Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Kuuendal juunil 2021 – erakordselt suviselt soojal pühapäeval toimus Kensico  kalmistul mälestusteenistus.

 

Kuumuse tõttu oli osavõtjaid napivõitu. Teenisid õp Leevi Kiil ja praost Thomas Vaga. Organist Mall Kiil hoolitses muusika eest.

 

Austati isasid, mälestati 1941. a. juuniküüditatuid, saadeti tänu ja palveid Kõikvõimsama poole nii kaasmaalaste, kodumaa kui riigijuhtide ja praost Uudo Tari eest, kes ei saanud tervislikel põhjustel osaleda.


Praost Thomas Vaga jutlus keskendus apostel Pauluse esimesele kirjale Korintlastele 4:13-4:18 ja 5:1.

 

Jutlus tõi esile Pauluse sõnumi kahe maailma ehk dimensiooni olemasolust – eksistentsist, mis surnuaial meile eriliselt meelde tärkab.

 

Apostel Pauluse poolt kasutatud erinevate universumite vastuolulised nimed võrdlevad neid meile nähtamatu ja nähtava, igavese ja ajaliku, kaduva ja kadumatu nimeliste maailmadega.

 

Rahvasuus nimetatakse neid surma ja elu maailmadeks. Pühakirjas võrdleb Paulus neid vaimse ja maise maailmana. “Sest kui on olemas maine ihu, siis on olemas ka vaimne ihu”.  


Nähtavat ehk maist maailma me tunneme hästi, olles elanud selles kümneis ja kümneis lapsepõlve-, nooruse-, keskea- ja vanaduse aastais.

 

Oleme näinud ja tundnud, kuivõrd muutlik on maine, nähtav ja tuntav ihuline elu.

 

Tunnetame, kui ajalikud on inimene ja inimkond. Ja aimame, kui surelikud me oleme. Pühakirigi annab nimed: surelik ja surematu maailm.


Surnuaiapühal me seisame nähtamatu ehk vaimse maailma piiril.

 

Me tunnetame selle olemasolu maise inimese tasemel oma mälestustes; oleme näinud, kui muutlik on maine ehk meile nähtav ihuline elu, kui ajalikud oleme ja on kogu inimkond.

 

Meie lahkunud sõbrad, pereliikmed, koguduse ja kogukonna liikmed on meile praegu nähtamatud läbi meie maiste aistingute, me ei suuda neid näha ega katsuda.

 

Kuid veelgi rohkem ja kindlam on meie mälestustes loodud maailmast vaimne maailm, mille Looja ja Hooldaja on Jumal.

 

Ja seda maailma me saame tunnetada usu läbi. Usk näeb ja tunneb vaimse maailma tõelisust, sest usk tuleneb ja oleneb Jumalast.

 

Usu meel ehk usklik meel on seotud Looja ja Valitseja – Jumalaga.

 

Usk on palju enam, kui millegi või kellegi olemasoluga nõustumine või tõekspidamine. Kristlik usk tähendab usaldust Jumala vastu, Jumala tegude ning lubaduste ja tõotuste täitumise kindlat ootust.

 

Kui oleme kindlad usus, siis oleme kindlad ka vaimse maailma tõelisuses ja vaimsesse mailma ehk taevasse minejad. Õp Uno Plank nimetas seda vaimset maailma “eluks pärast elu”.


Jumal on andnud meile tunnetusi, tõendeid ka vaimsest maailmast, nagu kristlik kirik ja selle ühekorraga sündimine Püha Vaimu mõjul ja juhtimisel, mida pühitseme igal nelipühal.

 

Kirik ei saanud alguse maisel tasemel jüngrite tehtud plaanide või organiseerimise, asutamise koosoleku kaudu.

 

Kristlik kirik sai alguse meile nähtamatu Jumala Püha Vaimu toime, juhtimise plaani tagajärjel.

 

See juhtus ühe minutiga, märkis üks tuntud Piibli uurija ja  õpetaja.

 

Püha Vaim tuli nähtamatust vaimsest ilmast siia nähtavasse maisesse maailma. Jeesus Kristus lubas, et Tema saadab Vaimu taevast ehk Jumala Vaimumaailmast. Issanda Jeesusega lülitab Vaim jüngrid ja kõik, kes tunnistavad, et Jeesus Kristus tõusis surnuist ning võtavad Tema oma Isssandaks ja Õnnistegijaks. (Nagu tegid seda 300 inimest lisaks jüngritele esimesel kristlikul nelipühal Jersuusalemmas).


Teiseks ja kõige suuremaks tunnuseks nähtamatu, igavese maailma olemasolust on Jeesus Kristus ise, kes tuli igavesest Jumalast inimkonna keskele.

 

Ta võttis meile nähtava maise ja sureliku ihu ja vere, et luua Tema enda kaudu side taevase ja maise, surematu ja sureva vahel.

 

Eks ole teadlastegi poolt kirjeldatud võimalus, et olemas on kaks iseseisvat universumi, mis on omavahel siiski ühendatud kosmilise nabanööri kaudu.

 

Nähtava ja nähtamatu, maise ja vaimse maailma vaheline kontakt on Jeesus Kristus, kes on “tee ja tõde ja elu”.

 

Tema kinnitab, et ükski ei saa Isa juurde kui vaid Tema, Jeesuse kaudu – maisest ilmast vaimsesse, elus ja surmas. 

 

Apostel Paulus kinnitab (2. Kor. 4:14)…”See, kes üles äratas Issanda Jeesuse, äratab ka meid ühes Jeesusega ja seab meid ühes Temaga enese ette.


Jumal on oma armastuse meeles andnud meile mitmeid ihulisi, ainelisi tunnuseid-vahendeid, mis tunnistavad tõde, et Jeesuses Kristuses ootab meid elu pühas jumalikus vaimses maailmas.

 

Seda tunnustavad Püha ristimine ja Püha armulaud.

 

Kokkuvõtte teinud
Aime Andra  
                              

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo