Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

13. oktoobril 2021 tähistati virtuaalse jumalateenistusega luteriusu reformatsiooni 504. aastapäeva.


Õp Tari mainis aga, et tegelikult võib Martin Lutheri reformatsiooni lugeda teiseks reformatsiooniks, sest reformatsioon algas juba 2000 aastat varem kui Jeesus püüdis reformeerida tolleaegset Iisraeli rahvast (Jh. 8:31,32).

 

Jeesuse sõnad: “Kui te jääte minu sõnasse, siis te olete tõesti minu jüngrid ning tunnetate tõde ja tõde vabastab teid.”


See radikaalne väide ajas tolleaegsed usuisad marru.

 

Kahjuks neil polnud Johannese Evangeeliumis leitavat selgitust – “Alguses oli Sõna ja Sõna oli Jumala juures ja Sõna oli Jumal”.

 

Vastus kellest-millest räägitakse, leidub (Jh. 1:1-4,14) ja selgitab, et Sõna neis piiblisalmides käib Jeesuse Kristuse kohta.


Martin Lutheri nn teise reformatsiooni ajastul, olid olemas nii Vana kui Uus Testament, kus leidus Jeesuse tuleku ettekuulutus kui ka tema elu sõnum.

 

Kahjuks oli 15 sajandi jooksul Rooma kirik kõrvale triivinud Jeesuse sõnadest ja langenud samasse lõksu kui Jeesuse-aegne Iisraeli rahvas.

 

Katoliku kirik kuulutas tol ajal, et inimene pidi enesepäästmiseks kordama teatud palveid, võis raha eest osta lunastussedeleid, mida suurem patt seda kallim hind, jne.


Martin Lutherile oli terve see valeõpetus ja süsteem vastumeelne, see ei olnud jumalasõnaga, mida ta uuris ja õpetas ülikooli professorina, kooskõlas.

 

Ta leidis piiblitõe Pauluse kirjast efelastele (2:8-9) ja epistlist roomlastele (3:23-25).

 

Nagu tänapäeval meilgi, oli Lutheril alul raske uskuda ja ta ei olnud kindel oma lunastuses, sest see olenes nüüd Piibli sõnastusel täiesti Jeesusest Kristusest ja mitte temast endast, nagu tema vanemad ja kirik olid õpetanud.


Luther sai lõpuks aru, et Jeesusepoolne lunastus oli juba tehtud – see jäi vaid Temalt vastu võtta kui kink, ilma hinnata.


Martin Luther jutlustas ja õpetas sel teemal ning viimaks, tahtes avalikult arutleda, lõi 95 teesi Wittenbergi lossi kirikuuksele 31. oktoobril 1517, aimamata et Jumal kasutas seda ära evangeeliumi tagasi fookusesse toomiseks tolleaegses maailmas.

 

Hiljuti leiutatud trükikunst aitas Lutheri sõnumil jõuda Saksamaalt välja Taani, Norrasse, Rootsi ja ka Eestisse – isegi eestlaste kolooniani Siberis, kus veel praegu viibib neid umbes 200 hinge.


Arenev luteri usk ei olnud vastuvõetav Paavst Leo X-le ja aastal 1520 andis ta Lutherile 60 päeva aega oma õpetused tagasi võtta või ta pannakse kirikuvande alla.

 

Püha Rooma Imperaator võis teda nüüd lindprii isikuna väljakuulutada, mis tähendas, et igaüks võis teda tappa ilma karistuseta.


Õnneks oli Lutheril küllaldaselt sõpru, kes tal oma kaitse all aitasid produktiivset elu elada.

 

Ta abiellus, mis oli paavstivastane tegu, aga Jumala poolt sisse seatud.

 

Ta tõlkis piibli saksa keelde, andis välja katekismuse, kirjutas kirikulaule, jutlustas ja õpetas piiblikeskseid tõdesid.


Tänase reformatsiooni päeval AD 2021 täname Jumalat Lutheri (ja teiste reformaatorite) poolt tehtud töö eest, aga oleme ka selgel arusaamisel, et tänapäeva kirik vajab omakorda uut reformatsiooni.

 

Praeguses väga liberaalses maailmas, mis on sisse tunginud kirikutesse, on luteri usu ehk Jeesuse Kristuse-keskne õpetus kadumas.

 

Maailm on Jeesuse antud tõe ja õpetused kõrvaldanud ja asendanud need poliitiliselt korrektse seisuga, lubades igal inimesel elada nende arvates sobivalt, mis aga sageli on piibli vastane.

 

Oleme jõudnud samasse olukorda kui Iisraeli rahvas Jeesuse tulekul ja Kirik luteri reformatsiooni ajal.

 

Luther on ise maininud, et kiriku reformatsioon on jätkuv üle aegade.


Mida peame siis tegema?

 

Peame järjekindlalt elama reformatsioonset elu, tunnistades oma patte, võttes vastu Kristuselt tema armuanni, mille ta võitis meile ristil.

 

Fookus peab olema Jeesusel Kristusel, mitte meil endil.

 

Meid on kutsutud rajama oma elu Kristuse sõnadele, kust leiame totaalse patuandestuse ja võtme, mis avab meid igavesele elule.

 

Me täname Jumalat antud tõe ja vabaduse eest.

 

Palume, et alati mäletame, kes on meie Õnnistegija.


Teenistuse lõpupalveks kasutas õp Tari Martin Lutheri enese loodud palvet ja lõpetas Meie Isa Palve ja õnnistussõnadega.

 

Ilusa muusikalise osa eest tänati Mall Kiili, eestlauljat Leevi Kiili ja virtuaalse jumalateenistuse korraldajat Rauno Jõksi.

 

Jumalateenistuse kokkuvõte:


Aime Andra
- - - - - -
Martin Lutheri palve: Issand, Vägede Jumal, iga patuse varjupaik ja kõigi nende tugevus, kes usaldavad Sind. Me kiidame Sind, et oled võimaldanud meil osaleda Sinu reformatsiooni õnnistustes. Ilma meie teeneteta oled saatnud oma Püha Vaimu meie südamesse ja andnud meile usku oma kallisse Pojasse, Jeesusesse Kristusesse. Sa oled teinud meile teatavaks Kristuse täiusliku väärtuse. Sa oled suunanud meie usku toetuma oma evangeeliumi erakordselt suurtele ja väärtuslikele lubadustele. Sa oled ilmutanud oma armu, et saaksime tänus Sinu andestuse. Kasuta meid tunnistajatena, et tuua Kristuse armuandmise sõnum inimestele kõikjal. Ave meie silmad ja süda Sinu Sõna paremaks mõistmiseks ja Sinu armu sügavamaks hindamiseks, et meie usk Kristus Jeesusesse võiks kasvada ja õitseda õigemeelse elu viljana. Aamen.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo