Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Kultuuriministeerium ja Integratsiooni Sihtasutus tunnustasid 3. detsembril silmapaistvaimaid 2020–2021 aasta lõimumisvaldkonna arendajaid.

 

Lõimumisvaldkonna preemiad pälvisid Eesti Instituut, taskuringhäälingu „Found in Estonia“ eestvedaja Tiina Pärtel, Eesti epeenaiskond ja Sofiit-Klubi.

 

„Eesti ühiskonna lõimumine on olnud järjepidev ja positiivse suunaga protsess.

 

Küll aga on endiselt murekohti, mida peab lahendama.

 

Suurim proovikivi on see, kuidas luua ja toetada ühist ruumi, kus eri rahvustest inimesetel oleks rohkem omavahelisi häid kontakte ja tekiks suurem side Eestiga.

 

Preemia saanud inimesed ja organisatsioonid on andnud hindamatu panuse meie ühise ruumi loomisesse,“ ütles kultuuriminister Tiit Terik.

 

Lõimumisvaldkonna preemiatega tunnustatakse neid, kes on aasta jooksul aidanud kaasa Eestis esindatud kultuuride tutvustamisele, eri emakeelega inimeste vahel kontaktide loomisele ja koostöö arendamisele ning üksteisest erinevate kogukondade vahel ühise keele leidmisele.

 

Preemiate laureaadid kuulutati välja kolmes kategoorias. Igas kategoorias parimaks tunnustatud lõimumisvaldkonda panustaja sai 1000 euro suuruse preemia, kategoorias „Aasta säde“ anti tänavu välja kaks preemiat.

 

Kategooria „Aasta sillalooja“ preemia pälvis MTÜ Eesti Instituut, kelle programm „Kultuurisamm“ lähendas eri rahvusi ja aitas eesti keelest erineva emakeelega inimestel paremini Eesti ühiskonda mõista.

 

Kokku toimus 341 vene- ja 91 ingliskeelset koolitusüritust.

 

Üle 1500 inimese läbis „Kultuurisammu“ täisprogrammi, mille käigus külastati muuseume, läbiti koolitusi, tutvuti Eesti eri piirkondade ja loodusrikkustega ning suheldi tihedalt eestlastega.

 

Kategoorias „Aasta sõnumikandja“ sai lõimumispreemia Tiina Pärtel, kelle taskuringhääling „Found in Estonia“ (foundinestonia.ee) tutvustab eestlastele siin elavaid välismaalasi isiklike ja humoorikate kogemuslugude kaudu.

 

Žürii hinnangul on „Found in Estonia“ suurepärane näide, kuidas kasutada lõimumisteema inspireerivaks ja tulemuslikuks edendamiseks kõige moodsamaid lahendusi.

 

Pärteli algatatud taskusaateid on kuulatud kokku üle 15 000 korra.

 

Lõimumispreemia kategoorias „Aasta säde“ pälvis Eesti epeenaiskond koosseisus Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Katrina Lehis ja Irina Embrich.

 

Kuldmedali võit olümpiamängudel näitas, kuidas sport ühendab inimesi ning kuivõrd edukad saavad olla mitmekesised kollektiivid, kus igaühe panust väärtustatakse ja kus igaüks loeb sõltumata erinevustest.

 

Žürii arvates on see saavutus inspireeriv eeskuju paljude jaoks ning tuletab meelde, et ainult koos oleme tugevad.

 

„Aasta säde” kategooria teine võitja on MTÜ Sofiit-Klubi, kes tõi lavale Eduard Tee kakskeelse lavastuse „Aeglane hingamine”.

 

Näitemäng räägib saatustest, muredest ja rõõmudest, mis panevad mõtlema elu ja väärtuste üle.

 

Eestlanna ja venelanna põimunud elulood peegeldavad ajaloolist konteksti, samas aga hoolivus ja sõprus aitavad üksteist paremini mõista ja vastuolusid ületada.

 

Etenduse jälgimise teeb eriliseks otsus tekste mitte tõlkida, kua sageli räägivad näitlejad ühes keeles ja vastavad teises keeles, nagu see juhtub sageli ka tegelikus elus.

 

Lõimumisprojektide konkursile laekus kokku 18 taotlust. Integratsiooni Sihtasutus annab välja preemiad lõimumisvaldkonna arendusprojektidele 1999. aastast ning meediaprojektidele aastast 2009.

 

Konkursi fondi rahastab Kultuuriministeerium.

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo