Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Torontos sündinud ja sirgunud Ellen (Silm) Müürsepp elab juba 14 aastat Connecticuti osariigis, kus ta kasvatab New Yorgist pärit abikaasa Peetriga kahte tütart. Laste sirgudes kasvas abistamine kohalikus eesti ühiskonnas, mis selgus, et on vägagi südi. Ellen kardabki, et paljud kaugemad eestlased ei kujuta tingimata ette selle kogukonna püsivust ja innukust.

Connecticuti eesti kool on tegutsenud 63 aastat ja siiamaani. Äsja peeti selle täienduskooli esimese lennu 60. juubelit, kuhu kogunes omajagu vilistlasi. Kooli 21 aastat juhatanud Kristi (Ranna) Rakfeldt, andis samaaegselt ohjad üle Merike Siismetsale. Ellen õpetab üht sealset eesti kooli klassi ning tema abikaasast sai peatselt "Onu Peeter, eesti kooli peakokk"; tal on isegi vastava tekstiga põll. Eesti kooli tunnid toimuvad iga teine nädal ja seal käib hetkel ca 34 noort. Eesti koolis laulvad ja rahvatantsu tantsivad lapsed võtsidki ette tee läänerannikule.
Connecticutis tegutsevad ka eesti gaidi- ja skaudirühmad. Paar aastat võttis Ellen hoogu, abistades hellakeste tegevusega. Nüüd on ta nii hellakeste rühma, kui kogu Põhjatütarde lipkonna juht, ning edutati läinud jüripäeval nooremgaideriks. Hetkel osaleb lipkonnas 9 hellakest ja 3 gaidi, kellest enamus läheb augustis Järvemetsal (Lakewood, NJ) toimuvasse laagrisse. Samaaegselt toimub gaidide-skautide laager Kotkajärvel ja tänavu läheb Ellen lastega oma lapsepõlve laagrimaale.
Aga mis siis juhtus 20 noorega, kes koos peredega Connecticutist Californiasse rändasid? Nemad on pikalt harjutanud eesti kooli raames laule ja rahvatantse, seades suureks eesmärgiks järgmise aasta laulu- ja tantsupeod Tallinnas. Osaletud on ka neljal suuremal idaranniku harjutamismaratonil kord Toronto ja NYi, hiljem viimase ja Bostoni tantsijatega. Viimane suurharjutus esinemise näol toimus Connecticuti Eesti Seltsi jaanipäeval Eesti maal Andover Connecticutis. Niisiis olid väiksed esinejad kokku puutunud teiste, suuremate tantsijatega, kuid sellest, mis neid eesti päevadel ees ootas, polnud neil veel aimu.
Ellen kirjeldas, kuidas LEP laulupäeva peaproovil seadsid Connecticuti eesti laulurühma lapsed end sisse esimesse ritta. Kui nad pöörasid ümber ja nägid nende selja taga kõrguvat enam kui 200 lauljat, olevat neil suud ammuli kukkunud. Mitte kunagi ei olnud nad osalenud eestlaste nii suurel ühise eesmärgiga kogunemisel. Mõned veidi vanemad poisid, kellel selle hetkeni ei paistnud olevat kõige pühendunum lauluvaim, tõmbusid tõsiseks. Nad tundsid järsku huvi ka kuulajaskonna võimaliku suuruse vastu ning palusid õpetajatel neile kohe teavitada, kui nad kogemata oma ilmeid õigetena ei hoia. Tekkinud oli eneseteadlik moment; arusaamine, et meil on vastutus, meid jälgitakse ja see kõik on väga suurejooneline ja tähtis. Kahtlemata kõditas ka uhkusetunne, et meiegi oleme osa; me ju tunneme laulusõnu! Kui laps on harjunud väikeses rühmas harjutama, ta ei kujuta ettegi, kui palju eestlasi tegelikult olemas on, ning et võõrsil nad võtavad vaevaks kaugelt, kaugelt kokku tulla. Varem toimus see tihedamini, nüüd sellised asjad pole enam endastmõistetavad.
Ka rahvatantsu kogu olemus ja mõte muutus silmnähtavalt Connecticuti noorte jaoks lääneranniku päevadel, rääkis Ellen. Selles olid süüdi Toronto Kungla rahvatantsijad. Õpetajad märkasid, kuidas naeratavate ja enesekindlalt sammuvate Toronto noormeeste tantsuviis paelus nende mõttesse vajuvaid poisse. Ega tüdrukutelegi midagi olulist märkamata ei jäänud. Õige suhtumine on ju väga tähtsaks eeskujuks. Sellest kandub edasi lugupidamine, kui eredalt silma jääb. Ja siis tahavad teised sama hästi ja ilusasti tantsida.
Connecticuti noored rahvatantsijad, kes kannavad edasi nime "Jaanik", (aastakümneid tegutsenud rühma nimi) ja Connecticuti eesti kooli laulurühm tänavad neid lahkelt toetanud ÜEKNi, Abistamiskomiteed USAs ja Eesti Rahvuskomi-teed, tänu kellele nad suure elamuse osalisteks said. Soovime noortele jätkuvat indu teel Tallinnasse veel suuremale ja mõjukamale laulu- ja tantsupeole! Õpetajad ja lastevanemad - te olete teinud lastele suure teene, et nendega antud rada olete käima hakanud. Jõudu teilegi.
 

Riina Kindlam, Udora

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo