Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

uibo

Maicel Uibo.   Foto: sport.delfi.ee

Tänavune kergejõustikusuvi kulmineerub sügisel maailmameistrivõistlustega Katari pealinnas Dohas. Sinna pääsemiseks tuleb kvalifikatsiooninorm täita, aga tippudel on lihtsalt MM-areenil võistlemise asemel muidugi suuremad soovid. Rõõm tõdeda, et õige mitu Eesti kergejõustiklast alustas välishooaega tublide, et mitte öelda lausa hiilgavate tulemustega.


Mullu Euroopa meistrivõistlustel pronksi teeninud odaviskaja Magnus Kirt on võimeline medaliks ka MMil, samuti on tal käeulatuses maagiline 90 meetri joon. Mullu viis ta Eesti rekordi 89.75ni, nüüd alustas hooaega Soomes Vantaas ja juba esimesel katsel maandus Kirdi oda 89.33 kaugusel. See oli hetkel koguni maailma 2019. aasta pikim odakaar (tõsi küll, vaid kaks päeva hiljem viskas Saksamaa staar Andreas Hofmann seitse sentimeetrit kaugemale ja tõrjus Tõrva mehe virtuaalse poodiumi teisele astmele). Aga kõva avalduse MM-hooaja hakatuseks Kirt tegi. Seda enam, et tippvormist peaks ta praegu veel kaugel olema, seda enam, et alles hiljuti tegi talle selg häda ja nii loobus ta pikast Hiina-turneest. Aga Vantaas läks jõud ja tehnika täpselt odasse ning niisugune see piigipildumine on.


Teine MM-medali vääriline eestlane on kümnevõistleja Maicel Uibo. Põlvast pärit, aga nüüd USAs ja Bahamal resideeruv talent alustas hooaega Austrias maailma ühel hinnatumal Götzise kümnevõistlusel. Mullu EMil jalga vigastanud ning areenilt ratastoolis lahkunud Uibo on operatsioonist kenasti taastunud ja tagasilöökideta treenida saanud ning võistles Götzises tõusvas joones. Nagu arvata, ei saanud keegi vastu maailmarekordimehele Damian Warnerile, ka teine koht polnud jõukohane, aga nagu ikka teist päeva hästi teinud Uibo tõusis lõpuks kolmandaks, kogudes 8535 punkti. Kahel alal, kõrgushüppes 2.15 ja teivashüppes 5.30ga, oli ta päeva parim.


Götzises võistlesid ka kümnevõistlejad Janek Õiglane (eelmise MMi neljas mees) ja USAs õppiv Karl-Robert Saluri, samuti seitsmevõistleja Grit Šadeiko. Õiglasel jäi MM-norm 8200 punkti küll kätte saamata, aga 8050 pole hooaja alustuseks ka paha. Saluri sai esimese nulli kettaheites, teise tõkkejooksus. Šadeiko võistles viimase ala, 800 m jooksuni, aga siis jättis jalavalu süül (jälle!) pooleli.


Kirdi ja mitmevõistlejate kõrval tehti hooaja avastarte ka kodumaal. Randveres heitjate seeriavõistluse avaetapil heitis Martin Kupper ketast 64.79 (nii kaugele pole Rio olümpia neljas mees kolm viimast aastat heitnud), mullu taandunud 11kordse tiitlivõistluste medalimehe Gerd Kanteri endise treeneri islandlase Vesteinn Hafteinssoni juhendamisel harjutaval Kupperil jäi MM-normist puudu vaid 21 sentimeetrit. Heas vormis on ka Eesti naiste odaviskerekordi valdaja Liina Laasma, kes viskas 60.31 ja jäi MM-normist 1.19 kaugusele.


Järgmiseks astuvad Eesti kergejõustikutipud rahva ette juba 31. mail, kui Tartus peetakse 1934. aasta EMi odapronksi, 1942. aastal Kotlases Venemaa vangilaagris elu jätnud Gustav Sule 55. mälestusvõistlused.


Taas tuleb nentida, et aastaid Eesti parima tennisisti tiitlit kandnud Kaia Kanepi võib väljakul imeline olla. Kunagi WTA 14. reket olnud, nüüd edetabelis 88. real seisev ja krooniliste vigastuste süül harva võistlev (aga kui, siis reeglina hästi!) 33aastane Kanepi pidi tänavust teist Grand Slam turniiri Pariisis alustama WTA 18. mängija sakslanna Julia Görgesi vastu ning arvestades nii tabelikohti kui seniseid Görgesi võitudega lõppenud kohtumisi polnud see just parim loos.


Kanepi jäigi avasetis 1:4 taha, kuid siis toimus mängus pööre – Kaia võitis esimese seti 7:5 ning teine, tema 6:1 võiduga lõppenud sett oli juba puhas jõudemonstratsioon. See oli Kanepi seitsmes võit Grand Slam turniiride avaringides asetatud mängijate üle ja statistikute väitel pole keegi alates 2001. aastast, kui 32 paremat paigutama hakati, samalaadset suutnud.


Kanepi järgmine vastane on hiinlanna Shuai Zhang (WTA 50.). Eesti esireket Anett Kontaveit (WTA 17.) kohtus Pariisi turniiri esimeses mängus tšehhitar Karolina Muchovaga (WTA 73.). Tabelikoht ei tähendanud siingi midagi ja paraku tuli eestlannal tunnistada Muchova 3:6, 6:2, 6:2 paremust ning reket kotti pakkida.
Kaks Eesti parimat jalgratturit Tanel Kangert ja Rein Taaramäe võistlevad praegu Lõuna-Euroopas. USA tiimis EF Education First sõitev Kangert rassib koos Hispaania ja Prantsusmaa tuuridega mailma kolme mainekama sekka kuuluval Itaalia velotuuril. Tiimi liidriks oleva Kangerti eesmärgiks oli pidada vastu esimesed pikad ja lauged etapid ning püüda seejärel mägedes nii etapivõitu kui kõrget kohta üldarvestuses. Esialgu kõik toimiski, mägedesse jõudes kerkis Kangert esikümne piirile, aga seejärel jäi taastumisega veidi hätta, kaotab nüüd liidrile üle 27. minuti ja on 23. kohal. Tõsi, mägiseid etappe on veel ees, ratturite seas väga hinnatud etapivõit pole ikka võimatu.


Kangerti kunagine pinginaaber Vändra koolist Taaramäe (Prantsusmaa klubi Direct di Energie) võistles Prantsusmaal kahel lühemal madalama kategooria velotuuril ja sai mõlemal kolmanda koha. Ühel varblane peos, teisel tuvi katusel.


Eesti võrkpalli rahvusmeeskond alustas mänge Euroopa Kuldliigas, naiskond Hõbeliigas. Mehed kaotasid avakohtumise Hispaaniale 1:3, naised Sloveeniale 0:3.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo