Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

29. juuni 1934 – 10. veebruar 2021

 

virkh

 

Taavo Virkhaus sündis Tartus  29. juunil 1934 aastal muusikaõpetaja, helilooja, orkestri- ja koorijuhi Adalbert Wirkhausi peres, kes oli Estonia  peadirigent aastatel 1908-1912.

 

Adalbert  Wirkhaus oli lõpetanud Leipzigi konservatooriumi ja tema  kirjutatud on esimene eesti operett " Jaaniöö".


Taavo vanaisa  Otto David Wirkhaus oli Väägvere pasunakoori rajaja, puhkpilliorkestrite üldjuht  aastatel - 1879, 1891, 1894, 1896 Tartus ja 1880, 1910 Tallinnas  toimunud üldlaupidudel.

 

Otto David Wirkhausi nimi on Eesti kultuuriloos väga tähtsal kohal, ta  osales aktiivselt Vanemuise seltsi töös, Aleksandrikooli liikumises ja oli Tartu Pōllumeeste Seltsi liige.


Taavo alustas oma õpinguid Tartu Ōpetajate Seminari algkoolis, kus ta sai ōppida ainult poolteist aastat, kuna perekond lahkus 1944 aastal Saksamaale. 

 

Geislingenis, Saksamaal põgenikelaagris jätkusid õpingud kuni 1949. aastani, millal perekond emigreerus Ameerika Ühendriikidesse.


Floridas, Fort Lauderdale’is lōpetas ta keskkooli ja sai Miami ülikoolis õppimiseks stipendiumi.

 

1955. aastal olid õpingud Miami ülikoolis lõpetatud ja järgnevalt magistrikraad 1967. aastal Rochesteri ülikooli Eastman muusikakoolis omandatud.

 

Doktoritööna  valminud Esimene viiulikontsert pälvis  Ameerika helilooja ja Eastman muusikakooli direktori Horward Hansoni preemia.


Samal ajal asutas ta ka Buffalos eestlaste segakoori ja mängis orelit  Buffalo Eesti Luteri koguduse jumalateenistustel.


Täiendavalt on ta dirigeerimist õppinud Pierre Monteux meistriklassis ja 1963. aastast Kölni Konservatooriumis Saksamaal.


1968-2005  aastatel  luges ta Kotkajärve Metsaülikoolis loenguid 25 korral ja pälvis harivate teadmiste jagamisega Eesti kultuurielust ja kultuuriajaloost väärika  Metsaülikooli tiitli.

 

Märkimist väärib, et Rochesteri ülikooli sümfooniaorker, Taavo Virkhausi dirigeerimisel osales 1969. aastal Eesti juubelilaulupeo ja Eesti Vabariigi aastapäeva kontsertidel Torontos.


1976. aastal oli ta  ESTO muusikadirektor, ESTO laulupeo üldjuht ja korraldaja, kus ta esitas Eduard Tubina 10. sümfoonia Baltimore sümfooniaorkestriga, tutvustades suurepärast Eesti heliloojat laiemale ringkonnale.


1977-1994 aastatel töötas Virkhaus Minnesotas Duluthi sümfooniaorkestri muusikadirektori ja dirigendi ametis ja  Huntsville’s Alabama sümfooniaorkestrite dirigendina.


1978. aastal viibis Taavo Virkhaus esmakordselt pärast emigreerumist USAsse Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri peadirigendi maestro Neeme Järvi kutsel  Eestis.


Estonia kontserdisaalis esitas Taavo Virkhausi dirigeerimisel sopran Nancy Herman-Virkhaus Rudolf Tobiase ballaadi «Sest Ilmaneitsist ilusast»,  Ameerika päritolu abikaasa Nancy laulis toona Ilmaneitsi osa eesti keeles.


Eestis viibides külastas maestro koos abikaasaga ka Tartut ja juhatas Vanemuise sümfooniaorkestrit.


1990. aastal juhatas  ta Venemaal Petrozavodski kohalikku sümfooniaorkestrit Kizi saarel ja samal aastal oli maestro ka Eesti üldlaulupeo puhpilliorkestrite üldjuht.


Külalisdirigendina on ta juhatanud Kanadas, Euroopas ja Venemaal, tema lavapartneriteks on olnud pianistid Käbi Laretei, Emanuel Ax ja  Van Cliburn, viiuldaja Izhak Perlman, sopran Kathleen  Battle.


Eesti heliloojate – Tubina, Tobiase, Pärdi ja  Tambergi –  looming on olnud paljudes tema kontsertide kavades.


1994., 1999.  ja 2004. aastal oli  Taavo Virkhaus Tartu ja Tallinna laulupidudel dirigendipuldis juhatamas  puhkpilliorkestreid. 

 

Oma 70. sünnipäeva 2004. aastal tähistas ta Vanemuise sümfooniaorkestrit juhatades Vanemuise kontserdisaalis.


Taavo Virkhausi heliloomingusse kuulub kuus sümfooniat, kaks viiulikontserti, «Kalevipoja avamäng», «French Overture», muusika filmile «Tiina» ja orkestriteos «Fanfare ad Astra».


Maestro Neeme Järvi, kes on Eesti muusika tulihingeline propageerija maailmas, tunneb muret,  et Taavo Virkhausi loomingut ei ole kirjastatud ega digitaliseeritud.


Samuti on minimaalselt kajastatud Eesti kultuuriajaloos Wirkhauside perekonna osatähtsust kultuuri edendamisel.


Otto David Wirkhaus, Adalbert Wirkhaus ja Taavo  Virkhaus olid suurepärased Eesti heliloojad ja  dirigendid – Eesti muusika  ja kultuuri  vundamendi loojad, neist  peaks olema rohkem informatsiooni tulevastele põlvkondale kuulamiseks ja lugemiseks.


Taavo Virkhaus lahkus meie keskelt 10. veebruaril 2021 aastal Tennessee’s.


Tiiu Nigola

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo