Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

puise

Foto: Madis Mintel

 

Eestlastele on ikka omane, et enne pidulauda istumist mäletatakse lahkunuid ning süüdatakse küünlad kalmudel ja kodudes. Nii ka 24. veebruari hommikul, kui esmakordselt riigi ajaloos tähistati Eesti Vabariigi aastapäeva ka Puise rannal paadipõgenike mälestusmärgile ühispärja asetamisega.


Eesti Vabariigi aastapäeva hommik algas piduliku riigilipu heiskamisega Altmõisa külalistemaja ees kl 7.32. 

 

Seejärel suunduti Puise randa paadipõgenike mälestusmärgi juurde, kus avasõnas ütles Eesti Endiste Metsavendade Liidu juhatuse esimees Heiki Magnus: „Me oleme ajaloolisel sündmusel, osaleme esmakordselt Eesti Vabariigi aastapäeval siin Puise rannal 1944. a. sündmuste mälestamisel ja meenutamisel.


Me mälestame Eesti rahva parimaid poegi ja tütreid, kellele see karm aeg ja merereis lõppes kahjuks külmas Läänemeres.

 

Mälestame neid, kes pääsesid vabasse maailma ja tegid kõik Eesti iseseisvuse hoidmiseks eksiilis, kuid paraku ei näinud Eesti okupatsioonist vabanemist.

 

Me oleme tänulikud kõigile, kes aegade jooksul Eesti riikliku iseseisvuse eest seisnud ja võidelnud ning seeläbi ka oma elu on ohverdanud“.


Päevakohase kõnega esines Eesti Memento Liidu esimees Arnold Aljaste, kes muuhulgas ütles: „103 aastat, – selle aja sisse mahub periood, mil Eesti Riik eksisteeris vaid meie hinges ja südameis.

 

See ei olnud rahvale kerge aeg, see oli aeg, mil Eestimaa kaotas pea 20% oma rahvastikust. Pooled represseeritute, hukatutena. Teist sama palju põgenenutena.


See, et me nii pidulikul päeval, riigi sünnipäeval, meenutame ka selliseid ajajärke ja inimesi, on meile vajalik ja ka omane.

 

Enne pidulauda istudes, (meenutame või jõuluõhtut või aastavahetust) süütame küünlad kalmudel ja kodudes ja teeme seda täna siin.


See mälestusmärk on loodud mälestamaks põgenemisel hukkunuid, aga ka tänuks neile, kes pääsesid ja meie iseseisvuspüüdlusi vabas ilmas toetasid.

 

Siin täname Eesti sõdurit, kes rinnet hoidis, – metsavendi, kes võitlesid aastaid VABA EESTI EEST!“


EV aastapäeva lõpusõnad Puise rannal ütles Heiki Magnus: „Olen sügavalt veendunud, et taolistel sündmustel on Eesti eest elanud ja elu andnud inimesed pilvepiiril pööratud pilgud meie peale ja nad saavad selge veendumusega öelda „Meie võitlus ei olnud asjata!“.


Puise rannal avati paadipõgenike mälestusmärk 19. septembril 2020. Avatseremooniast tegi otseülekande Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu ja sündmust kajastas teiste hulgas ainuke USA-s ilmuv eestikeelne ajaleht „Vaba Eesti Sõna“.


Piduliku hommiku korraldasid: Eesti Endiste Metsavendade Liit, Eesti Memento Liit, Kaitseliidu Lääne maleva Haapsalu malevkond, Altmõisa külalistemaja, Tuuru karjamõis ja Eesti Vabadusvõitluse ja Vastupanuliikumise Mälestusliit.

 

Kärt Ulman

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo