Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

18d02

 

Sel kevadel algavad Soome, Rootsi, Eesti ja Belgia koostöös telesarja „Estonia“ võtted. 8-osaline draamaseriaal jutustab parvlaeva Estonia uppumisest ning sellele järgnenud kolme riigi, Eesti, Soome ja Rootsi ühise uurimiskomisjoni tööst. Seriaal esilinastub sel sügisel.


Soome meedia teatel on tegemist Soome ajaloo kalleima draamasarjaga.

 

„Estonia” eelarve on ligi 15 miljonit eurot, teatas tasuline telekanal C More.

 

Seni on Soome kalleimate sarjade eelarve olnud kümne miljoni euro kandis, vahendab Helsingin Sanomat.


Sarja peastsenarist on rahvusvaheliselt tunnustatud Soome krimisarja „Sorjonen” (Ameerikas jooksnud nimel all “Bordertown”) juurest tuntud Miikko Oikkonen.

 

Eesti poolt on suurprojekti kaasatud stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis.

 

Režii eest vastutavad samuti „Sorjoneni” teinud Juuso Syrjä ja Rootsi sarja „Snabba Cash” juures tegev olnud Måns Månsson.


Seriaali „Estonia“ võtted algavad Soome (Fisher King), Eesti (Amrion), Rootsi (Kärnfilm) ja Belgia (Panache Productions) koostöös.

 

Seriaal vaatleb õnnetuse asjaolusid läbi erinevate tegelaskujude – lugu algab päästjatega merel ning liigub laeva meeskonnaliikmete ja reisijateni.

 

Oma lugu on rääkida pääsenutel, pereliikmetel, poliitikutel ja ajakirjanikel. Seriaali lõpposas näeme uurimiskomisjoni lõppraportit ning vastukaja sellele.


Võtted kestavad maist sügise alguseni.

 

Need toimuvad Soomes, Rootsis ja Eestis. Sündmused merel filmitakse veestseenidele keskendunud stuudios Belgias.


Teleseriaali arendust on toetanud ka Eesti Filmi Instituut.


„Estonia uppumine oli kohutav tragöödia, milles kaotati hirmuäratavalt palju elusid.

 

Võtsime eesmärgiks näidata, mida äärmuslikud olud räägivad inimloomusest, aga ka sellest, et kui inimestel enam lootust pole, siis võivad nad ikkagi inimlikkust üles näidata,“ kirjeldas telesarja Eesti-poolne produtsent Riina Sildos.


„Estonia“ katastroof puudutas eriti teravalt kolme riiki – Eestit, Soomet ja Rootsit – ning seetõttu koosneb ka seriaali meeskond just nende maade kirjutajatest ja ekspertidest.

 

„Niivõrd tundliku teema käsitlemine peab toimuma tasakaalustatult ja lugupidavalt ning kunstiliselt haaravalt, aga samaaegselt silmas pidades ka rahvusvahelist auditooriumi,“ rääkis Riina Sildos.

 

„Usume, et see on võimalik vaid kõigi kolme riigi tegijate ühise nägemusena.

 

Samuti on oluline mainida, et Eestil poleks üksinda niivõrd mastaapse seriaaliprojekti arendamine võimalik ja see saaks toimuda vaid kaastootjana nagu antud juhul Soomega.“


Sari „Estonia” on juba äratanud ka rahvusvahelist huvi. USA Variety kirjutas sellest kui „Bordertowni” ja „Snabba Cashi” tegijate uuest sarjast.

 

VES/delfi.ee

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo