Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

magnus kirt

Magnus Kirt.   Foto: delfi.ee

Autoralli maailmameistrivõistluste Tšiili etapp tõi taas naerukurrud näkku nii Toyota Yarisel kihutavale Ott Tänakule ja tema kaardilugejale Martin Järveojale kui eestlastest ekipaaži väga paljudele austajatele Maarjamaal ning kaugemal. Mõistagi ka Oti leivaisale Toyota autofirmale, kelle president Akido Toyoda tunnistas – Argentina rallil jäi Tänak meie süül võiduta, nüüd on mul hea meel teda naeratava võitjana näha.


Tõesti, Argentinas jäi Ott raja veerde töö lõpetanud generaatori tõttu, varasematel MM-rallidel põhjustas jalameheks jäämise kas rehvide või põhjakaitse purunemine (fataalset sõiduviga pole varem keevaline Tänak ammu teinud) ning statistika ütleb, et Toyota lagunes rallimasinatest kõige sagedamini. Loodame, et seni, ja Fortuna on nüüd lõplikult heatahtlik.


Aga Tšiili ralli juurde. Tänak läks sinna teadmisega, et kuigi terve rida sõite veel tuleb, on MM-sarja liidrid Thierry Neuville ja Sebastien Ogier punktidega kaugel ees, vastavalt 110 ja 100 Tänaku 82 vastu. Veel üks katkestamine ja unistus, et eestlane võib tulla autoralli ilmameistriks, kustub.


Ent Tšiilis püsis auto ühes tükis ja Tänak oli vaimustav. Viiekordne maailmameister Ogier vangutas pead – ma ei mõista, kuidas saab Ott nii kiire olla ja mind, kes ma ka kõigest väest pingutan, nii suurelt edestada. Rallispetsid aga vihjasid koguni, et Tänak võib olla mitte üksnes praegusaja, vaid ka palju pikema ajaloo talendikaim roolikeeraja.


On selle talendiga kuidas on, aga Tšiili kõvadel pinnaseteedel näitas Tänak võimu. Liidriks asus ta juba reedel, esimesel täispikal sõidupäeval, suurendas edu Ogieri ja 9kordse maailmameistri Sebastien Loebi ees laupäeval enam kui poole minuti suuruseks (rallis, kus loetakse sekundeid ja kümnendikke, on see trammipeatuste vahe) ja sõitis pühapäeval loetud sekundeid ära andes võidu nimel kindla peale. Välja arvatud viimasel ehk power stage’il, mil vajutas taas gaasipedaali põrandasse ja võttis sealtki maksimumi ehk viis punkti.


Kahe nädala pärast algava Portugali kruusaralli eel juhib MMi 122 punktiga Sebastien Ogier, Tšiilis oma kontole 25+5 punkti lisanud Tänakul on 112 ja senisel liidril, Tšiilis seitse tiiru üle katuse käinud ja katkestanud Thierry Neuville’il 110 punkti. Selge, et läheb järjest põnevamaks.


Praegu kestavad jäähoki maailmameistrivõistlused Slovakkias. Eestil selle superturniiriga rohkem pistmist pole, kui on võimalus ära märkida, et läinud kuul peeti 13-aastase ajavahemiku järel ka Tallinnas hoki MM-turniir. Paremusjärjestust selgitasid Tondiraba hallis MMi esiliiga B-divisjoni meeskonnad ehk selgemalt öeldes maailma kolmanda kümne alguse hokiriigid. Eesti eesmärk oli kodupubliku ees see turniir võita, paraku tuli vaatamata oma paremate (kõige ässam Soome Rovaniemi klubi ründaja, mullune Euroopa klubide karikavõitja Robert Rooba) kaasamisele ja suure südamega võitlemisele (peatreener Jussi Tupamäki hinnang) leppida neljanda koha ja maailma 24. hokiriigi staatusega. Võideti 4:1 Hollandit ja viimases mängus 4:3 Ukrainat, kaotati tasavägistes kohtumistes 3:4 Rumeeniale, 2:5 Jaapanile ja 2:3 Poolale. Häbeneda pole midagi.


Tänavuse aasta üks suuremaid spordisündmusi on kergejõustiku maailmameistrivõistlused Katari pealinnas Dohas. Kvalifikatsiooninormid sinna pääsemiseks on küllaltki kõrged, aga praeguseks on neljal eestlasel Doha pilet juba taskus. Need on mulluse EMi odaviskepronks Magnus Kirt, sama võistluse 400 meetri tõkkejooksu kuues mees Rasmus Mägi, seitsmevõistluses siseMMil pronksi teeninud ja kümnevõistluses isikliku margi 8512 punktini kergitanud USAs ning Bahamal resideeruv Maicel Uibo ning hiljuti Saksamaal Hannoveris 2:13.40ga maratoni jooksnud Tiidrek Nurme.


Kirt üritab tänavu alistada 90 meetri joont, Mägi taastada oma endist vormi, mis tõi 2014 EM-hõbeda ja 2016 Rio olümpial Eesti rekordi 48,40ga kuuenda koha. Nii Mägi kui Kirt plaanisid alustada tänavust võistlushooaega mai lõpus Teemantliiga etapil Hiinas Šanghais. Mägi lendaski Hiina ja sai 400 m tõkkejooksus tagasihoidliku ajaga viienda koha, Kirt oli väikse seljahäda süül sunnitud pikast lennureisist loobuma. Uibo plaanib taas osaleda Austrias mainekal Götzise kümnevõistlusel.


Aga neile neljale peaks Dohas lisanduma veel terve hulk talvel hooajale põhja ladunud ning tehnikat lihvinud kergeatleete. Mõne aasta tagune MMi neljas kettamees Martin Kupper treenib nüüd koos Eesti parima kuulitõukaja kuulitõukaja Kristo Galetaga Gerd Kanteri kunagise juhendaja islandlase Vesteinn Hafteinssoni juures. Kupper loodab lähipäevil alistada MM-normi 65 meetrit, Galeta ületada Eesti habemega kuulitõukerekordi 20.53 ja saada jagu MM-normist 20.70. Eesti naiste odaviske rekordi (63.65) omanik Liina Laasma on vigastustest prii ja hiljuti Portugali laagrist naasnuna väge täis normist (61.50) kaugemale viskama. Kaugushüppaja Ksenija Balta jättis sisehooaja väikese vigastuse süül küll vahele, aga ta on alati suutnud end vajadusel maksimaalselt mobiliseerida, ja küll ta 6.72 ehk MM-normi ikka täidab. 3000 m takistusjooksja Kaur Kivistik, vasaraheitja Anna Maria Orel, odamees Tanel Laanmäe, mitmevõistlejad Karl Robert Saluri ja Janek Õiglane - neid, kellele MMile jõudmist ja seal head esinemist soovida, on veel.


Lõpetuseks eestlaste üheks rahvusspordialaks peetavast korvpallist. Maarjamaa parim meeskond Kalev/Cramo jõudis rohkete välisleegionäride (ka kolm NBA taustaga mängijat) toel esimest korda tugeva Venemaa profiliiga VTB United League play-off’i, kuid kaotas veerandfinaalis Kaasani Unicsile mängudega kuivalt 0:3.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo