Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Praeguse seisuga osaleb vähemalt üks eestlane korvpalliliiga NBA tänavusuvises mängijate valikus ehk draftis. See on teist põlve korvpallur, 18aastane 204 sentimeetrit pikk ääremängija Henri Drell. Mais läheb Drell USAsse ja hakkab end seal meeskondadele näitama, aga väidetavalt on tema vastu huvi tundnud juba koguni kaheksa klubi, neist üks tõsise valimissooviga, koguni tänavu play-off’i jõudnud tiim.

Väärib mainimist, et seni ainsa eestlasena oli 1996. aastal draftis Martin Müürsepp, kelle võttis 25. valikuna Utha Jazz, kes vahetas Müürsepa kohe Miami Heati. Seejärel jõudis NBA ainus eestlane Müürsepp mängida ka Dallas Mavericksis ja jätkas veel pikalt Vana Maailma tippklubides.
Henri Drell mängib küll Saksamaal Bambergi klubi duubliga kohalikku maailma mõistes mitte just esinduslikku esiliigat, aga on end näidanud Eesti rahvusmeeskonna viimastes Euroopa meistrivõistluste valikmängudes, näiteks olümpiavõitjat Serbiat ja Milos Teodosicit võites. Ka olevat tal mängustiil, mis NBAs sobiv ja mees viskab palju punkte.


Kui Drell tänavu valitakse (tal on võimalus oma nimi ka maha võtta, kui näeb, et valituks osutumine pole tõenäoline), siis on küsimus, kas esimeses või teises ringis (esimene ring tähendaks kaheaastast garanteeritud lepingut!). Võimalik on aga ka see, et NBA drafti läheb teinegi Eesti koondise uue laine mees, seni Hispaanias Baskonia meeskonnas mänginud 20aastane äär Sander Raieste.


Ei ole kahtlust, et korvpallipoiste tulevik on ees, aga oma viimasest sõnast palliplatsil on kaugel ju ka Eesti tennisist, praegu maailma naisproffide edetabeli 15. number Anett Kontaveit. 23aastane tallinlanna mängis eelmisel nädalavahetusel väga edukalt Saksamaal Stuttgardi turniiril. Tegemist on võistlusega, mille auhinnafond ei ole WTA sarja suuremaid, aga kuna võitjale on magnetiks tuliuus luksusauto Porsche, siis jahib seda alati naistennisistide koorekiht.


Mullu üllatas Kontaveit sel turniiril poolfinaali jõudmisega, nüüd läks veel paremini ja Anett mängis koguni finaalis. Luksusautost jäi küll sel korral veel veidi mängukindlust puudu, sest maailma kolmas reket Petra Kvitova võitis küllaltki pineva lõppkohtumise 6:3, 7:6. Aga Kontaveidil oli selleks ajaks kirjas kaks ülekaalukat võitu, avaringis 6:3, 6:2 Anastasia Pavljutšenkova (WTA 34.) ja teises ringis 6:4, 6:3 Caroline Carcia (WTA 21.) üle. Kahe järgmise mängu kohta võib öelda, et ühe õnnetus on teise õnn – veerandfinaalis andis kunagine maailma esireket Viktoria Azarenka kolmandas setis õlavalu süül eestlannale loobumisvõidu ja poolfinaaliks ei tulnud kõhulihase venitust kurtev WTA edetabeli praegune esinumber Naomi Osaka Kontaveidi vastu üldse platsile. Kontaveiti kardetakse, ihuvigadega, mis igal tippsportlasel küljes, tema vastu võitma enam ei tulda.


Kontaveit teenis teise koha eest 66 000 USD, aga toonitas hoopis rohkem seda, et tunneb end väga heas vormis olevat ja loodab järgmisel nädalal Madridis WTA kõrgeima tasemega turniiril kõigile kardetav vastane olla.


Kellel aga läinud nädalavahetusel kohe üldse hästi ei läinud, oli maailma kiireimate autojuhtide sekka kuuluval rallimehel Ott Tänakul ja tema kaardilugejal ehk tüürimehel Martin Järveojal. Maailmameistrivõistluste järjekordsele etapile Argentinasse läksid nad WRC ehk võimsaima klassi kolmandatena, liidritest mitte just palju maas. Thierry Neuville’il (Hyundai) oli 82 punkti, viiekordsel maailmameistril Sebastien Ogieril (Citroen) 80 punkti, Tänakul (Toyota) 77. Mullu Tänak Argentinas võitis ja võitma (see viinuks ta taas MM-sarja liidriks) läksid Ott ja Martin ka tänavu. Alustasidki hästi, näidates avakiiruskatseid võites võimu, aga siis paraku...
Kõigepealt purunes Tänaku Yarisel veovõll ja ühe ratta veo kaotanud masin tegi teel spinni ehk pirueti, millega kaotati mitukümmend sekundit. Auto remonditi ja kolmandaks langenud Tänak asus raevukalt liidreid püüdma. Kuniks lõpetas töö tema autole elektrit tootev generaator ja Ott oli sunnitud masina tee äärde parkima.


Katkestamine tähendas, et nüüd on Neuville’il 110, Ogieril 100 ja üldtabelis kolmandana figureerival Tänakul 82 punkti. Tasub meenutada mullust hooaega, kui Tänak tuli järjest rallisid võites välja koguni 72-punktilisest kaotusseisust ja võinuks koguni mailmameistriks tulla, poleks ta MM-sarja viimasel rallil Austraalial selget sõiduviga teinud. Tänavu on ees veel üheksa etappi, neist järgmine kahe nädala pärast taas Lõuna-Ameerikas Tšiilis. Kõik on veel võimalik, peaks vaid tehnika vastu. Paraku on Toyota meeskond tõsises hädas – kord purunevad auto põhjaplaadid, kord lõhuvad veljed rehve, kord on probleemid generaatoriga. Aga samas tuleb öelda, et niisugune see tehnikasport juba on, ei piisa sellest, et loomult tulipäine Tänak sõidab järjest veatumalt.


Häid uudiseid pole öelda ka jalgpallimurult. Nimelt tuli Eesti koondise kapten, keskkaitse lukk Ragnar Klavan pikalt neljakuuliselt vigastuspausilt ja tegi oma kodumeeskonna Itaalia kõrgliigaklubi Cagliari mängus taas jalale viga. Kas Eesti läbi aegade nimekaima vutimehe (mängis alles hiljuti Inglismaal Liverpoolis), 33aastase Klavani karjäär hakkab lõpusirgele jõudma? Kui nii, siis – mis parata, ükskord on ikka aeg.

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo