Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Laulupidu kirjeldada pole võimalik. Seda peab tundma kohal olles kogu hinge ja kehaga. Eriti võimsa elamuse saab ise kaare alla lauldes, kuid platsil kaasa nuttes on elamus praaegu sama võimas. Sotsiaalmeediasse postitatud fotode järgi võis küll arvata, et enamus Ameerika eestlastest sai laulupeoelamuse Lauluväljakul kohal olles kätte.

Meil, eestlastel, on veel olemas see ürgne vägi, mis ühendab meid läbi kooslaulmise kõige algusega, allikaga nagu seda võib nimetada.


Meil on võime lauluga muuta ilma – nagu tõestas just lõppenud laulupidu, mille ajaks lubas ilmaennustus suve hirmsamat tormi koos tuulte ja külma vihmaga, kuid tegelikkus pakkus sooja päikest ja imekauneid loojanguid.


Meil on olemas võime luua ilu ja harmooniat ning me püüdleme selle poole tegelikult ka oma igapäevaelu elades.  Selle laulupeo hitiks olid lihtsad aasalilledest pärjad, mis kaunistasid naiste päid ja mida aitasid punuda ka kohalikud lillemüüjad, kui endal aega nappis.


Laulupeolt nagu vanasti hiiest minnes võtame oma prügi kaasa. Kui 100 000 inimest lahkus pühapäeva õhtul Lauluväljakult jäi see nii puhtaks, nagu oleks pidu alles algamas.


“Ma ei suutnud seda uskuda, muru oli nii puhas, et kajakatelgi polnud sealt midagi saada, “ ütles Maarja Lõhmus, kes filmis Lauluväljaku pärast pidu üles just selle mõttega, et seda kõikidele väljaspool näidata – just sellised me eestlased oleme!


See pidu oligi roheline - sorteeriti prügi, kasutati taimsest algainest toidunõusid ja esinejatel olid korduvakasutusega veepudelid kohapeal täitmiseks.


"Laulupidu on ju Eesti sünnitunnistus. Õnneks oleme suutnud seda alles hoida sündimise hetkest peale. Meie asi on hoida seda nii väärtusliku ja puhtana, kui suudame. Rahvapidu tekib sinna ümber, aga kui sisu ei ole, pole ka muuks peoks põhjust," rääkis Klassikaraadiole antud intervjuus peadirigent Peeter Perens.


Laulupidu on ka südametunnistus ja hingepeegel, millest näeme, kas oleme õigel teel. Ja vist oleme, sest sinimustvalgete meri 100 000 inimese (eriti noorte!) peade kohal ei näita kahanemise märke.


"Laulupidu on üks armastuse tuluke, mis soojendab meie kõikide südameid siin kargel põhjamaal. Hoidkem seda pühana! Hoidkem, et ta ei kustuks! See on meist igaühe varandus, see on Eesti varandus. Nii kaua, kui armastuse kogemus meid juhib ja hoiab, ei suuda ka meie ümber puhuvad jäised tuuled meid üksteisest lahutada," nii kõneles Arvo Pärt.


Olgu meil jõudu ja jaksu seda armastuse tulukest ka laulupidude vahepeal hinges põlemas hoida, et üksteist toetada.

 

Kärt Ulman
Toimetaja
Laulu- ja tantsupidu saab järele vaadata ERR.ee kodulehelt.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo