Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

1. Mõõdukate poliittuulte lainetel Räpina vallas

 

IMG 0267

Keskerakondlasest talunik Mait Meensalu.


Kaugel meie poliitilisest elust kubisevast pealinnast Tallinnast asub Eestimaa kagunurgas Räpina vald, mis on üks kolmest Põlvamaa vallast pärast kohalike omavalitsuste reformi.

 

Valla veepiir on meie idanaabri Venemaaga jagatav Peipsi järve osa Lämmijärv, mille kaldal asub Euroopa sihtkapitaliga selle kümnendi algul ehitatud paadi- ja jahtsadam Räpina rannas, mis peab saama kauges tulevikus kultuuri-, turismi-ja spordielu visiitkaardiks nii Eestimaal tervikuna kui ka Räpima vallas.


Täna aga imetleme uuest randa püstitatud  vaatetornist kaugeid soiseid Venemaa avarusi ja üksikuid sõeluvaid kalapaate Lämmijärvel.


Räpina Aianduskooli ümbrus ja Sillapää park oma kuldkollaste-punaste vahtralehtedega annab kohaliku omavalitsuse valimisheitlustele erilise hõngu vallapealinnas Räpinas, mis on kujunenud valla poliitelu keskuseks.

 

Septembripäevadel, kus ilmataat ei andnud vananaistesuvele omast suvesoojust ja tihti tibutas vihma, on linnarahva seekordsekski kogunemispaigaks Tuletõrje väljak, mis on aastakümnete jooksul olnud ka igakuiste laatade ja muude kultuuriürituste läbiviimiskoht.

 

Siin arutatakse omaseltsis tähtsaid aktuaalseid meeleolusid: keda kiidetakse, kes saab "haamriga pähe".

 

Igakuistel laatadel tegeletakse suitsukala, kohaliku mee, lihatoodete, puu- ja juurviljade; Ukraina, Poola ja Venemaa päritolu magusa ja kultuurikaupade ärimisega.


Septembrikuu viimasel pühapäeval saingi osa siinsel väljakul kohaliku poliiteliidi valimiskampaaniast, kus olid esindatud peaaegu kõik riigis tegutsevad erakonnad.

 

IMG 0356

Reformierakond meelitamas valijaid pannkookidega


Jutuotsale sain kohaliku mälumängude eestvedaja, valla volikogu liikme Mait Meensaluga, kes on Keskerakonna esindaja ja valitud ka vabariiklikku Keskerakonna volikokku.


Ametilt on ta talunik.

 

Siin on tema tagasivaade volikogu tööst:


"Neli aastat on Räpina vallas olnud ilus aeg ja valitsenud suhteline üksmeel ilma suuremate lahkhelideta.


Valitses kolmikvõim: Isamaa baasilt on vallavanem Enel Liin; Reformierakonnast on volikogu esimees Teet Helm ja Keskerakond kolmanda partnerina.

 

Palju on saadud ära teha: valminud on Räpina staadion, kergliiklusteed ja kordagi pole olnud sellist asja, et poisid lähme laiali!

 

Eelmise valitsuse ajal kestis üks valitsus keskmiselt kaheksa kuud ja selle tagajärjel kannatas vallaelu, strateegilised ehitised ja kõik muu.

 

Muidugi koroona jättis oma jäljed, on piirangud.

 

Kuid meile Räpinasse on esimest korda jõudnud autoreklaamid, on tehtud särgid selga.

 

Meie valimispakkumised on reaalsed: tahame lasteaia tasu kaotada, me tahame linnaarhitekti ja -aednikku, Mehikoorma poole kõnniteed.

 

Et ei suletaks väikekoole, mis annavad põhihariduse Võõpsus, Mehikoormal, Ruusal, Vilustes.

 

Et vanadekodud  jääksid alles, kuigi hinnad on väga kõrged – lastel ja sugulastel tuleb väga palju juurde maksta."


Väljak oli kirju valimiskampaania telkidest.

 

Reformierakonna liikmed meelitasid oma maine kindlustamiseks ligi tuliste pannkookidega, mis tulid otse pliidilt. Sinna kõrvale maitsvad kodutehtud moosid.

 

Reklaamikampaaniat juhtis proua Ene Tigas, tema toetajaks puidufirma omanik, volikogu liige rahandusküsimustes, aktiivne Räpina Kammerkoori liige ja puhkpillimuusikat tegev Toomas Heering.


Valimisliidu "Ühtne vald" kampaaniat vedas vallavanem Enel Liin, kes kostitas kõiki endavalmistatud suupistetega.

 

IMG 0358

Räpina vallavanem Enel Liin "Ühtne vald" valimisliidu kampaania meistrina.  Autori fotod


EKRE kampaania meeskond, kelle nimekirjas on kõige suurem arv – 38 valimiskandidaati, oli valimisloosungiks valinud "Seisame tugeva ja inimsõbraliku Räpina eest".


Siinkohal tahan peatuda Räpina Aianduskooli klubis toimunud valimiskampaania koosolekul, kus esines sõnavõtuga EKRE erakonna esimees Martin Helme.


Möödunud  presidendivalimised, kus Riigikogus esimeses valimisvoorus presidendikandidaat Alar Karis sai valituks vajalikust 68 häälest ainult 63 hääält.

 

Nüüd tekkis oht, et kui president ei saa valituks ka teises voorus, lähevad presidendivalimised valimiskogusse, kus tõenäoliselt võib võita valimiskogus ülessäetav EKRE kandidaat Henn Põlluaas.

 

Seda poleks saanud lasta sündida.

 

Niisiis koalitsiooniparteid koos Isamaa ja SDE-ga leidsid peaaegu üksmeele ja Riigikogu teises voorus valiti Eesti Vabariigi presidendiks Alar Karis 72  poolthäälega. 18 oli vastu ja EKRE saadikud hääletamisest osa ei võtnud.


Martin Helme sõnul on Riigikogus praegu peateemaks elektrihind. 

 

Viis aastat tagasi nad  juba hoiatasid, et see läheb käest ära ja et diisel, bensiin, gaas kallinevad.

 

Firmad panevad  tootmise seisma.

 

Riikliku poliitika toel aetakse inimesed vaeseks, et nad ei saa kodus valgust ja soojust ja siis öeldakse, et tulge omavalitsuse ja riigi käest raha manguma.


Helme näeb lahendustena: 

1) astuda välja  CO2 kauplemissüsteemist, mille tagajärjel on pool elektrihinnast läinud maha.
2) Taastuvenergia tasu on alusetu rikastumine;
3) börsil elektriga kauplemine tuleb seisma panna, elektrihind tuleb panna riiklikult reguleeritud tasemele;
4) vajadusel piirata elektri eksporti Eestist ja tagada Eesti enda energiaga varustatus.


Räpina valla volikogu valimisteks oli registreeritud  119 kandidaati ja tänaseks on juba selgunud nendest 21 volikogu liiget.


Järgmises osas võtame osa Räpina linna superstaadioni avamisest ja muust.
                                                                                                                                                                
Harry Peterson,
Lakewood, NJ

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo