Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

kuuskmann

Martin Kuuskmann – Gram-my'dele nomineeritud fagotimängija, keda peetakse üheks oma ala tipuks terves maailmas.

 

18. septembril kutsub Eesti Kultuurifond Ameerika Ühendriikides kõiki New Yorgi Eesti Majja nautima USA eestlaste loomingut.


Kuna New Yorgi Eesti Kultuuripäevad on juba kaks aastat edasi lükatud pandeemia ja kinniste riigipiiride tõttu, siis otsustas Kultuurifond näidata, milliseid toredaid talente leidub ka siin kohapeal.

 

Ühtlasi tähistame ka EV 30. taasiseseisvumise aastapäeva.


Päev algabki meenutusega ajalukku.

 

17. septembril 1991 sai Eestist ÜRO liige. Kuidas sinna jõuti ning mida tegid eestlased USA-s selleks, meenutab kunstnik Sirje Ainso (FLA), kes oli aktiivne BATUN (Baltic Appeal to the United Nations) liige ning kellelt ilmus 2018. a. raamat “The Story of BATUN”.


Eesti Noortekirjanduse Ühingu asutajaliige ning hinnatud noortekirjanik Ene McLaughlin (CO) räägib oma teostest ja mõtetest tänapäeva noortekirjanduse ümber.

 

Kaja Weeks’i (MD) metafooriderikast soome-ugri mõttemaailmast inspireeritud luulet saab kuulda lisaks ka koorilaulu vormis.


Põnevaks vahepalaks pakume lühifilme.

 

New Yorgis elavad Alexandra Elizabeth Ljadov (Round and Round She Goes, Good Contact), Kristi Roosmaa (Wildflower) ja Floridast Eha Urbsalu (Perceptions) tutvustavad ise oma filme ning vastavad publiku küsimustele.


Nahakunstnik Erkki Engso (NY) ja moekunstnik Marit Tuisk (FLA) on kohal oma huvitavate töödega.

 

Erkki on lubanud pakkuda ka töötubasid ning kes teab, ehk õnnestub ka tema Manhattanil asuvat töötuba/poodi külastada?

 

Mariti tööd on nn upcycled jakid – kasutatud või ületoodetud riietele on antud uus elu ja hingamine, mis on tänapäeva tarbimishulluses maailmas äärmiselt teretulnud.

 

Ehtekunstnik Riina Mettase (VA) tööd on inspireeritud NYC pilvelõhkujatest.

 

Tema tööd on esindatud ka suurimas vabakutseliste disainerite firmas Flying Solo.


Kindlasti on päeva üheks tõmbenumbriks klassikalise muusika kontsert, kus heliloojate Jonas Tarmi (NY) ja Lembit Beecheri (NY) loomingut esitavad maailmakuulus fagotimängija Martin Kuuskmann (CO) ja pianist Geoffrey Burleson (NY).

 

Esmaettekandele tulevad selle ürituse jaoks tellitud uudisteosed Tarmilt ja Beecherilt.


Hilisõhtul on oma loomingut eelkõige noortele, aga ka noore hingega inimestele pakkumas endine modell ja nüüdne hiphop’i muusik Majorlilkween.

 

Kes selle salapärase nime taga peitub, seda tuleb juba kohapeal näha ja kuulata.


Oma loominguga on kohal kunstnikud üle terve USA. Nende tööde ükshaaval kirjeldamine läheks ilmselt pikaks, seega siinkohal märgiks ära vaid nende nimed: Markus Puskar, Uno Habakukk, Riivo Kruuk, Naima Rauam, Kristina Paabus, Lynne Klemmer, Kyle Peets, Saskia Kivilo, Ave Pluum, Jaanika Peerna, Maria Spann, Inga Pae Peterson, Liiva Liisa, Terttu Uibopuu jt.


Nende hulgas on nii noori, kelle avastamisrõõm Eesti kogukonnas on alles ees, aga ka neid, kelle töödele ja tegemistele oleme kogukonnaga kaasa elanud juba aastakümneid.


Siinkohal tasuks meenutada 15 aasta tagust New Yorgi Kultuuripäevadel korraldatud kunstinäitust nimega LÕÕM06, mille kaks osalejat – Jaanika Peerna ja Naima Rauam – on esindatud ka seekordsel näitusel.

 

On tekkinud justkui sillake, mis ühendab meie riigi taasiseseisvumist ja “Hajali, aga koos” üritust. Loodetavasti kasvab see sillake aina pikemaks ja tugevamaks.


19. septembril pärastlõunal on sama ürituse raames oodatud kõik NY Eesti Peakonsulaadi poolt korraldatud vastuvõtule, mida väisab ka EV välisminister Eva-Maria Liimets.


Üritus saab teoks tänu New Yorgi Eesti Peakonsulaadi, Eesti Üliõpilaste Toetusfondi USA-s ning New Yorgi Eesti Maja lahkele toetusele.


Täpsem kava ning pileti-info tuleb varsti, seniks jälgige fondi kodulehte (www.estonianculture.org) ja Facebooki lehte.

 

Sissepääs mõlemale üritusele on ainult vaktsineerimistõendi alusel – hoolime ja hoiame üksteist!


Merike Barborak

 

ljadov

Aleksandra Elizabeth Ljadov on rahvusvaheliselt tunnustatud modell, kes on teinud ka mitmeid lühifilme ning on nüüdseks keskendunud karjäärile muusikamaailmas.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo