Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

vaade

Vaade seenenäituse telki Loodusmuuseumi hoovis. Kümme lauda on seeni täis. Tänavune näitus on avatud 11.-26. septembril.    Foto: Riina Kindlam

 

80 aastat Tallinna vanalinnas Laias tänavas rahvast rõõmustanud ja harinud Eesti Loodusmuuseumis on avatud 59. korda seenenäitus.


See on igasügisene traditsioon, mis möödunud aastal siiski vahele jäi.

 

Omal ajal oli seente väljapanek siseruumides, kuid nüüd juba kuuendat aastat toimub see Loodusmuuseumi hoovis püstitatud läbipaistvas telgis.

 

Nõnda säilivad eksemplarid paremini, kuna tegemist on värskelt korjatud seentega.


Kokku on kümme lauda, mis äärest ääreni erinevaid seeni täis, igaüks märgistatud nimede ja muude tingmärkidega, et kas on värskelt söödav, ainult kupatatult söödav, värskelt mürgine, kuid kupatatult söödav, tinglikult söödav ehk mõnele inimesele mürgine ning siis mürgine või surmavalt mürgine seen.

 

On ka nutigiid, mis annab iga seene kohta rohkem teavet.


Tänavuse näituse fookuses on need seened, kelle kanda on ka muid praktilisi ülesandeid kui vaid söögiseeneks olemine, näiteks tuletaela kasutamine tule süütamiseks, seentega lõnga värvimine ja paberi või tindi valmistamine (soomustindik, lawyer's wig).

 

Puuseenest mustast pässikust saab teha chaga eliksiiri ja teeseene abil populaarseks muutunud jooki kombucha't.


Esile on toodud ka kõige enam sassi minevad teisikud: metsšampinjon, wood mushroom (söödav) ja valge kärbseseen, destroying angel (mürgine); kasepilvik, green russula (söödav) ja roheline kärbseseen, death cap (mürgine); kännumampel, sheathed woodtuft (söödav) ja jahutahnik, funeral bell (mürgine) ning kitsemampel, the gypsy (söödav) ja kühmvöödik, deadly webcap (mürgine).


Paljud inimesed kasutavad seda kahenädalast perioodi, kui seenetelgid avatud (kõrval on ka õppetelgid), ning seenetargad platsis, et tuua metsast eksemplare koha peale määramiseks.

 

Kauged seenesõbrad saavad palju väärtuslikku ja huvitavat lugeda võrgulehelt www.loodusmuuseum.ee/seeneope  .


Riina Kindlam,
Tallinn

 

IMG 2021

Hea söögiseen suur sirmik, parasol mushroom, kauni kraega.   Foto: Riina Kindlam.

 

rannal

Toidukirjutaja ja -koolitaja kokk Liina Karron valmistamas seenekastet Ristna rannas Hiiumaal 15. septembri õhtul. Porgandriisikaid praeb ta parajasti võis koos sibulaga matkapliidil. Porgandriisika ladinakeelne nimi on Lactarius deliciosus (piima eritav ja maitsev), inglise saffron milkcap või red pine mushroom, Põhja-Ameerikas ka orange latex milky.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo