Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Raul Pettai

 

Maailmas on palju huvitavat, kuid kõigest ei saa lehekülge kirjutada. Tidbits kujul võib neid aga kirja panna. Seepärast olgu siin mõned.

 

1. Meeldivat aasta lõppu kõigile! Kas olete märganud sügise ja talve head külge: mida madalamale päike vajub, seda kaugemale tuppa ulatuvad keskpäeval päikese kiired! Suvine päike on sedavõrd kõrgel, et teda toas suurt näha polegi, eriti minu laiuskraadil 41ºN.



2. Nagu teame, võib eestlaste jälgi leida kõikjal. See oli pagulasaja alguses, kui avastasin, et mu töökoha sekretäri nimi oli Wanaselja – ilmselt eestipärane. Sain teada, et ta abikaasa on tõepoolest eesti soost ehk nagu tookord nimetati, vanaeestlaste poeg. Ühel firma piknikul noormeest kohates küsisin, kas ta veel eesti keelt oskab. Mees naeratas ja vastas: “nattukene”. Kui tore!

 

3. Taoline elamus oli 1996. Uurisin California kullamaagi linna Julian, mis asub San Diegost 35 miili idas. Praeguseks on koht kulla asemel tuntud maitsvate õunapirukate poolest! Ühes pagariäris mainis müüja, et mul olevat eesti aktsent. Kui tunnistasin, et olen eestlane, kutsus ta tagaruumist noore neiu. See ütles, et ta abikaasa on eestlane, kes USA-sse tuli gümnaasiumiõpilaste vahetusprogrammi alusel ja siin temaga abiellus! Jätsin tüdrukule oma telefoninumbri, et ehk saab noormehega ühendust. Sellega aga asi lõppes.

 

4. Lugesin hiljuti “National Geographic” poolt kirjastatud raamatut “Memory”. See sajaleheküljeline trükis annab detailse, teadusliku ülevaate inimese mälu konstruktsioonist ja kuidas ta töötab. Tore üllatus oli pikaajalist mälu käsitlevas peatükis leida Canadas elava eesti teadlase Endel Tulvingu (sünd. 1927) fotot ja kokkuvõtet tema teaduslikest avastustest (lugege tema kohta Google.com).

5. Tänu ühele sõbrale sain hiljuti teada, et Eestis tegutseb organisatsioon Eesti Fotopärand, mille kaudu avaneb ulatuslik vaade minevikku. Seal leiate sajad ajaloolised fotod teie kodulinnast ja isegi kodutänavast, lisaks inimestest, gruppidest, üritustest jpm. Leidsin isegi fotod oma 1941 hävinud Tartu kodust.

 

Alljärgnevalt vajalik informatsioon:
a. Eesti Fotopärand: https://fotopärand.org.ee
b. Sealt “Ajapaik” või https://ajapaik.ee Selle ülalserval (Search album) valige, mis huvitab, “Saaremaa”, “Viljandi” jne. Allserval saab valida järgnevaid lehekülgi.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo