Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

50 tartu firmadWeekdone võitis Helsingi startup-konverentsilt Slush 10 000-eurose peaauhinna. Pildil asutajad (vasakult) Jüri Kaljundi, Veli-Johan Veromann ja Janek Hiis.    Foto: Ärileht

 

Weekdone ja Plumbr. Peakorter Tartu, sihtturg Ameerika Ühendriigid. Noori Eesti idufirmasid saadab edu.


Nagu nimigi ütleb, aitab Weekdone saada ülevaadet, mida töönädala jooksul ära tehti ja millega hätta jäädi. „Loogika on lihtne: üks kiirelt sisestatav raport, mille täitmine ja lugemine võtab ainult mõned minutid nädalas,” räägib idufirma Weekdone juht ja asutaja Jüri Kaljundi. Selle lihtsa raportiga saab meeskonna juht või liige ülevaate, mida kolleeg eelmisel nädalal ära tegi ja järgmisel nädal teha planeerib. „Selline ülevaade teeb imesid firmakultuuri ja motivatsiooniga,” ütleb Kaljundi.

 

Võiks arvata, et erineva tööga meeskondadel on juba oma töö planeerimise tarkvara, nt müügimeestel üks ja inseneridel teine. Kaljundi sõnul on nende klientidest meeskondadel olemas kõiksugu tarkvara – planeerimise, kliendi-, vigade ja dokumendihalduse lahendused. „Mida meie kliendid aga ütlevad, on see, et neis lahendustes on liiga palju infot ja keegi reaalselt neid ei loe. Ei mänedžerid ega ka tiimiliikmed,” ütleb Kaljundi. Weekdone’i lihtsa ja efektiivse toote näol ongi lahenduse leidnud juba päris nimekad ettevõtted, muuseas suur arvutitootja HP, juhtiv 3D tarkvara looja Autodesk, lennufirma American Airlines jne. „Meie kasutajateks on nii startup’id kui maailma tippfirmad Fortune 500 tiimideni välja,” ütleb Kaljundi.

 

Weekdone’il alustas alles hiljuti New Yorgis tööd täiskohaga töötaja, ometi on firma klientidest ligi 80% USA-st. „Paljuski seetõttu, et täna on tarkvara veel ingliskeelne, eesti ja muud keeled lisanduvad lähiajal,” ütleb Kaljundi. Tema sõnul on nad kliendid leidnud tänu blogimisele, kus Weekdone räägib meeskonna töö efektiivsusest. „Sisuturundus ja otsimootorites nähtav olemine on seega täna üks põhiallikaid. Sealt on meieni tulnud ka paljud USA suurfirmade ja startup’ide kasutajad, kes on praeguseks suured Weekdone’i fännid,” lisab ta.

 

Kaljundi sõnul ei pea tehnoloogiafirmal tingimata alguses olema USA esindus, nemad on palju asju teinud kodust ja Tartust. „Internet on avatud kõigile,” nendib ta. USA klientide hulga kasvades muutub aga 7–10-tunnise ajavahe katmine keerulisemaks.

 

Samamoodi tegutseb USA turul edukalt teine Tartu idufirma Plumbr, kelle klientide seas on näiteks arvutitootja Dell, meediafirma HBO, NATO jne. „Plumbr leiutas tehnoloogia, mis leiab automaatselt Java programmeerimisvigu, mis inimese jaoks on jäänud märkamatuks,” räägib firma asutaja ja juht Priit Potter.

 

Plumbri fookuses on mälulekked (ingl memory leaks). „Võtame näiteks mõne iseteenindusportaali. Kui näiteks programmeerija selle valmis teeb ja viie klikiga üle kontrollib, siis ei pruugi ta mäluleket üldse näha. Alles siis, kui portaal käiku läheb ja sajad tuhanded inimesed seda kasutavad, hakkab mäluleke märku andma,” selgitab Potter.

 

Mälulekke tagajärg on tavaliselt see, et infosüsteem jääb väga aeglaseks. Ajutine kiire lahendus on restart justnagu tavakasutaja arvuti puhul, kuid see ei lahenda probleemi. Plumbri klientideks on ettevõtted, kellel on kriitilised infosüsteemid, mida pidevalt edasi arendatakse. Kui Plumbri tarkvara märkab mõnd mäluleket, annab see kohe ka administraatorile märku, millisest koodireast viga tuleb, ja nii saab süsteemi jooksvalt parandada. Oluline on, et Plumbris ei istu mitte insenerid ise ja ei otsi ise mälulekkeid, vaid seda teeb arvuti. „Me oleme maailmas esimeste ettevõtete seas, kes kasutab tarkvara töö parendamiseks masinõpet,” ütleb Potter. Võib öelda, et Plumbr on teaduspõhine ettevõte, kuna idee kasvas välja ühe asutaja doktoritööst ja nüüd on firmas kaks doktoranti.

 

Hiljuti miljonidollarilise investeeringu saanud Plumbr kavatseb veel rohkem USA turul tegutseda. Toodet plaanitakse edasi arendada: „Kuigi oleme juba praegu sellise tootega esimesed, plaanime veel eest ära joosta.” Plumbr pole muuseas ainus Tartu ettevõte, mis Java maailmas laineid lööb. Teine on Java arendajatele tööviljakuse vahendeid arendav Zero-turnaround, mis on nagu Plumbrgi kasvanud välja Webmediast.

 

arileht.delfi.ee

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo