Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

zobk

Filmi stsenaristid Andris Feldmanis ja Livia Ulman on koos loonud juba mitu filmistsenaariumit (“Teesklejad”, “Roosa kampsun”, “Erik Kivisüda” jm) ja kirjutanud teleseriaale (“Keeris”, “Kättemaksukontor” jm). Nad võitsid esimestena ka Eesti filmi ja teleauhinna parimate stsenaristidena 2017. a.     Foto: Sami Kuokkanen

 

Cannes'is lõppes äsja järjekordne filmifestival ning esimest korda ajaloos oli sinna asja ka Eesti filmitegijatel, sest põhiprogrammis kandideeris Soome, Eesti, Venemaa ja Saksamaa koostöös valminud „Kupee nr 6“.

 

Film pärjati grand prix' ehk teise peaauhinnaga. Peale selle pälvis film oikumeenilise žürii tunnustuse.


„Oleme piiritult õnnelikud, sest täna juhtus meie elus midagi täiesti enneolematut – me võitsime ühe kõige olulisema auhinna maailma autorikino tippfestivalil,“ rõõmustas filmi Eesti-poolne produtsent ja filmiprojekti algataja Riina Sildos pärast tulemuste väljakuulutamist intervjuus Õhtulehele.

 

„See on meeletu võit Eesti kinole ja Eesti filmitegijatele, me oleme maailma tipus!“


Filmi tegevus toimub 90. aastate Venemaal ja räägib rongisõidust Siberisse, kus ühte kupeesse satuvad soome tütarlaps ja vene kaevur. Film sai oikumeenilise žürii eritunnustuse kui võistlusfilm, mis „kõneleb tundlikult kahe haavatava inimese kohtumisest.

 

Nad on nii erinevad, et ei valiks teineteist isegi naabriks, ent saavad ometi koos üksindusest üle.“

 

 

Eesti stsenaristid said loominguks vabad käed


Filmi algidee põhineb soome kirjaniku Rosa Liksomi Finlandia aastaauhinna pälvinud romaanil, mis sai filmi jaoks üsna põhjalikult ümber kirjutatud.

 

Režissöör Juho Kuosmanen andis stsenaristidele Livia Ulmanile ja Andris Feldmanisele vabad käed, sest usaldus, et mõeldakse samas suunas, oli tekkinud juba esimesel kohtumisel.


Filmi režissööri Juho Kuosmaneni eelmine film "Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus" võitis 2016. aastal Cannes'i filmifestivali kõrvalprogrammi "Un Certain Regard". 

 

Pärast seda sai rezhissöör väga palju stsenaariumipakkumisi ka suurstuudiotelt, mis aga ei sobinud tema veregrupiga. Aga Eesti stsenaristide Ulmani ja Feldmanisega oli klapp kohene.


Lisaks Livia Ulmanile, Andris Feldmanisele ja Riina Sildosele olid eestlastest filmiga seotud veel kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Liina Pihel ja režissööri esimene assistent Ralf Siig.


Film jõuab Eestis kinodesse hilisügisel. Ameerika vaatajatel võib olla võimalus filmi varemgi näha, sest filmi levitamise õigused Ameerika Ühendriikides ostis ära Sony Classics Pictures, mis seisab väga paljude võõrkeelsete Oscarite taga.

 

Seega võib olla ka võimalus, et “Kupee nr 6” esitatakse Oscari kandidaadiks.

 

Kärt Ulman

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo