Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

ardo hansson

 

Eestil tasuks aegade suurima eelarvedefitsiidi vähendamiseks lõpetada koroonakriisi taandudes abi- ja toetusprogrammid, ütles peaminister Kaja Kallase majandusnõunik Ardo Hansson.

 

Vastates küsimusele, millises valdkonnas oleks ruumi maksutõusudeks, tõi Hansson esile varade maksustamise.


Chicagos sündinud ja Kanadas koolis käinud Harvardi ülikooli majandusteaduste doktorikraadiga Hansson oli aastatel 2012–2019 Eesti Panga president, enne seda töötas ta pikalt Maailmapangas.


Peaministri majandusnõunik tõi välja, et kõige suurem eelarvekulude kasv oligi majanduse toetamises: "Igasugused ettevõtluse toetamise programmid, tegelikult kasvas riigikapitalism."

 

Hanssoni sõnul olid toetusprogrammid koroonakriisi ajal arusaadavad, kuna see oli viis, kuidas riik sai ajutiselt ettevõtlust toetada. "Aga see ei saa olla permanentne lahendus," rõhutas ta ERR Vikerhommiku raadiosaates.


Küsimusele maksutõusudest tõdes Hansson, kes on enne Kallast enda sõnul nõustanud veel nelja peaministrit, et praegune valitsus on lubanud maksurahu, kuid järgmiste valitsuste puhul ta seda ei välistaks.


"Kui tulevikus on teine valitsus, kes vaatab olukorrale otsa ja ütleb, et me hakkame nüüd kulusid väga palju kärpima, siis see saab olema väga valus ja selle kompenseerimiseks või ärahoidmiseks on vaja mõnda maksu tõsta, siis mina vähemalt hoiaks selle tulevikuperspektiivis ikkagi laua peal.

 

Et mitte päriselt seda välistada," rääkis peaministri majandusnõunik.


Hansson tõi vastuseks küsimusele, mis valdkonnas võiks kaaluda maksude tõstmist, esile varade maksustamise.


"Kui vaadata, mis on Eestis teiste riikidega võrreldes suhteliselt madalalt maksustatud – ma ei taha öelda, et see on hea või halb – aga kõik varamaksud – loodusvarad, kinnisvara, maa - on meil praegu suhteliselt madalalt maksustatud.

 

Nii, et kui vaatame, kus oleme alakasutanud neid võimalusi võrreldes teiste riikidega, siis need on kindlasti need (valdkonnad)," rääkis Hansson.


Kokkuvõtvalt nägi peaministri majandusnõunik Eesti olukorda optimistlikuna: "Olukord on selles mõttes helge, et me saame selle pandeemiaga hakkama, lõpp on juba näha.

 

Ja kui sellega saab hakkama, siis võib jälle normaalsust taastama hakata. Ja ma arvan, et ka poliitiliselt elame täna palju normaalsemas elus kui mõni kuu tagasi olime."

 

VES/ERR

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo