Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

President Joe Biden helistab neljapäeval, 9. detsembril NATO Ida-Euroopa liikmetele, et arutada oma videotippkohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ja sõjahirmu Ukrainas, teatas Valge Maja.


"Biden kutsub kokku kohtumise meie idapoolsete NATO liitlaste niinimetatud Bukaresti Üheksa rühma juhtidega, et teavitada neid oma kõnest president Putiniga, kuulata nende seisukohti praeguse julgeolekuolukorra kohta ja rõhutada Ühendriikide pühendumust Atlandi-ülesele julgeolekule," seisab avalduses.


Bukaresti Üheksa (B9) koondab alliansi idapoolseid liikmeid, kellest enamik jagab muret Venemaa katsete pärast taastada oma mõju regioonis.


Rühma kuuluvad Rumeenia, Ungari, Bulgaaria, Tšehhi, Poola, Slovakkia, Eesti, Läti ja Leedu.


Putin kordas 8. detsembril, et kardab, et Ukraina liitub NATO-ga. Valge Maja kinnitusel tegi Biden Putinile selgeks, et alliansi laienemine on vaid NATO enda otsustada.


Financial Times’i hinnangul on president Biden on teinud märkimisväärse diplomaatilise järeleandmise Moskvale, öeldes, et tahab kokku kutsuda NATO liitlaste ning Venemaa kohtumised, millel arutada Venemaa presidendi Vladimir Putini nurinat alliansi üle.


"Kohtumisel võiks osaleda vähemalt neli NATO liitlast ja Venemaa, et arutada suures plaanis Venemaa muresid seoses NATO tulevikuga ja kas peaksime välja töötama mingisuguse kompromissi, et idatiival pingeid vähendada," ütles USA riigipea.


Eesti riigikogu väliskomisjoni liige Marko Mihkelson nimetas pärast Financial Times’i uudise ilmumist Bideni positsiooni "väga ootamatuks ja halvaks üllatuseks USA liitlastele".


"Eriti see, et president Biden on pärast Putiniga kohtumist otsustanud kokku kutsuda Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Suurbritannia liidrid, et koos Venemaaga arutada pingete maandamist NATO "idarindel".

 

Kui see pole Müncheni vaim, siis mis see on?" märkis Mihkelson sotsiaalmeedias tehtud avalduses.


VES/ERR

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo