Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

ajalehed

Eesti taasvabanemise kulgedes sain tihti sõna tausta tutvustamiseks ja arengu kommenteerimiseks minu asukohamaa Taani suuremates päevalehtedes. Vahetevahel ka eesti lehtedes, nii välismaal kui ka Eestis. Tekkis hea kontakt Rootsis ilmuva ajakirjaga Rahvuslik Kontakt, alates 1999. aastast järjekindlalt artikliga igas numbris. Aasta hiljem alustasin iga nädal juhtkirja kirjutamist siin USA eestlaste ajalehes.

 

Sellest peale on need kaks jäänud minu peamiseks ruuporiks. Minu hääl on vahel kõlanud ka mujal, eriti Kanada Eesti Elus ja Rootsi Eesti Päevalehes. Eestis avanesid mulle aegamööda ajalehtede ”sõnavabaduse” paberikorvid, millest pääses ainult mõni üksik sõnavõtt.
Pikapeale kujunes see nõnda, et pearõhk lasus artiklitel Vaba Eesti Sõnas, neid ilmus ju aastas üle 50. Rahvuslikus Kontaktis ilmus neist ajakohastatud ja redigeeritud valik. Sel kombel sain järjekindlalt sõna nii siin- kui sealpool Suurt Lompi.

Tagasivaates olen määrinud üsna palju paberit, näiteks Vaba Eesti Sõnas üksi üle 600 juhtkirjaga. Enamikus päevapoliitilised kajastused ja analüüsi katsed ilma püsiva väärtuseta. Neis olen lähtunud oma ajaloolase väljaõppest vabas maailmas. Nii pole minu arvamused alati ühtunud Eesti kommentaatorite vaadetega, kellest mitmel esiteks tuli harjuda vaba mõtlemisega.
Viimase paarikümne aasta jooksul on mu tervis aeglaselt halvenenud. Olen kaotanud kuulmise, aastate koorem annab end üha rohkem tunda. See pole siiski mõjunud mu treenitud ajudele. Viimati aga ebaõnnestunud silmaoperatsiooni tagajärjel nägemisprobleemid, mis koos kasvavate kõrvaprobleemidega sunnivad mind panema punkti. Aastaid on ka juba piisavalt turjal. Aeg hakkab täis saama. Teatepulk tuleb edasi anda, lootes vabadusjooksu edukale lõpule.
Punkti pannes tahaksin tänada eriti Vaba Eesti Sõna, kes on olnud minu kindel kontakt, aga loomulikult ka kõiki teisi, kes on mulle sõna andnud ja võimaldanud väljendada rõõmu ja muret seoses vaba Eesti arenguga. Tänu sõbralikele Eesti kontaktidele, kellega olen saanud probleeme arutada ja kes on vahel ka minu mõttemõlgutusi enne avaldamist lugenud, aidates vältida eksimusi ja andes lisainspiratsiooni. Minu otsene kontakt oma sünnimaaga pärast taasvabanemist on kahjuks tervislikel põhjustel olnud tagasihoidlik. Olen põhiliselt vana Eesti produkt js tegelikult välisvaatleja. Samuti tänu kõigile lugejatele, kes on mind julgustanud ja jätkama ajendanud. Elu läheb edasi, vahetab mõnikord teerada. Tulevad uued näod ja ka mõtted, aga kõik rajaneb ajaloo taustale, mille ülesehitamist – vaheldudes lõhkumisega – jätkavad uued põlvkonnad. Lahkudes jääb ainult üle soovida neile õnnerikast teekonda tuleviku keerulistel radadel!

Vello Helk

 

Austus ja tänu

Avaldame siinkohal tänu erudeeritud ajaloolasele, Vaba Eesti Sõna kauaaegsele kaastöötajale Vello Helgile.
Omades selget arusaama poliitika keerdkäikudest nii idas kui läänes ja eriti totalitaarsete režiimide mõttemaailmast ja meetmetest ning psühholoogiale rajatud mõjutus-operatsioonidest on Vello Helk neid paljastavaid manipulatsioone faktide põhjal meile esitanud oma kirjutistes.
Vello Helk oskab põhjalikult ja julgelt analüüsida olusid ja tingimusi ning väljendada neid lugejale selgelt ja arusaadavalt langemata ideoloogiasse. Kõik hinnangud, põhitoon ja tõlgendused on rajatud üldtuntud lääne moraalsele filosoofiale ja eetika alustõdedele, vältides tagantjärgi tarkustega ajalugu ümber korraldamast.
Vello Helk on ja jääb pinnuks silma uuemaaegsetele ajaloolastele ja nomeklatuuri mõjutustega isikutele, kuna tema faktidele rajatud kirjutised paljastavad nende tegevust ja mõttelisi telgitaguseid. Kahjuks jääb ta paljudele vaid hüüdjaks hääleks kõrbes.
Vaba Eesti Sõna tänab laia silmaringiga ajaloolast Vello Helki, kelle objektiivselt hinnatud ilmavaateid ja faktide põhjale rajatud tegevusi on olnud võimalus avaldada nii pikki aastaid.
Parimat tervist ja puhkus-aastaid soovides,
Vaba Eesti Sõna juhatus ja töötajad.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo