Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eestis on esimene koolipäev alati 1. septembril.

 

Siis lüüakse väravad, uksed, kapid ja sahtlid valla ehk lahti.

 

Ka kõrvad ja suud. Välja/arvatud siis, kui 1.09 juhtub olema lau/päev või püha/päev. Aga isegi vahel siis! Oleneb koolist.


Kooli/aasta algab piduliku ava/aktusega, kuhu võetakse kaasa õpetaja(te)le lilli.

 

Neid koguneb kool/meistritel (nii kutsuti vanasti õpetajaid) tihti suur süle/täis.

 

On siiski lühike, eriline päev. Minnakse korra klassi/ruumi, kus saadakse õpikud (textbooks) ja töö/vihikud (workbooks) ning hiljem on tavaliselt pere/kondlik tähistamine.

 

Paljudel on kodus õhtul näiteks tort. Lööge lahti väravad! Sõprade ja teadmiste aeg on käes!

 

asendusfoto
Peetri Pizza on Eesti oma pizza (või siis pitsa) kett. Lausa aastast 1990! Nemad kuulutasid, et 1. septembril kingivad 1. klassi minejatele (first graders) laste/PITSA ja karastus/joogi tasuta! Karastav on refreshing, see jook tavaliselt kihiseb ja susiseb (soda). Pizza on rahvus/vaheline sõna, mida kõik ära tunnevad, aga eesti keeles võib kirja/pilt olla ka võõraste z-ideta ehk pitsa. Sarnane sõna PITSAT on vorm (seal matrix), millega lüüakse märk ehk pitser tähtsatele dokumentidele (seal) ning PIITS on karm abi/vahend, millega piitsutatakse näiteks hobust, et ta kiiremini liiguks. Kas teate laulu "Kalle Kusta ostis laadalt valge hobuse"? Seal annab Kalle piitsa, Peeter annab aga hoopis pitsat. (Kuid mitte pitsatit.) "Peeter, Peeter anna pitsat oma kooli/lapsele!" (Ohhoo, osastava (keda? mida?) käände vigur!) Head lapsed, need kasvavad vitsata ja mõistagi piitsata. Vahel siiski pitsaga.

 

tere kool

Foto: Kauba/maja Facebooki lehe/külg

 

Ülemisel fotol on 1. septembri õhtuks varutud tort. Sõnum on selle peal sama, kui eelmisel fotol plakatist,  aga väike erinevus on siiski... Hüüu/märk on mõlemal lõpus, mis tähendab, et midagi hüütakse, soovitakse – tegemist on tervitusega. Või mida arvate, kas Tere Kool võib olla kooli nimi ja keegi hüüab kooli nime? Kui jätta ära koma, siis võiks nii arvata küll. Tere on siiski tervitus. Millele tere öeldakse? Koolile laiemas mõistes. Nii/siis kirjutas pagar õigesti – tere järel peaks olema koma. Tere, Peeter! Tere, Kodavere Kool! Ja ka lihtsalt Tere, kool! ehk siis kooli/aeg. Pagar on ka igaks juhuks teinud tähtedele jooned ette. Nii on alg/klasside vihikutes kirja/tähtede harjutamiseks, et need liiga laiali ei valguks. Tihti kuluvad suurtelgi jooned või joon-/laud (ruler) abiks ära. Ka kustu/kumm (eraser) ehk noorte keeles "kustukas". Ei tea, kas Kalle Kusta hüüdnimi võis olla Kustukas? Punased marjad koogil on martsipanist tehtud pihlaka/marjad (rowan berries), mis on Eestis sügise sümbol.


lipupaev

1. sügiskuu ehk september on teadmiste- ehk tarkusepäev, mis on lipu/päev. See tähendab, et majade omanikud või korter/majade ühistud peavad panema lipu välja lipu/hoidjasse. Nõnda kenasti lehvis mere/tuule käes lipp esimesel kooli/päeval Põhja-Tallinnas Kopli liinides.

 

Foto ja tekstid:
Riina Kindlam

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo