Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Suvele mõeldes tuleb lisaks lõhnavatele metsmaasikatele ja värskele meele tihti meelde kiirsoolatud värskete kurkide maitse.


Igal perenaisel on oma nipp, kuidas kurgid kõige kiiremini kõige maitsvamaks saab, kuid retsepti kondikava on ikka ja alati sarnane. Antud retsept pärineb Maalehest,  ajakirjade Targu Talita ja Maakodu toimetajalt Marju Vitkarilt.


Kurkide soolamiseks läheb teoreetiliselt vaja vaid kurke, soola ja vett. Maitseks veel peotäit mustasõstralehti, tillivarsi, soovi korral pisut küüslauku või/ja mädarõika juurt. Kiirkurkide puhul ei ole ka kasutatava nõu materjal oluline – kohe söömiseks mõeldud kurke võib soolata klaasanumasse, plastämbrisse või savikaussi.


Kõige paremad hapukurgid saab väga värsketest kurkidest, hea kui nad on veel samal päeval korjatud. Väga oluline on ka vesi, mis peab olema samuti puhas ning ilma kõrvalmaitseteta. Suuremates linnades võiks kurkide soolamiseks kasutada isegi pudelivett: see annab maitsele päris palju juurde.


Enne soolamist tuleb kurgid hoolikalt pesta, protsessi kiirendamiseks võib neisse ka kahvliga augud torkida. Kurgid tuleks laduda kihiti maitsetaimedega nõusse ning kallata üle sooja soolveega nii, et kõik nõus olev oleks täielikult kaetud.

 

Soola pannakse tavaliselt isiklikust maitsest ning kogemusest lähtuvalt, kuid keskmiselt 1 spl liitri vee kohta. Sool peab olema kvaliteetne, ilma lisanditeta – kõige paremini sobib jäme meresool.


Kurginõu jäetakse paariks päevaks toasooja seisma. Mitte sulgeda õhukindlalt!


Kui võimalik, panna kurkidele peale kerge vajutus. Põske pista sobivad nad tavaliselt juba teisel päeval.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo