Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Tokyo suveolümpia, mis teatavasti lõppes Eestile ühe kulla ja pronksiga, kajab mõne uudisega veel praegugi.

 

Tore on, et ülistaažikad sõudjad, juba 2008 Pekingi mängudel hõbeda võitnud Tõnu Endrekson ning 2016 Rio de Janeiros pronksi teeninud Allar Raja ja Kaspar Taimsoo leidsid endas jõudu veel vähemalt aasta jätkata.

 

Aga veidi arusaamatu on probleem Eesti epeenaiskonna paar kuud tagasi Tokyos olümpiakullale juhtinud treener Kaido Kaabermaga.

 

Mehel on Eesti vehklemisliiduga tähtajatu tööleping, sestap solvus Kaaberma, keda vehklejad taas pealikuna näha soovivad, peatreeneri konkursi korraldamise peale ning arvab, et ei kandideerigi.


Aga juba kolme kuu pärast on Aasias taas olümpia, seekord Pekingis (esimene linn, millel õigus korraldada nii suve- kui talimänge!) taliolümpia.

 

Mis seisus Eesti sinna läheb?

 

Kaht väga tublit sportlast võib juba praegu esile tõsta, need on Norra kahevõistluskoondise juures harjutav Kristjan Ilves ja hiljuti oma punktirekordi üle 200 tõstnud iluuisutaja Eva-Lotta Kiibus.

 

Mõlemad on võimelised nii-öelda pildile pääsema, võitlema kohtade eest esikümnes.


Kahjuks on talispordist ka kehvemaid uudiseid. 2018. aasta Pyeongchangi talimängude eel kindlaks kullakandidaadiks olnud, aga vigastuse süül seda olümpiat kodus telerist vaadanud maailmameistrist trikisuusataja Kelly Sildaru on taas treeningul kukkumise järel tervisega kimpus.

 

Loodab küll suusamägedele naasta ja Pekingisse jõuda, aga mis vormis, ja kuhu on vahepeal tõusnud rivaalid?

 

Nagu Kelly vigastusest veel vähe oleks, kukkus treeningul valusalt ka tema samuti olümpiast unistav väikevend Henry Sildaru.

 

Ning süütul võrkpallimängul tegi jalale häda Eesti praegu ainus tasemel suusalendur Artti Aigro.


Üks häda ja viletsus? Ärgem kaldugem pessimismi, aega paraneda veel on.


Nii kogu maailma kui Eestitki häiriva koroonahaiguse kiuste suur sport siiski mingil määral toimib.

 

Eesti viimase spordikuu kõige väärtuslikuma medali tõi Norrast maadluse maailmameistrivõistlustelt Epp Mäe.

 

Olümpial veidi alt läinud maadlusneiu alistas kahes esimeses ringis oma vastased veenva ülekaaluga, sai poolfinaalis üle noatera jagu kaukaaslasest Medel Kyzyst ning kohtus finaalis ameeriklannast viiekordse maailmameistri Adeline Marie Greyga.

 

Mäe läks matši juhtima, kuid viimasel minutil oli kogenud vastasel jaksu rohkem ning Grey võitis punktidega 6:4.

 

Epp Mäele oli see kahe senise MM-pronksi ja tänavuse Euroopa kulla kõrval karjääri säravaim medal.


Kaks Eesti parimat tennisisti Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi jätkavad pikka üleilmset turneed.


Kontaveit hiilgas Tšehhis Ostravas, kus alistas järjest Sorana Cirstea, Paula Badosa (kes võitis hiljem Indian Wellsi WTA 1000 turniiri!)), Belinda Bencici, Petra Kvitova ja Maria Sakkari ning tõstis pea kohale karjääri kolmanda WTA turniirivõidu karika!

 

Chicagos andis väsinud Anett vastasele loobumisvõitu, aga Indian Wellsis oli jälle traksis ning jõudis veerandfinaali, kus kaotas Ons Jabeurile.

 

Ameerikast rändas uue treeneri käe all heasse vormi ja maailma esikahekümnesse tõusnud Kontaveit Moskvasse Cremlin Cup’ile.


Kanepi võitis USAs oma karjääri 19. ITF turniiri ja kaotas kõrgetasemelisel (vaid klass madalam Grand Slam nelikust) Indian Wellsi turniiril võistlusliku mängu endast WTA tabelis märksa kõrgemal seisvale Madison Keysile.

 

Mõlemad Eesti tennisetähed valmistuvad 2022. aasta alguse Austraali Grand Slam suurturniiriks.


Endiselt erutab Eesti spordisõbra meeli 2019. aasta autoralli maailmameistri (katkestas prantslaste Sebastien Loebi ja Sebastien Ogieri 15 aastat kestnud hegemoonia) Ott Tänaku käekäik.

 

Paraku on Eesti motohuviliste iidoli tänavune aasta Hyundai roolis läinud kõike muud kui edukalt.

 

Viimase kuu sisse jäänud kahest MM-etapist oli Tänak koos kaardilugeja Martin Järveojaga Soome rallil teine ning viimati Kataloonias tabas rattaga ühes kurvis kändu ja katkestas.

 

Nagu sel hooajal peamiselt masinarikke, aga ka sõiduvigade süül korduvalt.

 

Nii seisabki Tänak MM-tabelis enne viimast etappi Monzas viiendal kohal ja püüda pole tal selles sarjas, kus maksab vaid esikoht, enam mitte midagi.

 

Järgmisel aastal, kui MM-rallid sõidetakse (ilmselt veel õrnemate) hübriidajamitega autodega, algab Hyundais jätkaval Tänakul kõik taas nullist peale.


Tänaku asemel tasub praegu kiitvat tähelepanu pöörata hoopis pärnakale Kevin Saarele, kes võitis seljavigastusele vaatamata neljandat korda quadide ehk neljarattaliste tsiklite EM-kulla!


Pallimängudest jätkavad jalgpallurid suve pikendamist. Eesti rahvuskoondis võõrustas MM-sarja valikkohtumistes Tallinnas Walesi ja Valgevenet.

 

Ueilslastega madistati vahvalt, aga võõrsil saadud 0:0 viiki korrata ei õnnestunud, külalised läksid 1:0 võiduga. Valgevenelased tulid koroonaviiruse süül tõsiselt harvendatud koosseisuga ja Eesti võttis nende vastu 2:0 võidu.


Eesti jalgpalli meisterklubi Tallinna Flora jätkab mänge Euroopa vastses konverentsliigas, kus paraku pole võidurõõmu veel maitstud.


Euroopa klubisarjades proovisid jaksu ka Eesti parimad võrk- ning korvpalliklubid.

 

Bigbank Tartu võrkpallimeeskond alistas Euroopa Meistrite Liigas Šveitsi Amriswili Lindareni meeskonna, aga pandi seejärel paika Portugali meistri Lissaboni Benfica poolt.

 

Pärnu Sadama korvpallimeeskond võitis oma eurodebüüdil Europe Challenge sarjas Viini klubi, aga kaotas seejärel Iisraeli meeskonnale ja kukkus välja.

 

Eesti tugevaim korvpalliklubi Tallinna Kalev/Cramo heitleb ajaloos esimest korda Euroopa Meistrite Liiga põhiturniiril, kus saadi Bursa Tofase üle esimene võit.

 

Võiduarve avati ka idasuunalises tugevas Ühisliigas, kus alistati Nižni Novgorodi klubi.


Nagu kordi varemgi, saan ka täna lõpetada ühe heas mõttes hullu mehega.

 

Rait Ratasepp võttis nõuks läbida Kanaari saartel 60 päeval järjest täispikk triatlon (3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu, 42,195 m jooksu).

 

10 esimesest päevast seitsmel sai ta hakkama ajaga alla 11 tunni, 14. päeval põrkas tõsiselt kokku autoga.

 

Aga sai plaastrid peale, võttis varuratta ja väntas edasi. No mis sa ütled…


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo