Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

LEP-ESTO 2013 raames toimus mitu Eesti ajaloole ning kultuuripärandi kogumisele, säilitamisele ja kasutamisele pühendatud üritust, mille peamised eestvedajad olid mäluküsimustega tegelevad asutused ja organisatsioonid nagu Stanfordi Ülikooli Raamatukogud, Baltic Heritage Network, Väliseesti Muuseum (VEMU)/Eesti Õppetöö Keskus ning Rahvusarhiiv.

Neljapäeval, 27. juunil toimus LEP-ESTO eelüritusena Stanfordi Ülikooli Raamatukogudes Eesti konverents, mis keskendus eelkõige väliseesti kultuuripärandi kogumise ja uurimise küsimustele. Konverentsi raames avati ülikoolilinnaku ühes tuntuimas ja külastatuimas hoones – Hooveri tornis – LEP-ESTO toimumise ajaks Rahvusarhiivi rändnäitus “Karm kevad”, mis annab dokumentide ja fotode põhjal ülevaate 1949. aasta märtsiküüditamise olemusest, protseduurist ja tagajärgedest. Näituse avamise puhuks saatis Eesti Riigiarhivaar Priit Pirsko videoläkituse, kus rõhutas Eesti ajalooga tegelemise olulisust ning erinevate asutuste koostööd selles vallas. Näitust oli varasemalt edukalt presenteeritud Eesti ja Kanada mäluasutustes ning see on ühtlasi kättesaadav Rahvusarhiivi kodulehel: http:// riigi.arhiiv.ee/est/vaata-valjapanekut-2/
Koostöös Stanfordi Ülikooli Raamatukogudega avati LEP-ESTO raames teinegi Rahvusarhiivi näitus, sedakorda San Franciscos Grand Hyatti hotellis, kus toimus rida LEP-ESTO üritusi. Tegu oli Rahvusarhiivi uusima näitusega “Kaks algust”, mis valmis koostöös Eesti tuntud ajaloolase, Tartu Ülikooli dotsent Ago Pajuriga. Näitus kajastab dokumentide ja fotode abil Eesti iseseisvumist ja taasiseseisvumist ning on igati päevakohane aastal, mil Eesti taasiseseisvusperiood ületab pikkuselt Teise maailmasõja eelse iseseisvusaja. Näitus on kättesaadav Rahvusarhiivi kodulehel: http://riigi. arhiiv.ee/est/vaata-valjapa-nekut-13/
Mitmed Eesti ajaloo ja kultuuripärandi kogumisega tegelevad asutused ja organisatsioonid olid esindatud reede õhtul (28. juuni) avatseremoonia eel ja ajal toimuval EXPO-l. Külastajatel avanes võimalus tutvuda Rahvusarhiivi, Baltic Heritage Networki, VEMU, Eesti Kirjandusmuuseumi, Okupatsioonide Muuseumi, Eesti Rahva Muuseumi jt tegevuse ja kogudega. Ühtlasi saadi juhiseid asutuste füüsiliseks ja/või virtuaalseks külasta-miseks ning nende tegevusse ühel või teisel viisil panustamiseks. Samuti oli kohaletulnutel võimalik tutvuda Okupatsioonide Muuseumi 10. aastapäevaks valminud lauanäitusega muuseumi kogudest ning videoga muuseumi rajaja dr. Olga Kistler-Ritso kohta.
Grand Hyatti hotellis toimunud laupäevahommikuse (29. juuni) seminari raames võtsid Stanfordi Ülikooli Raamatukogude, Hooveri Instituudi, Baltic Heritage Networki, VEMU ja Rahvusarhiivi esindajad veel kord neljapäevasel konverentsil kõneldu kokku ning vastasid huviliste küsimustele oma tegevuse, kogude ning kõige muu päevakohase kohta. Kultuuripärandi kogumisest ja säilitamisest kõneledes rõhutati peamise märksõnana koostööd – nii asutuste ja organisatsioonide enda vahel kui diasporaakogukonna liikmetega.
Liisi Eglit

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo