Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

randmaa

Purjetaja Uku Randmaa oma jahi One and All pardal Prantsusmaa rannikul.   Foto: Postimees

Eesti soolopurjetaja Uku Randmaa purjetas teist korda ümber maailma, aga tema seekordne reis on erakordsuselt ja raskuselt võrreldav Everesti vallutamise või avakosmoses käimisega.


Randmaa osales Golden Globe Race võistlusel, kus tuli ilma maal käimata ja vahepeatusi tegemata, üksnes kodunt kaasavõetud ja ookeanist püütud toiduga ning poole sajandi taguste side- ja navigatsioonivahenditega (seega sekstant ja paberkaart, raadio ja kassettmakk) maamunale ring peale teha. Seda võistlust alustas 18 purjetajat, finišisse Prantsusmal jõudis 251 päeva ja 23 tundi üksinduses seilanud Randmaa kolmandana, kusagil on kaks veel tulemas, ülejäänud on ammu pooleli jätnud. Randmaa oli õnnelik, et läbi raskuste naise ning väikeste kaksikute juurde jõudis ja lubas, et enam ta oma elu ohtu ei pane.


Kui Randmaale võis aeg merel tunduda igavikuna, siis rallimees Ott Tänak kihutas koos oma tüürimehe Martin Järveojaga Mehhiko MM-rallil inimvõimete määratud reaktsiooniajaga võidu ning suutis sealjuures külma närvi ja tervet autot hoida.


Hooaeg algas Otile Monte Carlo ralli kolmanda ja Rootsi ralli esimese kohaga ning Mehhikosse läks ta MM-sarja liidrina. Keskmäestiku hõredamas õhus, kuumas ja tolmus võtsid Toyota tiimis sõitvad eestlased oma maksimumi, lõpetades ralli teise kohaga ja säilitades maailmameistrivõistluste liidri positsiooni. Rallireeglitest tulenevalt oli MM-liider Mehhikos esimene startija ja järgmistele elu kergemaks tegija ehk teepuhastaja. Loogilise jätkuna lõpetas Tänak avapäeva alles kaheksandal kohal, aga seejärel sai tempot tõsta ja rühkis järjest ettepoole. Ilmselt tänapäeva parim rallimees Sebastien Ogier (Citroen) jäi küll seekord püüdmatuks, aga teine koht Mehhikos oli igati hea.


Järgmiseks on kavas Tänakule ilmselt sobiv puhas asfaldiralli Korsikal ja selle eel on tal MM-sarja liidrina 65 punkti, Ogieril 61 ning Hyundail sõitval Thierry Neuville’il 55. Läheb põnevaks.


Tubli töö tegid ka Eesti kaks parimat naistennisisti USA Indian Wellsi ülitugeval turniiril. Lõpuks tõusis küll tee püsti, aga ainult ülitugevate ees.


Kaia Kanepi (WTA 86.) võitis avaringis kindlalt rootslanna Johanna Larssoni (WTA 76.) ja kaotas seejärel kõva võistluse järel kolmes setis maailma 15. reketile Julia Görgesile. Anett Kontaveit (WTA 21.) oli avaringis tänu kõrgele asetusele vaba, võitis teises ringis Rio de Janeiro olümpia kullanaise Monica Puigi (WTA 58.) ja sai kolmandas ringis poole mängu pealt loobumisvõidu maailma 11. mängijalt Anastasija Sevastovalt. Neljandas ringis mängis Anett WTA edetabeli viienda reketi tšehhitar Karolina Pliškovaga, viis mängu kolmandasse setti, aga seal jäi siiski alla. Pliškova ütles, et teadis Kontaveidi tugevust, aga et ta nii hea on, valmistas üllatuse.
Üks suur võistlus, mis Eesti tugitoolisportlasi järjest enam paelub, lõppes hiljuti Rootsis Östersundis. Laskesuusatamine on atraktiivne vastupidiselt murdmaasuusatamisele, kus sprindid üks suur tõuklemine, ühisstardid hirmigavad ja eraldistardid enamuses raskelt jälgitavad, lisaks pole eestlastel enam omi murdmaaässasid, kellele kaasa elada.


Laskesuusatamises on aga eriti Eesti neiud sammu edasi astunud. Tuuli Tomingas ja Johanna Talihärm on korduvalt maailma parematega võrdselt sõitnud ning maailmameistrivõistlustel Rootsiski oli Tomingas ühel distantsil esikahekümnes. Eriti märgatav on taseme tõus teatesõitude taustal – kui varem said eestlannad peaaegu igal võistlusel liidritelt ringiga sisse ja võeti enne lõppu maha, siis nüüd võideldakse alati esikümne piiril.


Eesti meeste koondis koosnes kahest parimas sportlaseas biatlonistist Kalev Ermitsast ja Rene Zahknast ning üleneljakümnestest veteranidest Roland Lessingust ja Kauri Kõivust. Just Lessing oli MMil Eesti parim, saavutades ühel individuaaldistantsil 25. koha. Mehedki heitlesid teatevõistlustel maailma tippudega vahvalt, olles vahepeal koguni esiviisikus ja lõpuks ligi 30 startinu seas 12.


Üks pikk tee aga nüüd kohekohe algab. Nimelt lähevad lahti jalgpalli 2020. aasta Euroopa meistrivõistluste kodus ja võõrsil peetavad valikmängud. Eesti alustab alagruppi juba 21. märtsil Belfastis PõhjaIirimaa vastu. Tegemist on meeskonnaga, keda 2011. aasta valikmängudes võõrsil 2:1 ja kodus 4:1 võideti, aga nüüd on mõistagi nii Eesti kui Põhja-Iiri särkides uued mehed. Veel on selles EM-valikgrupis ülitugevad Saksamaa ja Holland ning Valgevene. Edasi finaalturniirile saab kaks paremat.


Mõistagi podiseb Eestis edasi suusaalade MMil Austrias Seefeldis lõhkenud dopingumull. Politsei vahistas üheks õhtuks ülekuulamiseks suusatreener Mati Alaveri, kes tunnistas Saksa dopingutohtri kontakti vahendamist Eesti suusameestele, ja otsis läbi ka Alaveri kodu. Täiendavatel ülekuulamistel käisid ka suusatajad Algo Kärp ja Karel Tammjärv. Küll on aga avalikkuse ja uurijate eest seni ikka kadunud teine Seefeldis vahele jäänud suusataja Andreas Veerpalu ja tema treenerist isa, olümpiavõitja ja maailmameister Andrus Veerpalu.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo