Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

43 leerinoored2

13 idaranniku leerinoort andsid isikliku usutunnistuse.

Fotol: Leerinoored Lakewoodi kirikus altari ees. Noorte taga praost Thomas Vaga.  Foto: Airi Vaga

 

Suvel Long Islandi Eesti Kodus toimunud leerinädalast osavõtnud noored kogunesid laupäeval, 19. oktoobril Lakewoodi kirikusse kinnitama seda usku, millesse neid juba lastena oli ristitud. Paar nädalat enne oli Connecticutis leeritatud 11 eesti noort. Nii et sel sügisperioodil leeritati USA idarannikul 24 eesti noort. Kõigile neile palugem Issanda õnnistust sellel kristlikul teel, millele nad on saanud asuda. Tänu neid usuteel juhatanud vaimulikele, Valdeko Kangrole, Uudo Tarile ja Thomas Vagale.

 

Lakewoodis olid noorte vanemad juba nädalaid plaanitsenud selle väärilise päeva tähistamist. Kirik oli kaunistatud lilledega, kiriku ustel valgetest siidililledest punutud pärjad. Trükitud oli 200 laululehte. Kirik ja kiriku parkimisplats täitus autodest ja 11 noort neidu, Julia Aasmaa, Heili Carpino, Laine Jõgi, Teele Jõgi, Ilona Lane, Laine Malmgren, Viivianne Malmgren, Lili Puskar, Leili Tõõtsov, Katrina Vinkman ja Lianna Vinkman, üksteisest ilusamates valgetes kleitides sisenesid kirikusse ning koos nendega kaks noormeest, Ainar Lane ja Aleksander Peets oma ilusates tumedates ülikondades. Noored istusid poolkaares asuvatel toolidel altari ees. Teenisid koguduse õpetaja Thomas Vaga ja diakon Kalju Ets, orelil koguduse organist Maria Star Zumpano.

 

Teenistus algas palve ja kiituse lauluga: "Sul, sul, Jehoova, tahan laulda.... Mind Poja juurde, Isa, saada, kes õndsuseks on saanud minule. ..."
Oma kõnes leerilastele ja kogudusele rõhutas praost Vaga Jumala järgimise vajadust Kiriku Issanda Jeesuse Kristuse jalajälgedes. Oma tõotuse laususid noored koos, kuuldavalt, veenvalt. Issanda elustavat õnnistust soovis õpetaja igale noorele isiklikult, nimepidi ja manitses vanemaid jätkama oma eestpalveid noorte koguduseliikmete eest. Noorte koduosariigid olid New Jersey, Virginia ja Maryland.
Leerinoorte õnnistamisele järgnes Issanda Püha õhtusöömaaeg, kus noored tulid lauale esimest korda. Praost saatis noored armulaualt kinnitava ja julgustava piiblisalmiga prohvet Jesajalt: "Nõnda ütleb Issand: ära karda mitte, sest ma olen sind lunastanud ja nimepidi kutsunud, sa oled minu päralt." Noortele järgnes üle 50 kirikulise, mõned Issanda laual esimest korda pärast oma leeripüha.

 

Ristivanemad olid andnud lühitervitused oma palvete lastele. Need olid koondatud kaunisse vihikusse, mis jääb noortele eluks ajaks mälestuseks sellest tähtsast päevast. Päeva sisu ja tähtsust näitasid ristivanemate tervitused nagu: "Pühitseme sinu Leeriõnnistamise päeva koos sinu perega, Mäletame hästi seda päeva, kui sa sündisid nii ka sinu ristimist.... nüüd sa oled täie teadlikkusega nõus täiskasvanud koguduseliikmena käituma. Sa oled meile nii kallis!" või "Kaaslasteks olemine Sinu teekonnal tänase konfirmatsiooni päevani on olnud meile suureks rõõmuks ja auks. Jumala arm ja Püha Vaimu jõud on meie palvetes alati Sind saatmas ning südamesoojad õnnitlused Sulle konfirmatsiooni puhul laotagu Sulle päikeselise tee tulevikku!" Üks ristiisa mäletab noore ristimise päeva samas Lakewoodi kirikus 16 aastat tagasi, mil praost Vaga ristis selle noore Issanda perekonna liikmeks ja tõepoolest enamus noortest olidgi praost Vaga poolt ristitud, õpetatud ja nüüd konfirmeeritud.

 

Suurepärane ja rõõmu täis leeripidu peeti Lakewoodi Eesti Majas. Toitlustamise eest hoolitsesid lastevanemad ja peakokk Tuula Malmi. Peo teadustaja oli leerinoore Leili Tõõtsovi ema Aino-Liis, kes tutvustas noorte gruppi sooja südamlikkusega. Leerinoorte tänusõnad neid Issanda tundmisele juhtinud õpetajale, vanematele ja külalistele edastas Ilona Lane, öeldes:  “Meie leerilapsed, saime tuttavaks Eesti Koolis ja skaudi/gaidilaagrites, aga sel suvel leerilaagris saime oma sõpru sügavamalt tundma õppida. Mõjuvate õppetundide ja harjutuste kaudu õpetaja Vaga oskas tuua Jumala Sõna meieni õiges suunas, õiges valguses, seletades lahti Piibli sügavust ja vajalikkust. Tänu õpetaja Vagale näeme maailma uues valguses, oskame ennast sügavamalt analüüsida ja saame aru, kuidas oleme väikesed,  aga olulised osad maailma puslist..." Noored tänasid õpetajat ja lubasid hoida saadud teadmisi elavana oma südames Jumala pere rõõmsate liikmetena.

 

Rõõmu ja tänulikkusega toimunud leeripäev jääb noortele meelde terveks eluks. Saadame oma noored eluteel edasi, soovides Jumala jätkuvat õnnistust neile ja nende vanematele ning ristivanematele, kelle palved saadavad noori nii kaua, kui Issand neile elupäevi kingib.

 

Airi Vaga

 

43 leerinoored3

 

Lakewoodi Eesti Majas oli noorte laud seatud lava peale ja lava ilustatud lillede ja valgustega. Leerinoor Ilona Lane edastamas noorte tänu õpetajale, oma vanematele, ristivanematele ja külalistele.

Fotod: Karin Ulm Must

 

43 leerinoored4

Leerinoored lilledega Lakewoodi Eesti Kiriku altari ees.  Noorte taga Praost Thomas Vaga ja diakon Kalju Ets.

 

43 leerinoored5

Kirik on täitunud leerinoorte vanematest ja külalistest.

 

43 leerinoored1

 

43 leerinoored6

 

 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo