Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

loodusteadlased

Kessy Abarenkov, Frank Witlox, Leho Tedersoo, Martin Zobel ja Mohammad Bahram. Fotod: erakogud


Teabeettevõtte Clarivate Analytics’i äsja avaldatud maailma enim viidatud teadlaste ülevaates on viis Tartu Ülikooli loodusteadlast. Kokku pääses 6602 mõjukast teadlasest koosnevasse edetabelisse seitse Eesti teadusasutustega seotud teadlast.

 

Tartu Ülikoolist edetabelisse jõudnud teadlased tegutsevad kõik ökoloogia ja maateaduste instituudis.

 

Need on elurikkuse informaatika kaasprofessor Kessy Abarenkov, molekulaarse ökoloogia kaasprofessor Mohammad Bahram, mükoriisauuringute professor Leho Tedersoo, taimeökoloogia professor Martin Zobel ning esimest korda ka külalisprofessor Frank Witlox inimgeograafia ja regionaalplaneerimise õppetoolist.

 

Peale Tartu Ülikooli teadlaste jõudsid Eestist nimekirja Eesti Maaülikooli teadlane ja akadeemik Ülo Niinemets ning Tallinna Tehnikaülikooli turunduse valdkonna kaasatud professor Linda Hollebeek.

 

„Teadusartikli viidatavus on oluline mõõdik, mis näitab teadlase töö rahvusvahelist mõjukust.

 

Mida rohkem on teised teadlased mõnele artiklile viidanud, seda laiemat mõju on konkreetne teadustöö uute teadmiste edasiarendamisele avaldanud,“ selgitas TÜ teadus- ja arendustegevuse analüütik Kalmer Lauk.

 

Maailma ühel suurimal teadusandmebaasil Web of Science põhinevasse Clarivate Analytics’i 2021. aasta ülevaatesse pääses viimase üheteistkümne aasta (2010–2020) 6602 mõjukamat teadlast.

 

Ülevaate koostajad võtavad aluseks Web of Science’i analüüsitööriista Essential Science Indicator (ESI) andmed, kuhu koondub 1% maailma enimviidatud publikatsioonidest.

 

Teadlaste publikatsioonid on ESI-s jaotatud 21 valdkonda.

 

Oluline silmas pidada, et andmebaas hõlmab ainult loodus- ja sotsiaalteadusi. „Siin ei võeta kahjuks arvesse humanitaarteadusi, mille viitamistavad on erinevad. Mõjukate teadlaste ja publikatsioonide tuvastamine on seal keerulisem,“ ütles Lauk.

 

Mitme naaberriigi võrdluses võime Laugu sõnul Eesti teaduse kõrge taseme üle jätkuvalt uhkust tunda. Nii on Leedust jõudnud ülevaatesse kaks teadlast, Venemaalt ja Poolast kuus. Meist ettepoole jääb aga Soome, kelle teadlasi on kaks aasta järjest olnud nimekirjas 20.


Tutvu Clarivate Analyticsi edetabeliga https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021/

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo