Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

USA eesti gaidid ja skaudid, hundud ja hellakesed kogunesid 24.-25. aprillil Järvemetsa laagrialale nädalalõpulaagriks ja jüripäeva tähistamiseks. Gaidide/hellakeste nädalalõpulaagrisse tuli seitsmeliikmeline rühm pluss juhid ja muud abistavad käed. Hundulaagris oli kokku seitse poissi ja mõlemal grupil oli lõbu laialt.
Kohal oli hellakesi ja gaide üksustest Baltimore „Tormitütred”, Connecticuti „Põhjatütred” ja New Yorgi „Linnutee”. Gaidjuhid Alex Pillion, Aili Sarapik ja Helvi Sarapik olid valmistanud tüdrukutele tegevusrikka kava – käidi matkamas, küpsetati omatehtud pitsat, saadi uusi teadmisi jüripäeva ajaloo ja traditsioonide kohta, tehti käsitööd ja lauldi laupäeva hilisõhtuni. Hundulaagris oli New Yorgi lipkonna „Viiking” poisse, kelle juhiks on nskm. Arno Sokk. Tehti sporti, võisteldi ja õhtul koguneti lõkke ümber.
Pühapäeval kella 11-ks kogunesid gaidlikud-skautlikud noored ja mõned Lakewoodi piirkonna kirikulised Järvemetsa laagriala peamajja, kuna vihmane ilm ei lubanud seekord teenistuse pidamist vabas õhus, Metsakirikus. Kamina ette seatud altaril seisid küünlajalad, üks kümne ja teine kaheksa küünlaga, mis tähistavad skaudi- ja gaidiseadusi. Küünlaid ükshaaval süüdates lugesid nskm. AJ Laupa ja nskm. Taivo Ets ette skaudiseadused. Gaidiseaduse küünlad läitsid järgemööda kaheksa noort gaidi, lugedes ette antud küünla juurde kuuluva gaidiseaduse.
Nii võis kaunil küünlavalgusel alata jumalateenistus, mille pidas kotkaskaut diakon Kalju Ets, kes on ise mitu aastat hunduna ja skaudina Järvemetsa laagriradu tallanud. Ta rääkis Jumala suurtest tegudest ja tänas Kõigevägevamat selle kauni metsaala eest, kus siinsed eesti noored võivad kokku tulla.
Jumalateenistusele järgnes gaidide-skautide traditsiooniline Mõttesild kodumaale, mille teemaks oli Ühendaja suurlaagri laulu refrääni sõnad: „Taevatuuled, lööge lokku! Meri torma, vahuta! Eesti noored, jääge kokku! Meri meid ei lahuta.” Mõttesillaks pöörati pilgud kauge esiisade maa suunas.
Jüripäev on gaidide-skautide tegevusaastas ka edutuste ja ülenduste andmise aeg. Sellega tunnustatakse noorte ja nende juhtide tublidust.
Eesti Skautide Maleva USAs juht skm. Gunnar Tamm avas jüripäeva tähistamise, kutsudes ette Eesti Skautide ja Gaidide Sõprade Seltside Liidu esimehe Mati Kobina ja seejärel Eesti Skautide Liidu peaskaudi skm. Rein Linaski oma tervitusi andma. Välis-Eesti Gaidide Liidu Gaiderite Kogu juhataja gdr. Urve Põhi luges ette peagaidi gdr. Ingrid Küti tervituse.
Eesti Gaidide Malev USAs juht ngdr. Leena Kangro ja USA Eesti Gaiderkogu Koondise juhataja gdr. Tiina Ets astusid ette, et üle anda gaidide edutused. Need olid järgmised:

Suulist kiitust õrnakesele
Johanna Hunt – New Yorgi „Linnutee”
Vivienne Jones – New Yorgi „Linnutee”

Suulist kiitust hellakesele
Laine Jõgi – Baltimore „Tormitütred”
Megan Kruzyk – Connecticuti „Põhjatütred”
Johanna Saarela – Connecticuti „Põhjatütred”
Lilly Aamaa – New Yorgi „Linnutee”
Liisa Balasz – New Yorgi „Linnutee”
Alina Puskar -  New Yorgi „Linnutee”
Annika Puskar – New Yorgi „Linnutee”
Evy Kaasik Saunders – New Yorgi „Linnutee”
Enely Sokk – New Yorgi „Linnutee”
Linnea Tõõtsov – New Yorgi „Linnutee”

Suulist kiitust gaidile
Teele Jõgi – Baltimore „Tormitütred”
Helvi Sarapik – Baltimore „Tormitütred”
Aili Sarapik – Baltimore „Tormitütred”
Malle Barclay – Connecticuti „Põhjatütred”
Triinu Barclay – Connecticuti „Põhjatütred”
Erika Edmiston – Connecticuti „Põhjatütred”
Hailey Linask – Connecticuti „Põhjatütred”
Arden Ashford – New Yorgi „Linnutee”
Elise Ashford – New Yorgi „Linnutee”
Julia Aasmaa – New Yorgi „Linnutee”
Heili Carpino -  New Yorgi „Linnutee”
Kirsten Carpino  - New Yorgi „Linnutee”
Heili Truumees - New Yorgi „Linnutee”
Leili  Tõõtsov - New Yorgi „Linnutee”
Katrina Vinkman – New Yorgi „Linnutee”
Lianna Vinkman – New Yorgi „Linnutee”

Gaidi kiituskiri
Ilea Peckham – Connecticuti „Põhjatütred”
Kirsi Balasz – New Yorgi „Linnutee”

Gaidi hoolsusmärk koos vastava diplomiga
Erika Kõiva – Connecticuti „Põhjatütred”
Lia Triantafylidis – Connecticuti „Põhjatütred”
Ilona Lane – New Yorgi „Linnutee”
Lõpetuseks tänas ngdr. Hille Sork-Carpino tüdrukute nädalalõpulaagri korraldajaid ja andis neile üle väikesed tänutähed. Ngdr. Leena Kangro teatas rõõmuga suvelaagri kava koostamise edusammudest ja tutvustas selle suve laagri juhte.
Käes oli skautide kord oma edutusi jagada. Eesti Skautide Maleva USAs juht skm. Gunnar Tamm tänas esiteks jumalateenistuse pidanud diakoni Kalju Etsi. Seejärel andis nskm. Arno Sokk üle lipkonna auhinnad ja hundude hoolsusdiplomid. Nädalalõpulaagri juhina kirjeldas ta üht poistega läbiviidud üritust – mänguautode võidusõitu „Järvemetsa Pinewood Derby”, mis poistele palju lõbu pakkus.
Sel päeval täienes skaudi-pere kahe liikme võrra. Hundulubaduse andsid Alek Maasik ja Karl-Heikki Jõks. „Viikingi” lipkonna kõige parema hundu karika pälvis Jaak Chasse. Teised edutused olid järgmised:

Hundu hoolsusdiplom
Karl Siismets – Connecticuti „Vikerlased”
Aleksander Aasmaa – New Yorgi „Viiking”
George Ashford – New Yorgi „Viiking”
Wade Ashford – New Yorgi „Viiking”
Andre Sokk – New Yorgi „Viiking”
Markus Truumees – New Yorgi „Viiking”
Pideva tegutsemise, arengu ja tubliduse tunnustuseks ülendati nooremskautmasteriks Kristjan Kõiva (Connecticuti „Vikerlased”) ja skautmasteri tiitel anti oktoobris aastakoosolekul oma väitekirja kaitsnud skauditegelasele ja Järvemetsa saunamehele Mati Kobin.
Skm. Gunnar Tamm tänas kohalolijaid ja kutsus kõiki jätkama gaidliku-skautliku tegevuse abistamist. Tseremoonia lõpetuseks lauldi Eesti Hümn. 
Järgnes maitsev lõunasöök, mille valmistas Katrin Roomann, abiliseks Andres Kurrik.
Ees seisab tegevusrikas suvi, mis kutsub gaide ja skaute metsade rohelusse. Eesti Gaidide ja Skautide Malevate skautluse 100. aasta juubelit tähistav suvelaager „Terasvanne” toimub 7.-15. augustini Järvemetsal. Gaidlaagri juhiks on gdj. Aili Sarapik ja skautlaagri juhiks on nskm. AJ Laupa. USA eesti gaidide-skautide pere kutsub kõiki gaidlikke-skautlikke noori laagrisse laulma, õppima, mängima. Ka noortesõbrad on teretulnud käsi külge lööma.

gdr. Tiina Ets

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo