Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

fuff

Piret Räni fotod

 

“Iga kultuur kätkeb endas mingit saladust, lugu, mis on ainult selle kultuuri oma ning mis väärib hoidmist. Me püüame nii kultuurilise mitmekesisuse kui ka loodusliku mitmekesisuse hoidmisele kaasa aidata.”

FUFFi vedaja
Edina Csüllög

 

edina

Edina Csüllög


Selle aasta Soome-Ugri Filmifestival FUFF (Finno Ugric Film Festival) toimus Sänna Kultuurimõisas  11.-13. juunil 2021.


Festivali teema oli mitmekesisus ja seda üsna mitmekesises mõttes – peeti silmas nii kultuurilist kui ka looduslikku mitmekesisust.

 

Need põimuvad iseäranis loomulikult just loodusrahvaste kultuurides, mida soome-ugri väikerahvad kahtlemata on. Kultuuriline mitmekesisus vajab kiirelt muutuvas  globaliseeruvas maailmas kaitset, just nagu ka looduslik mitmekesisus, neid mõlemaid ohustab tööstusliku laiatarbekultuuri ja ületarbimise vohamine.

 

 

FUFF – juba kaheksandat korda!


FUFF kutsus kokku soome-ugri kultuuride austajaid ja ka filmihuvilisi noori, kes said töötubades õppida nii kaameratööd, näitlemist kui lavastamist.

 

Vaadati filme ja nauditi Tuulikki Bartosiki kontseri, toimusid vestlusringid nii filmitegijate kui ka Hasso Krulli, Aveliina Helmiga ja Rea Rausiga, ja muidugi ka õhtused olemised suitsusaunas.

 

Nii Sännas kohapeal kui veebikinos oli võimalik vaadata filme “Viimane liivlane” (rez. Mikko Piela) ja noorte migratsiooniteemaliste lühidokumentaalfilmide kogumikku "Rääkimata lood – Stories Untold", dokumentaalfilmi eesti ungarlastest ning valikuid saami, ungari, eesti, soome ja väikerahvaste programmi lühifilmidest.


Sellel festivalil mitte ainult ei vaadata temaatilisi filme, vaid elataksegi ugrilastena ugrielu, tunnetatakse loodusrahvaks olemist ning saadakse seejuures eri moel targemaks.

 

Filmiprogrammi oli võimalik vaadata ka veebis, kuid suitsusaunas leili visata ja kultuurikaaslastega juttu vesta saab vaid kohapeal.


Seekordne FUFF oli juba kaheksas. FUFF’i algataja ja vedaja on algusest peale olnud ungari päritolu filmitegija Edina Csüllög, kelle ugrijuured on toonud kodunt kaugele ugriasja ajama.


Edina Csüllög tuli noorena  Ungarist Eestisse ning õppis BFM-is rezissööriks. Ja kui siis õppejõud Hagi Šein küsis, millised on tema edasised plaanid, vastas Edina, et tahab hakata korraldama soome-ugri filmifestivali.

 

Mõtte idanemine võttis aega, aga kui ta 2013. aastal  Lõuna-Eestisse Võrumaale kolis, kasvas idee kindlaks plaaniks ja sündiski FUFF.


“Meie igapäevaellu on jõudnud küsimus, kuidas me ellu jääme, kui meie kultuuriga seotud looduskeskkond muutub,” ütles festivali kunstiline juht Edina Csüllög.

 

“Ühine filmivaatamine, kohtumine filmitegijatega ja arutelu annab energiat ja inspiratsiooni, et teha midagi oma elus paremaks. Keelt ja kultuuri ei saa vaadata eraldiseisvana, sest kui keskkond muutub talumatuks, lõpeb ka elu selles piirkonnas.”


FUFF on hoopis teistsugune filmifestival, kogukondlik, metsane ja suitsusaunane. Edina mäletab, et Mart Kivastik olla öelnud, et FUFF’il on punase vaiba asemel roheline vaip – see on päris looduse muruvaip.

 

 

Mis tegi 2021. aasta festivali eriliseks?


Edina toob välja festivali avafilmi.  ““Viimane liivlane” on tõeline leid!

 

Režissöör Mikko Piela film on tehtud 90ndatel, 35 mm filmilindile on püütud dokumentaalkaadrid viimastest liivlastest.

 

Režissöör tuli ka ise FUFF’ile ja rääkis filmi tegemisest. Ja Tuulikki Bartosiku kontsert oli väga hea.”


Mitmekesisuse-FUFF oli senistest FUFF’idest enim suunatud noortele ja lastele.

 

Neile olid töötoad, kus sai peale filmitegemise ja animatsiooni õppida ka laululoomist ja võru keelt, võimelda, käia looduses matkamas ja kuulata aovalguses linnulaulu, meisterdada, savitada, riietele taimetrükki teha ning harjutada tsirkusetrikke.

 

Hõimurahvaste toidutöötubades oli kõigil huvilistel võimalus õppida ungari, mulgi ja mari söögivalmistamise nippe.

 

Pererahvas Hendrik ja Kadi Noor on Sänna kultuurimõisa loonud sõbralikkuse pesa ning kõigile kohaletulnuile olid need päevad tõeliseks puhkuseks.

 

fuff2

 


Millises suunas FUFF edasi areneb?


Edina ja ta kaastegutsejate missiooniks on soome-ugri väikeste kultuuride pärandi jäädvustamine ja nende rahvaste kultuuri elujõulisuse toetamine.

 

Fufflased soovivad hõimurahvastele filmikeele kasutamist õpetades ahvatleda neid omakeelset loomingut looma ja oma kultuuride erinäolisust väärtustama. "Film on väga hea formaat kultuuri säilitamiseks ja edasiandmiseks."


Edina unistab, et FUFF saaks toimuda mitte ainult siin Eestis, vaid ka eri hõimurahvaste juures Venemaa territooriumil, et soome-ugri kultuurivõrgustik saaks tugevam.  


Samuti soovivad Fufflased edendada noorte soomeugri liikumist Eestis, et oleks rohkem seto- ja võrukeelseid filme ning ka teistes eesti põlisrahvaste keeltes ning murretes.


“Kolm aastat tagasi me ostsime Uusvada külakeskuse, selleks et FUFF’il oleks kindel koht, mida  päriselt ja pidevalt arendada.

 

Meie plaani järgi saab Uusvadast koht, kus soome-ugri filmitegijad saavad kokku tulla ning üheskoos eesti professionaalidega oma projekte ellu viia.

 

Selline residentuuri moodi asi, see oleks väga võimas ja me töötame selle kallal.

 

Lisaks hakkaksime Uusvadas korraldama laste filmilaagreid ja erinevaid soomeugri kultuurilaagreid. Seal toimuvad ka kohalikke traditsioone kandvad üritused, see on ikkagi külakeskus ja seto aktivistid hoolitsevad selle eest, et kohalik kultuur püsiks,” selgitab Edina FUFF’i tulevikusuundi.

 

 

Looduse, väikerahvaste kultuuride ja filmi kohtumispaik


“Olen algusest peale mõelnud, et festival peab toimuma looduses, kuna soome-ugri rahvad on loodusega väga seotud.

 

Need kultuurid justnagu kasvavad oma looduskeskkonnast.

 

Keskkond ja sellega seonduvad tegevused hoiavad keelt ja traditsioonilist kultuuri.

 

Kui keskkond koos vastavate tegevus­viisidega kaob, kaob kõik muu samuti. Kui ollakse sündinud oma rahva esindajana, siis on suur vastutus olla see, kes sa oled.

 

Meid, soomeugrilasi, ei ole siin ilmas just kuigi palju. Iga kultuur kätkeb endas mingit saladust, lugu, mis on ainult selle kultuuri oma ning mis väärib hoidmist. Me püüame sellele hoidmisele kaasa aidata,” räägib Edina Csüllög.


Teine FUFFi vedaja Anti Naulainen lisab: “Kui loodusest kaob mõni loomaliik, kaob maailmast midagi olulist ja eripärast.

 

Samamoodi, kui kaob rahvas, kultuur ja keel, kaob sellega omanäoline mõtlemisviis ja maailmanägemine.

 

Meie tegevuse tagamõte on väärtustada soome-ugri omakeelset filmi ja loomingut. Ka film ja kinokunst on kultuuririkkuse hoidmise vahendid.

 

Väikerahvaste kultuurides on kontakt loodusega paremini säilinud ning see on meile kõigile tähtis, kogu inimkonnale, eriti vaadates, kuhu me liigume.

 

Vanamoodi edasi ei saa, ressursid hakkavad otsa saama. Seega tuleb otsida selliseid alternatiive, mis ei hävita keskkonda ja elupaika.”


Jäägem lootma, et FUFF’i pakutav tugi on üks paljudest väikestest kivikestest, mis aitab väikestel soome-ugri kultuuridel säilida ja kasvada.


Piret Räni

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo