Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

515978

Roosevelti saarel Four Freedoms pargis toimus Maria Fausti Kahnile pühendatud teose esiettekanne. Foto: Eleri Ever

 

16. oktoobril tähistati New Yorgis kolme eripalgelise üritusega 120 aastat Kuressaares sündinud Ameerika arhitekti Louis Kahni sünnist.

 

Üritused toimusid tihedas koostöös Eesti NY Peakonsulaadiga ja Louis Kahni Eesti Ühinguga ja olid Archtober festivali programmis. Archtober on kõrgelt hinnatud New Yorgi iga-aastane arhitektuuri ja disainifestival.

 

515977

Neeme Raud vestles Charles E. Dagit’iga.   Foto: Eleri Ever


Koostöös Skandinaavia Majaga toimus 16. oktoobri hommikul Neeme Raua ja Charles E. Dagit Jr. vestlus viimase mälestusteraamatu „Louis I Kahn – Arhitekt. Meenutades suurvaimu ja tema kaasteelisi“ teemal, mis peatselt  ilmub ka eesti keeles.

 

Dagit õppis Pennsylvania ülikoolis Kahni juhendusel ja raamatus avas ta lühilugude-mõistujuttude vormis oma õpetajate isiksusi väga lugupidavalt ja vaimukalt, samas aidates mõista neid suurmehi inimestena.

 

Avatervitused tegid Skandinaavia Maja president ja EV Peakonsul New Yorgis Kairi Künka.

 

515976

Vasakult: laulja Ain Anger, Eesti peakonsul New Yorgis Kairi Künka, EV New Yorgi Peakonsulaadi kultuuriesindaja Jaanika Peerna, muusik Maria Faust ja tema New Yorgi muusikutest saateansambel.  Foto: Eleri Ever

 

Üritust sai reaalajas jälgida veebist kogu maailmast ja järele saab vaadata siit https://youtu.be/d8CncwaZCPw


Seejärel suundusime Roosevelti saarele Four Freedoms Parki, mis on Kahni poolt projekteeritud, kus Saaremaalt pärit jazzmuusik Maria Faust tegi maailma esiettekande Kahnile pühendatud muusikateosega MO(NU)MENT.


Maria Fausti saateansamblis astusid külalistena üles New Yorgi muusikud Peter Evans trompetil, Sam Kulik tromboonil ja Dan Peck tuubal.


Õhtul toimus Louis Kahni mälestuseks ja päeva lõpetamiseks korraldatud peakonsulaadi vastuvõtt New Yorgi Eesti Majas „Louis Kahni Klubi“ sildi all, kus oli võimalik tutvuda fotograaf Arne Maasiku fotonäitusega “Kahn: saarlane” ning Rein Vainküla arhitektuurifotode slaidiprogrammiga, mis lõi dialoogi Kahni loomingu ja modernistliku läbimurde vahel külma sõja aegses Tallinna linnaehituses 1960 - 1980. aastatel.


E. Jaaksoni saalis näitasime lühidokumentaalfilmi “Jalutuskäik Kahni sünnisaarel”. 

 

Registreerunuid oli 132 inimest ja kohale tuli 103 vaatamata alanud tormile.

 

Kutsutud olid diplomaatilise korpuse esindajad, kohalikud arhitektid ja Kahni loomingu austajad, peakonsulaadi kultuuri- ja äripartnerid ning ka kogukonna esindajaid.

 

Üritus sai väga sooja vastuvõtu ja võrgustumine jätkus hiliste öötundideni.

 

Avatud oli Eesti Maja baar ja söökla.    


Näitus jääb ülesse Eesti Majja vähemalt novembrikuu keskpaigani.


“Kahn 120” ürituste päeva algatas ja koordineeris tihedas koostöös Louis Kahni Eesti Ühinguga Eesti kultuuriesindaja New Yorgis Jaanika Peerna.

 

Kohapealseteks partneriteks olid  F. D. Roosevelt Four Freedoms park, New Yorgi Skandinaavia Maja ja New Yorgi Eesti Maja.

 

Maria Fausti kontsert sai teoks tänu Eesti Kultuuriministeeriumi olulisele toetusele.

 

Jaanika Peerna
EV peakonsulaadi NY
kultuuriesindaja

 

 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo