamisega tähistati ka Eesti Vabariigi taasiseisvumise 30. aastapäeva: õhtune klassikakontsert oli muusikaline tõlgendus aastapäevale; räägiti väliseestlaste kogukonna abist Eesti ÜRO liikmesriigiks võtmisele aastal 1991 (30 aastat tagasi) jne.


“Hajali, aga koos” üritusel oli võimalik näha ja nautida erinevate kunstnike töid ja loomingut.

 

Esindatud olid klassikalise ja popmuusika esindajad, tarbekunstnikud, filmitegijad, kirjanikud ja kunstnikud.

 

Kunstide päev Eesti Majas, mis algas distantsi hoides tutvustuste ja tervitustega, kulges tegutsedes, vesteldes, vahetades muljeid ja kogemusi – kuulates, näidates ja vaadates üksteise loomingut.

 

Loodi uusi kontakte, kuulati ja vaadati huvitavaid meistriteoseid.

 

Hajali, aga koos eesmärgile oli lähemale jõutud ja uued tulevikuideed küpsema pandud.

 

Tänud Eesti Kultuurifondile Ameerika Ühendriikides, New Yorgi Eesti Haridusseltsile, New Yorgi Eesti Peakonsulaadile, Eesti Üliõpilaste Toetusfondile USA-s ja Siret Jürisonile toetuse eest, aitäh kunstnikud, artistid ja külalised.


2022. a. kultuuripäevad toimuvad 1.-3. aprillil ja kohale on oodata esinejaid nii kodu-Eestist kui ka väliseestlaste seast.

 

Ettevalmistused kultuuripäevadeks on juba alanud, iga päev toob kaasa uuendusi programmi ja esinejate ridadesse.

 

Kunstnikud ja organiseerijad töötavad visalt selle nimel, et 2022 Kultuuripäevad teoks saaksid. Festivali kohta ilmub rohkem infot järgmistel nädalatel.


Alates 1967. aastast on Kultuurifond maksuvaba organisatsioon.

 

Eesti kultuuri huvilistel ja toetajatel on võimalik ühingu tegevusega tutvuda ja osaleda, liikmeks astuda, annetada ja aktiivselt kaasa luua.

 

Eesti Kultuurifondi Ühendriikides üheks eesmärgiks on teiste samalaadsete organisatsioonidega koostöö arendamine ja kontaktide loomine; sellepärast ongi 2022. aasta esimesel poolel plaanis jutuajamised ja ideevahetused erinevate eestlaste kogukondadega.

 

Eesti kultuuri edendamine ja tutvustamine Ameerika Ühendriikides ja mujal maailmas on meie kõigi kätes, toetus on oodatud, hinnatud ja teie osalemine teretulnud.


Ave Kaegi

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo