Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

ehin

Piret Ehin  

 

Välisministeeriumi ja Stanfordi ülikooli ühise hindamiskomisjoni otsusel pälvisid sel aastal Eesti teadlaste stipendiumi lühiajaliseks töölähetuseks Stanfordi ülikooli kaks Eesti ühiskonnateadlast: Piret Ehin ja Lauri Mälksoo.


Stipendiumikonkursi kuulutasid Eesti välisministeerium ja Stanfordi ülikooli raamatukogu sel sügisel välja esimest korda.

 

Stipendium võimaldab teadlastel kasutada Stanfordi mahukaid kogusid, akadeemilisi teadmisi ja võrgustikke, mis on seotud Eesti ja Balti piirkonna ajaloo, ühiskonna ja poliitika uurimisega.

 

Samuti kaasab Stanfordi ülikooli Euroopa keskus koos Stanfordi ülikooli raamatukoguga stipendiaadi keskuse tegevustesse, üritustesse ja võrgustikesse.

 

Stipendium katab kuue- kuni kaheksanädalase töövisiidiga kaasnevad kulud.

 

Lisaks Eesti välisministeeriumile toetab stipendiumite väljaandmist rahaliselt ka Stanfordi ülikool.

 

Lähetused toimuvad 2022. aasta esimeses pooles.


Piret Ehin on Tartu ülikooli võrdleva poliitikateaduse kaasprofessor ja Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi asejuhataja teadustöö alal.

 

Piret Ehinil on doktorikraad politoloogias Arizona ülikoolist (2002).

 

Tema peamised uurimisvaldkonnad on demokraatia, valimiskäitumine, legitiimsus ja poliitiline usaldus ning Euroopa integratsioon ja euroopastumine.


Stanfordi ülikoolis soovib Piret Ehin süveneda populistliku paremäärmusluse esilekerkimise põhjustesse Eestis (ja Balti regioonis laiemalt) ning aidata viia ellu Stanfordi ülikooli Euroopa keskuse üleilmset populismiuuringut (Global Populisms Project).

 

Täpsemalt analüüsib ta parempoolsete poliitiliste tegutsejate strateegiaid, poliitilist repertuaari ja edukust valimistel ning hindab populistlike jõudude esiletõusu mõju demokraatiale ning USA ja Balti riikide suhetele.

 

Teadustöö näitab, kuidas parempopulistlikud jõud kujundavad ümber ühiskondlik-poliitilisi lõhesid, rõhudes tsivilisatsioonilistele vastandumistele.


Töö tulemusena valmib teadusartikkel ja tulemusi tutvustatakse nii Stanfordi ülikooli Euroopa keskuse teadusseminaril kui ka Seattle’is toimuval Balti uuringute konverentsil.


Lauri Mälksoo töötab Tartu ülikoolis rahvusvahelise õiguse professorina. Ta kaitses 2002. aastal Berliini Humboldti ülikoolis doktorikraadi õigusteaduses.

 

Tema peamised uurimisvaldkonnad on rahvusvaheline õigus ning rahvusvahelise õiguse ajalugu ja teooria.


Stanfordi ülikoolis kavatseb Mälksoo töötada oma doktoritöö põhjal kirjutatud ning 2003. aastal ilmunud monograafia „Illegal Annexation and State Continuity: The Case of the Incorporation of the Baltic States by the USSR“ (eesti keeles ilmunud 2005. aastal Tartu ülikooli kirjastuses kui „Nõukogude anneksioon ja riigi järjepidevus“) teise väljaande kallal.

 

Eesmärgiks on leida Stanfordi ülikooli juurde kuuluva Hooveri institutsiooni raamatukogust ja arhiividest uut teavet USA ja teiste lääneriikide mittetunnustamispoliitika ning 1945. aasta Jalta konverentsi erinevate tõlgenduste kohta.

 

Uuendatud raamat on plaanitud ilmuma Madalmaade kirjastuses Brill 2022. aastal.


Välisministeerium soovib stipendiaatidele palju õnne ja eesmärkide täitumist!

 

Lisainfo: välisministeeriumi avalike suhete osakond
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo