Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Juunis Rahapesu Andmebürood (RAB) juhtima asunud Matis Mäeker võttis esimese asjana ette krüptovaluuta tegevuslube omavad sajad ettevõtted ning juba liigub kooskõlastusringil seaduseelnõu, mis karmistab neile seatud nõudeid, ent Mäeker soovib käituda veelgi rangemalt, kirjutab nädalaleht Eesti Ekspress.


Mäekeri hinnangul peaks Eesti riik kõik tegevusload tühistama ja litsentseerimisega otsast peale alustama.


Virtuaalvääringu teenusepakkujate seas korraldatud küsitluse esialgsetele tulemustele viidates nentis Mäeker, et kurjategijate seas populaarse krüptovaluutaäri mahud on mõne aasta tagusega võrreldes mitmekordistunud.


"Esmaste järelduste kohaselt on neil kliente peaaegu viis miljonit ja käive 40 protsenti pangandussektori välismaksete mahust ehk eurodeks teisendatuna üle 20 miljardi euro (aastas – EE)."


Mäekeri sõnul on krüptoäriga seotud probleemid sarnased Danske Eesti filiaalile lõpuks saatuslikuks saanud hädadega ning kui riik neid riske väga kiiresti kontrolli alla ei saa, võivad sel olla tagajärjed, mida Eesti riik ei soovi.


Mäeker tegi ettepaneku, et krüptoettevõtete osa- või aktsiakapital kasvaks 350 000 euroni ja et see raha peab ettevõttel reaalselt olemas olema: kas sularahas või kiiresti realiseeritavates väikese riskiga väärtpaberites.


Samuti tegi RAB seadusandjale ettepaneku, et firmades peavad olema turvalisemad IT-süsteemid ja omanikud peavad olema valmis reaalset raha investeerima, kuna praegu on reaalseid kaasuseid, kus inimeste vara on kadunud.


Hetkel on RAB-i andmeil Eestis virtuaalvääringute teenusepakkuja tegevusloaga ligi 400 ettevõtet, mida on rohkem kui kogu muus Euroopa Liidus kokku.

 

Suur osa nendest on ameti sõnul Eestiga nõrgalt seotud – nad ei loo Eestis uusi töökohti ega maksa olulises osas makse.


Võrdluseks, maailma ühes olulisimas finantskeskuses Singapuris on näiteks väljastatud vaid üks selline tegevusluba, Ühendkuningriigis 12, Maltal alla 20, mis ameti sõnul näitab kui tõsiselt suhtutakse antud valdkonda ning kui suured on riikide kontrollimeetmed turuosaliste litsentseerimisel.


Esmakordselt tuvastas RAB riske krüptovaluuta valdkonnas juba 2018. aastal, virtuaalvääringute teenusepakkujatega seotud riskid on sellest ajast jõuliselt kasvanud.

 

VES/ERR

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo