Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Jalgpall on vaatamata sellele, et rahvusvaheliselt pole kunagi suudetud läbi lüüa, olnud Eestis läbi aegade üks suurtest ja tähtsatest spordialadest.

 

Pallureid, nii noori kui vanu, on palju, koondisele ja klubidele elatakse kaasa isegi siis, kui hästi ei lähe ja tulevad pikad võiduta seeriad.


Aga viimasel ajal on Eesti vutis näha häid märke.

 

Aastajagu tüürib Eesti koondmeeskonda šveitslane Thomas Häberli ja eestlaste mängujoonis ning eneseusk on tublisti paranenud.

 

Suvel võideti Soomet, Lätit ja Leedut, nüüd sügisel hakati maailmameistrivõistluste valiksarjas üsna vahvalt vastu FIFA edetabeli juhile Belgiale (FIFA edetabeli teises sajas seisev Eesti lõi avavärava, äratas sellega belglased, kes küll võitsid lõpuks 5:2, aga Eesti publik jäi omadega rahule), teeniti tänu peamiselt 19aastase väravavahi Karl Jakob Heina hiilgemängule (teda ei mänginud üle ka superstaar Garet Bale) 0:0 viik ja punkt tabelisse kohtumiselt Walesiga.

 

Ilus maavõistlus peeti Põhja-Iirimaaga ja vaid külaliste ootamatu imelöök tõi eestlastele teenimatu 0:1 kaotuse.


Rahvusmeeskonna mängul pole viga ja nüüd, mil senine Eesti esijalgpallur Ragnar Klavan (mängis kaua Liverpoolis) on taandumas, tõusis orbiidile Londoni Arsenali (seni rohkem järelkasvumeeskonna) väravas seisev Karl Jakob Hein.

 

Noor mees on kindlustanud Eesti koondise esikinda staatuse, Arsenal sõlmis temaga hiljuti pika lepingu, Hein võib lükata Mart Poomi Eesti läbi aegade parima puurivahi troonilt.


Hästi on läinud ka Eesti meisterklubil Tallinna Floral. Euroopas loodi jalgpalliklubide Meistrite Liiga (32 klubi) ja Euroliiga (samuti 32) kõrvale kolmas tase ehk konverentsiliiga ning Flora pääses eeringis Iiri Shamrock Roversit võites alagrupifaasi, mis andis klubile hoobilt kolm miljonit eurot ning lootuse reale huvitavatele matšidele.


Hea uudis tuli ka rannajalgpalliareenilt, kus Eesti koondmeeskond võitis Euroliiga B-divisjoni ja tõusis kõrgeimasse seltskonda.


Jalgpalluritega sama kõlava saavutusega sai hakkama ka Eesti korvpalli meisterklubi BC Kalev/Cramo meeskond.

 

Tallinnas peeti Euroopa Meistrite Liiga üks eelturniiridest, kus Kalev/Cramo nüpeldas esmalt 86:69 Portugali meistrit Lissaboni Sportingut, seejärel 104:89 tugevat Montenegro klubi ja lõpuks murdis 86:81 maha ka korvpalliriik Leedu klubi Utena Juventuse.

 

Koguni kolmes sarjas korraga (Euroliiga, Venemaa meeskondade Ühisliiga, Eesti-Läti koondliiga) mängiv Kalev/Cramo saab väga suure koormuse, aga spetsialistide hinnangul on klubi tänavune meeskond palganud tublid leegionärid, keda Eesti mängijad jõukohaselt toetavad.

 

Meistrite Liiga alagrupis ootavad esimese Eesti kossuklubina sellesse sarja jõudnud kalevlasi Belgia Oostende, Prantsusmaa Strasbourgi ja Türgi Bursase meeskonnad.


Peagi algab ka korvpallurite MM-valiksari, kus Eesti meeskonna vastasteks alagrupis on Saksamaa, Iisrael ja Poola. MM-sarjaga seoses on korvpalliuudis seegi, et Tallinn kandideeris ühe alagrupi läbiviijaks, paraku nõudnuks see Saku Suurhalli laiendamist, milleks aga Eesti riik õlga alla panna ei soovinud, ja seetõttu võttis Eesti Korvpalliliit oma sooviavalduse maha.


Üks MM sai aga hiljuti otsa – 3x3 formaadis korvpalli maailmameistrivõistlustel langes Eesti meeskond veerandfinaalis Venemaa vastu ja jäi seega jagama viiendat kohta.


Aga jätkame tiitlivõistlustega.

 

Üks tänavusi oodatumaid võistlusi Eestimaa pinnal oli Euroopa võrkpallimeistrivõistluste alagrupiturniir Tallinnas Saku Suurhallis.

 

Oodati suurt võrkpallipidu koos oma meeskonna eduga, sest oli ju Eesti mänginud kevadel silmapaistvalt Euroopa Kuldliigas.


Suur võrkpallipidu tuligi, sest korraldatud sai Tallinna turniir perfektselt ja säravalt.

 

Paraku tabas Eesti meeskonda rida tagasilööke võtmemängijate (Kert Toobal, Robert Täht jt) vigastuste näol ja nii jäädi alagrupis koguni viimaseks.

 

Külm dušš saadi juba avamängus, alistudes 1:3 eestlase Avo Keele juhendatud Lätile. Eesti sai küll võidu 3:2 Slovakkia üle, aga kaotas 2:3 Horvaatiale ja 0:3 grupi favoriitidele Saksamaale ning Prantsusmaale.


Eesti kaks tugevat tennisisti mängisid aasta viimasel Grand Slam turniiril US Open’il.

 

Anett Kontaveit esines enne seda silmapaistvalt Clevelandis, kus sai oma karjääri teise WTA turniirivõidu.

 

Ameerika lahtistel meistrivõistlustel jõudis Kontaveit (WTA 29.) kolmandasse ringi, kus jäi maratonmängus 3:6, 6:3, 3:6 alla Iga Swiatekile (WTA 8.).

 

Vahepeal väikeste tervisemurede küüsis olnud Kontaveit on uue treeneri Dmitri Tursunovi abil taas tõusuteel.


Kaia Kanepi (WTA 70.) alistas US Openil avaringis venelanna Putintseva (WTA 33), seejärel kaotas hiljem finaali jõudnud noorele Laylah Fernandezele 5:7, 5:7.

 

Iginoor Kanepi jätkab veel hooaega USAs, üritades koguda edetabelipunkte pääsemaks Australian Openil otse põhitabelisse.

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo