Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Miami Open on tenniseturniiride skaalal nelja Grand Slami võistluse järel tähtsu-selt järgmisi ehk WTA tur-niirisüsteemi tipp. On suur rõõm tõdeda, et Eesti parim valgepallur Anett Kontaveit esines Miamis väga edukalt, jõudes poolfinaali, teenides kopsaka auhinnaraha ja tõustes maailma edetabelis 14. kohale. See viimane on koguni Eesti läbi aegade tipptulemus, sest seni püsis parimana Kaia Kanepi 2012. aasta 15. WTA tabelikoht.

 

Kanepi (praegu WTA 89.) mängis nüüdki Miamis, alistades kvalifikatsioonis kaks teise saja algusse kuuluvat vastast ja alistudes põhiturniiri avaringis 2:6, 2:6 USA esindajale Alison Riskele (WTA 45.).


Anett Kontaveit (turniiri alguses WTA 19.) alustas tänu heale paigutusele teisest ringit, kus alistas noore talendi Amanda Anisimova. Kolmandas ringis võitis ta teise tulevikutähe Ailja Tomljanovici, neljandas ringis sai teises setis loobumisvõidu Biaca Andrescult. Veerandfinaalis oli Kontaveit kolmandas setis ülikogenud Su-We Hsiehi vastu taga 0:4 ja mäng tundus läinud olevat, aga ometi murdis Anett vastase ja tüüris mängu 7:5 numbritega võidule. Poolfinaalis oli Kontaveidi jaks siiski otsas, ta küll võitles, aga kaotas hilisemale turniirivõitjale austraallanna Asleigh Bartyle 3:6, 3:6. Mis jäi Kontaveidi sellest turniirist silma – ta ei olnud võib-olla oma mängus eriti efektne ja särav, aga see-eest oli murdumatu võitleja, tulles mitmel korral raskest kaotusseisust välja.


Teine eestlasest võitleja viimastel nädalatel oli rallimees Ott Tänak. Koos oma kaardilugeja ehk tüürimehe Martin Järveojaga said nad autoralli MM-etapile Korsikale sarja liidriteks ja olid lähedal sellele, et sealtki tabelijuhtidena lahkuda. Paraku sekkus õnnetusetont.


Väidetavalt 10 000 kurviga asfaldiralli, mida Tänak enda sõnul kunagi polevat nautinud ja mis tema paarimehel Järveojal merehaiguse välja toovat, algas eestlastele siiski hästi. Kui mitmed rivaalid vigu tegid või autot lõhkusid, siis Tänak pusis Hyundai piloodi Elfyn Evansiga juhtpositsiooni pärast. Vaheldumisi võideti kiiruskatseid, kuniks 11. etapil Tänaku Toyota Yarisel rehv purunes. Ratta vahetusele läks ligi kaks minutit ja eestlased kukkusid hoobilt kaheksandaks. Kust õnnestus ralli lõpuks tõusta ei enamaks kui vaid kuuendaks.


Seis aprilli lõpus Argentinas peetava järgmise MM-etapi eel kujunes aga ülimalt põnevaks – juhib 82 punktiga Thierry Neuville (Hyundai), järgneb 80 punktiga autoralli kuuekordne maailmameister Sebastien Ogier ja kolmas on 77 punktiga Ott Tänak.


Eesti jalgpallimeeskond pidas hiljuti kaks märgilist mängu. Kõigepealt kohtuti järgmiste Euroopa meistrivõistluste alagrupikaaslase Põhja-Iirimaaga ja kaotati 0:2. Kui mõni aasta tagasi suudeti samale vastasele tuul alla teha, siis nüüd on põhja-iirlased tasemelt tõusnud, eestlased mitte, ja nii olid mängu ohjad Belfastis selgelt platsiperemeeste käes. Veel on selles alagrupis vutihiiud Saksamaa ja Holland ning Valgevene. Mängitakse kaks ringi, edasi saab kaks paremat, Eestil läheb raskeks sellele isegi mõelda.


Teiseks kohtus Eesti maavõistlusmängus Gibraltariga ja võitis Poola klubi sundlepingust koju pääsenud Konstantin Vassiljevi karistuslöögiväravast 1:0. Midagi roosilist ei näidatud ka FIFA kääbusliikme vastu ja eestlaste treener Martin Reim tõdes, et selline meie tase ning seis paraku ongi. Mullu võideti Gibraltarit 4:0 ja 6:0, nüüd oli sama vastane lähedal viigile või koguni võidule.

 

Samas läheb aga päris hästi Eesti võrkpallureil. Seda nii kodusaalides, kus Tartu võitis Balti liiga ja tulemas on põnev Eesti meistrivõistluste finaalseeria „vanade sõprade“ Tartu ning Pärnu vahel, kuid rahvusvahelisel areenil.


Eestlasi mängib praegu tugevates Poola, Türgi, Prantsusmaa ja muude riikide võrkpalliklubides terve tosin. Tänavu on endast enim kõnelema pannud Renee Teppan, kes jõudis Poola Belchatowi Skra diagonaalründajana Euroopa Meistrite Liigas nelja parema hulka. Varem on eestlastest nii kõrgele jõudnud vaid Oliver Venno (tõele au andes tuleks alati Eesti võrkpallurite saavutustest rääkides nimetada Viljar Loori, kes saavutas NSVL koondises ja Moskva AKSK meeskonnas kõik, mis maailma võrkpallis võimalik, aga Meistrite Liigat siis veel lihtsalt ei olnud).


Oliver Venno mängib nüüd Türgi Istanbuli Galatasarays ja sai tugevuselt teises Euroliigas CEV sarjas hõbeda, olles kogu liiga suurim punktilööja. Kolmas viimasel kuul autasu teeninu oli Poola Lubini Cuprumi klubis mängiv Eesti koondise tõstja Kert Toobal, kes kuulutati Poola kõrgliiga MVP-ks.


Kui Baltikumi võrkpalli valitseb Eesti, siis korvpallis on naabritest peajagu üle Leedu oma superklubide Kaunase Žalgirise ja Vilniuse Lietuvos Rytasega. Sel hooajal katseliselt korraldatud Eesti-Läti meeste ühisliigas leedukad ei osalenud, aga ka lätlased näitavad eestlastest tugevamat taset. Nii jõudsid nelja tugevama finaalturniirile eeloleval nädalavahetusel Tallinna Saku Suurhalli Läti meeskonnad Ventspils, Riia VEF ja Ogre ning ainsana kaitseb Eesti au Tallinna Kalev/Cramo. Ka üks pidi olema võistlusväljal sõdur, loodetavasti toovad kalevlased kodupubliku ees kõik kastanid tulest.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo