Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

IMG 1120

Jõulusõim Tallinna Raekojas 2021. Foto: Kärt Ulman / VES


Jesaja 2:2-5... Jesaja 9:5 “Sest meile sünnib laps, meile antakse poeg, kelle õlgadel on valitsus ja kellele pannakse nimeks, Imeline Nõuandja, Vägev Jumal, Rahuvürst!


Armsad koguduse liikmed ja sõbrad. Jõulupühad on käes. Varsti on aeg avada kingid. Kõige suurem neist on kink Taevaselt Isalt, Tema Poja, Jeesuse Kristuse, meie Päästja näol, kelle sündi me täna pühitseme.


Valides tänavuse jõulujutluse teemat tundus, et sel aastal on eriline vajadus “jõuluõõmuks” ja “jõulurahuks”. Ei saa olla tõelist rõõmu ilma rahuta, ja nii oleme tulnud Jumala püha rahukotta.


Peaaegu 800 aastat enne Kristust oli prohvet Jesaja varakult ette valmistamas Kristuse tulekut, kuulutades sellest tolleaegsele inimkonnale – tema sünni, tema teeniva elukäigu, tema reetmise 30 hõberaha eest, tema kannatavat surma ristil, ning võidukat ületõusu surnuist.


Kõige muu hulgas kirjutas Jesaja kahest inimkonna ihaldusest, mis peavad saama rahuldatud:
1) Inimese universaalne janu Jumala järele
2) Ihaldus rahule


Janu Jumala järele, s.t Rahuvürsti järele. on nagu janu vee järele, mis peab rahuldatud saama, ilma milleta me ei saa elada.


Kuulge prohveti sõnu: “Aga viimseil päevil sünnib, et Jehoova koja mägi, seisab kindlana, kui mägede tipp, ning tõuseb kõrgemale küngastest ja kõik paganad voolavad ta juurde! Ja paljud rahvad lähevad ning ütlevad: “Tulge, ja minge Jehoova mäele, Jaakobi Jumala kotta, et ta meid õpetaks ja et me võiks käia tema radu…’”


Inimene on loodud Jumala poolt kui usuline hing.

 

Filosoofid on ennustanud usulikkuse hävingut teaduse ja sekulaarsuse surve all.

 

Lähemalt uurides me võime tulla arusaamisele, nagu poleks Jumalat enam olemas.

 

Tema surm ja kaduvus on aga liialdatud. Sest isegi Venemaal, pärast rohkem kui 80 aastat ateistlikku, suletud kirikuustega valitsuse ajastut, on nüüd jälle avatud kirikud täitunud usklikega.


Enne pandeemiat leidis üleilmne teadlaste ja insenerida auselts, Sigma Xi, et 41% doktorikraadiga teadlastest käib pühapäeviti kirikus.


Teine uurimus näitas, et 52% bioloogidest tunnustavad end usklikena.

 

Järeldub, et nad usuvad maailma loomisse, mitte evolutsiooni teooriasse.


M.I.T. professor Allan Lightman selgitab, et protsentuaalselt on teadlased sama suurelt usklikud kui teised. Need on lootuse ja rõõmu sõnumid.


Jõulud täidavad meid vajadusega olla ühenduses Jumalaga ja oma ligimestega.

 

Mõtelge ajale, mil me ei sirutanud oma kätt Jumala poole.

 

Ometi rohkem kui 2000 aastat tagasi sirutas Jumal ettenägelikult end meie poole lapsukesega Petlemma väljal.


Keegi on väljendanud: “Jõulud on armastus, mis tõmbab meid Jumala juurde, selle tugeva haaranguga väikse käe poole seal õlgedega vooderdatud sõimes.”


Aastaid tagasi tegi grupp teadlasi uuringu ja leidis hämmastava statistika: alates aastast 3600 enne Kristust, umbes 55 sajandi vältel oli keskmiselt vaid 5 rahuaastat igal sajandil.

 

Võib küsida, millal ja millega võib see kõik lõppeda.


Jesaja ennustab kõige lõppu siis, kui Jumala Messias saab kroonitud Kuningate Kuningaks: “Siis taotakse mõõgad sahkadeks ja piigid sirpideks ja nad ei õpi enam sõdima!” Need Jesaja sõnad on raiutud United Nation’i aumüürile New Yorgi linnas.


Kahjuks, piiblikohane ennustus pole veel täitunud.

 

Meie inimlikult vale arusaam võib tuua meid arvamisele, et Jumal on kaotanud kontrolli oma loomingu üle.

 

Aga Kõiketeadev (ing. k Omniscient) Jumal on teadlik oma Kuningriigi ja rahva käekäigust.


Ainult, kui me tunnistame Jumala suveräänsust ja avame ka sel jõuluajal oma südame alandlikult Jeesuslapsukesele, saame aru Piibli lubadusest: “…et neile, kes Jumalat armastavad, tuleb kõik ühtlasi heaks ja kasuks” (Rm 8:28)


Lisaks on Jesaja sõnum: enne, kui saabub kestev maailmarahu peab maailmas valitsema igavene õiguse mõistmine. Seda me saame Rahuvüstilt, Jumala Pojalt, kelle sündi me oleme tulnud pühitsema, võttes teda vastu oma südames.


Alles siis saame jõulurõõmu ning -rahu osalisteks Püha Vaimu läbi, nagu Piibel seda tõotab: “[Sest] vaimu vili on armastus, rõõm, rahu, pikk meel, lahkus, heatahtlikkus, ustavus, tasadus, kasinus.” (Ga 5:22,23)...Mis näitab, et rõõmu ja rahu annid järgnevad kohe armastusele. Aamen!


Soovides Jumalast kingitud rõõmu ja rahu teile kõigile, koos abikaasa Tiiuga.


Uudo Tari

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo