Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

putukavail

Põhja-Tallinnas Sõle tänaval valgusfoori taga oodates imestavad kindlasti paljud inimesed, kes auto- või bussiaknast seda hiljutist seinamaalingut näevad. Imestavad just sõna, et mida ometi? Tuleb lähemale minna ja peenikest kirja lugeda või söösta üleilmsesse (ämbliku)võrku, (taime)lehele "putukavail.ee". Uudissõna on maalitud Nõukogude-aegsete garaažiderea otsaseinale. Selle ees on lai, elektriliinide all kulgev tühermaa. Tühermaa, mis elust ja õitest tulvil.    Foto: Riina Kindlam

 

Mõistet putukaVÄIL kohtasin esimest korda kahe aasta eest Salme tänava trammipeatuses Kalamajas.

 

Seal oli pikka aega trammiootepaviljoni plakatil selle reklaam, nii-öelda tutvustus.


See meenutas mulle koheselt sõna VÄLU, mis oli mulle ka uudissõna, kui seda omaaegse kolleegi suust kuulsin kontektis: "Unistan piknikust metsavälul".

 

Välu on väike metsalagendik. "Matkajad jõudsid päikesepaistelise välu servale."

 

Gaidil vill tegi valu, välu pakkus troosti.

 

Kanarbiku/välul õitseb heather.

 

Ingmar Bergmani 1957. a. tunnustatud film "Smultronställe", "Wild Strawberries" on eesti keeles "Maasikavälu".


VÄLU on omajagu VÄILA moodi, sest mõlemad on lagendikud, nagu merel on seda VÄIN.

 

Maa peal jälle täppideta VAIN – (külavaheline, külaäärne) rohuplats, rohumaa. "Küla taga oli ilus lilleline vain." "Kari lasti vainule." "Noorrahvas pidas vainul kiige juures lustipidu." Liitsõnad: karjavain, külavain.


Pööra veidi tähti ja sõna VÄIL on vana tuttav VÄLI – tasane metsatu maa-ala.

 

Lage, lõputu, tühi väli. Ka (looduslike) piiridega eraldatud põllumajandusmaa osa, mida on võimalik kasutada ühe tükina.


Sõnaveeb ehk Eesti Keele Instituudi sõnaportaal annab sõna VÄIL kohta järgmisi tähendusi – 1) (geograafiline) läbisõidutee ühest ookeanist teise.

 

Väila läbima. "Atlandi ookeanist Vaiksesse ookeani viiva väila otsingud algasid 16. sajandil." "Väilad märgitakse merekaardile." Liitsõnad: kirdeväil, loodeväil. 2) suur kesklinnast mööda viiv liiklustee.


See putukaväil ei lähe siiski kesklinnast mööda, vaid päris läbi.

 

Väil on suhteliselt uus sõna, "laenatud kirjakeelde keeleuuenduse ajal". Soome väylä on laevasõidutee; väin; tee; liiklussoon.


Hakkab looma... loom on antud juhul putukas, mutukas, mardikas, sipelgas, liblikas, jne lülijalgsete hõimkonnast.

 

"Kogu maailmas on teada üle miljoni liigi putukaid, mis moodustab rohkem kui 68% teadaolevatest loomaliikidest. Eestis esineb umbes 14 400 liiki." (Vikipeedia).


Just selle garaažidega ääristatud välja ees on nende jaoks nüüd lausa Tallinna linnavalitsuse poolt ettenähtud läbilennu ja -roomamise ala, liiklustee, "liigirikas rohekoridor".

 

Ega nemad seda ei tea, nad on ammuilma siin olnud, aga nüüd räägitakse sellest meile ja teile, ei niideta, ning lisatakse rohkem tolmlevat ja mitmekesist haljastust, kunsti ja mesipuid.


"Putukaväil on osa rohekoridorist, mis saab alguse Astangult ja kulgeb mööda kõrgepingeliinidealust koridori Kopli kaubajaamani.

 

Kitsamalt hõlmab Putukaväila projekt Põhja-Tallinnas Sõle tänava ääres Ehte, Puhangu ja Kaera tänavaga piirneva garaažidevahelise ala.

 

See ühendab mitu naaberlinnaosa, eri iseloomuga hoonestusalad ning väärtuslikud rohealad, mille niidutaimestik on tolmeldajatele putukatele soodne elukeskkond." ("Sirp", 07.06.2019).


Põhjalikumalt saab tutvuda kireva elujaatava projektiga nii eesti, kui inglise keeles  www.putukavail.ee .


Inglise keeli on putukaväil tõlgitud kui pollinator highway, tolmeldajate  kiirtee!

 

Kiiruspiiranguid pole kehtestatud, aga teed tuleb anda väiksematele ja usinamatele.

 

Riina Kindlam,
Tallinn

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo