Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

142658

 

26. jaanuaril astus ametisse uus Eesti valitsus, mida juhib peaministrina Reformierakonna juht Kaja Kallas. Lisaks peaministrile on valitsuses 14 ministrit, Reformi- ja Keskerakond saavad võrdselt seitse portfelli. Uues valitsuses on suurem naiste osakaal ning teadaolevalt on Eesti maailmas hetkel ainulaadne, sest riigi peamistel valitavatel ametikohtadel on naised.


Eelmisest, Jüri Ratase valitsusest jäävad oma kohtadele koroonakriisi ohjeldamisega usaldusväärsust kogunud sotsiaalminister Tanel Kiik (uus ametinimetus tervise- ja tööminister) ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas. Nad mõlemad on Keskerakonnast.


Samuti näib, et Kaja Kallas astus sammu tagasi ERR uudistes öeldud arvamusest, et uuesti korruptsioonikahtluse alla sattunud Keskerakond ei peaks saama sise- ega justiitsministri kohti.

 

Siseministri portfell siiski läheb neile ja selle saab Põhja prefekt Kristian Jaani.

 

Justiitsministri koht kuulub Reformierakonnale ja selle saab praegune parlamendiliige Maris Lauri.


Välisministri portfell läheb esimest korda Keskerakonnale, seda hakkab kandma Eesti suursaadik Prahas Eva-Maria Liimets, kes aastatel 2014-2017 oli peakonsul New Yorgis ning  2006-2009 töötas Eesti suursaatkonnas  Washingtonis.


Kaitseministriks saab reformierakondlane Kalle Laanet riigikogu fraktsioonist, kes on varem Keskerakonna liikmena olnud siseminister.


Rahandusminstriks saab reformierakondlane Keit Pentus-Rosimannus, kes 2015. a. oli sunnitud välisministri kohalt tagasi astuma oma isa firmas Autorollo toimunud hämarate rahatehingute tõttu, milles kohus ta ka vastutavaks tunnistas.


Haridus- ja teadusministri kohale asus Liina Kersna, samuti Reformierakonna parlamendipoliitik, kes on töötanud valitsuse meedianõuniku ja kommunikatsioonijuhina ning peaminister Andrus Ansipi büroo juhatajana.


Väliskaubandus- ja IT-ministriks asus samuti reformierakondlane Andres Sutt, kes aastaid esindas Eestit Rahvusvahelises Valuutafondis (IMF) Washington, DCs.


Maaeluministriks sai Urmas Kruuse (Reform), kes oli tervise- ja tööminister Taavi Rõivase esimeses valitsuses ning maaeluminister Taavi Rõivase teises valitsuses.


Kultuuriministriks sai praegune riigihalduse minister Anneli Ott ja keskkonnaministriks senine parlamendi sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder, mõlemad keskerakondlased.

 

Praegune haridusminister Jaak Aab (Keskerakond) liigub tagasi riigihalduse ministriks, kust ta hiljuti hariduse valdkonna juhiks toodi.


Kuna koalitsioon otsustas jagada sotsiaalministeeriumi vastutusvaldkonnad kaheks ja Kiik jätkab tervishoiuvaldkonna juhtimist, siis lisandub ministeeriumisse üks reformierakondlane, kelleks on riigikogu liige Signe Riisalo sotsiaalkaitseministrina.


Neli aastat ja kaks kuud kaht valitsust juhtinud Jüri Ratas (Keskerakond) ütles peaministri ametit Kaja Kallasele üle andes, et  peaministri amet on ennekõike vastutus Eesti rahva ees, et riik ja iseseisvus oleks kaitstud, Eestimaa inimeste heaolu ning ühiskonna ühtsus kasvaks.


"Kinnitan, et ameti üleandmise hetkel on Eesti riik heas seisus. Eesti rahvaarv kasvab, meie inimeste toimetulek on paranenud, tõusnud on lastetoetused ja pensionid, paranenud on riigijuhtimine tänu riigireformi läbiviimisele.

 

Eesti rahvusvaheline positsioon on tugev, meie kulud riigikaitsele on olnud kõrgemad kui varem," lausus Ratas.

 

VES/ERR

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo