Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

16235

Tulega tantsib Diina Tamm.  Foto: The VL Studios

 

"Tulel on tahtev hing. Elus kõnelev tuli on tulehaldjas.
Lennaku sädemed kõrgele,
just nii nagu vanasti.
Jäägu põlema see tuli,
põlegu hommikutundideni."

 

Koroona-aasta on löönud inimesi ootamatult lahku, sundinud tühistama igasuguseid traditsioonilisi koosviibimisi, tekitanud üksildustunnet.

 

Ülemaailmselt kestvas kriisiolukorras toimus Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides korraldusel virtuaalne Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine „Üksi pole keegi”.


Ärajäetud koosviibimiste pärast võis nii mõnigi meist kurbust tunda, aga ERKÜ hästi ja huvitavalt korraldatud virtuaalne üritus küll ei lubanud kurbustundel võidutseda.

 

Programmis osalejaid – lauljaid, tantsijaid, tervitajaid – oli nii USAst, Kanadast ning Eestist kui ka mujalt Euroopast. Oli tõeliselt „globaalse eestluse” moodi üritus.


Iga selline üritus vajab teadustajat ja seda rolli täitis Kristi Allpere.

 

Virtuaalse tähistamise, nagu iga aktusegi puhul, tuli tervitusi.

 

Tervitasid ERKÜ esimees Marju Rink-Abel, peaminister Kaja Kallas, Eesti chargé d’affaires Washingtonis Marko Koplimaa ja USA sõjajõudude poolt kindralmajor Kevin C. Wulfhorst.

 

Noor seminarist Ivan Kavoleff luges sooja ja sõbraliku ingliskeelse palvuse.

 

Mitme lugeja osavõtul loeti ette ka Eesti Iseseisvuse Manifesti tekst.

 

Kõige kaunimad hetked olid ehk muusikalised. Üle Põhja-Ameerika mandri pillutatud kooriliikmed laulsid „Mu isamaa on minu arm”, pianist Hando Nahkur esines Heino Elleri „Kodumaise viisiga”, mille ajal ilmusid ekraanile Eesti loodusvaated.

 

Eesti hümni esitas Nahkuri klaverisaatel imearmsa häälega Kristi Roosmaa.

 

Ühislaulmisel osalesid eestlased ja Eesti sõbrad mitmel pool, esitades Kristi Roosmaa eeslaulmisel „Maa tuleb täita lastega”.

 

Selle juurde näidati ka palju videoklippe kaasalaulvatest  ja mängivatest lastest.

 

Kõikide pealtvaatjate rõõmuks esines ka ansambel Curly Strings, mille esilaulja Eeva Talsi saatis „ koduseid tervitusi teile Eestimaalt kaugele USAmaale”. Curly Stringsi laulud ja esinemine teevad iga ürituse rõõmu- ja pidupäevaks!


Esinesid ka tantsijad – solist ja koreograaf Diina Tamm esines Trad.Attack’i muusikale koostatud põneva tuletantsuga eesti rahvatantsu ainetel.

 

Tema koreograafiaga esitati ka suurem tantsuetendus kümnete üksteisest kaugel viibivate tantsijatega Curly Strings’i laulule „Hoolima”.

 

Mõned tantsisid lumisel õuel, teised koduses miljöös, kolmandad linnatänaval, neljandad tantsustuudios; mõned rahvariietes, teised jälle sini-must-valges või koduselt mugavas riietuses. Ükteisest kaugel, aga ikka koos!


Kaja Weeks luges ette kauni luuletuse „Old Tunes on Spruce” oma äsjailmunud luulekogust, muusika ja loodusvaadete saatel.

 

Aktuse peakõneleja oli selle artikli autor, meenutades vabariigi aastapäeva tähistamisi ja USAs eestlaseks olemise omapärasemaid hetki oma lapsepõlvest.


Mitmel hetkel programmi ajal näidati isikute ja organisatsioonide tervituste ja õnnesoovide kokkumonteeritud videoklippe; neid oli tõsiseid, lõbusaid, jutustavaid, pikemaid, lühemaid.

 

Huvitav oli vaadata, kas ja millal näed ekraanil tuttavat nägu või kuuled tuttavat häält, näed fotol üritust, kus ise viibisid või imetled pilti mingist kaugelasuvast Eesti Koolist või muust grupist.

 

Teadsime küll, et iga tervituse saatja viibib teistest kaugel, aga ikkagi tekkis soe tunne, nagu oleksime tõesti koos.

 

Seda tunnet aitas tekitada videote meisterlik montaaž, mille eest vastutas Valev Laube.


Kuigi me kõik ootame taas koosolemise võimalusi, tekitas see virtuaalne koosviibimine nii mõnelegi mõtte, et võiksime edaspidi ka sellise tehnoloogia vahendusel mitmesuguseid üritusi pidada või vähemalt edastada neile, kes parajasti kohal viibida ei saa. Eesti Vabariigi 103. sünnipäevapidu ühendas meid paljudega, keda me muidu oma kohalikul üritusel ei näeks ja see oli ülimalt meeldiv.

 

Samuti oli meeldiv see tunne, et oleme teiste eestlastega koos nende oma elutoas või koduõuel, kus iganes vastav videoklipp salvestati.


Nii ei saa keegi kurta, et Eesti Vabariigi 103. sünnipäev oleks väärikalt tähistamata jäänud.

 

Praeguste vahenditega saime tõesti viibida „keskel häid ja omaseid”, nagu laulis Lauri Õunapuu koos kooridega 2019. aasta üldlaulupeol.

 

Tänu Eesti Rahvuskomiteele Ühendriikides selle korraldamise eest!

 

Tiina Ets

 

Toimetus: Seda ilusat üritust on võimalik järelvaatamisega nautida täispikkuses või osade kaupa ERKÜ veebilehel, vt www.estosite.org; lisatud on ka trükitav programmkava, mis sisaldab muuhulgas laulude sõnad kaasa laulmiseks.

 

202103182

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo