Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Kahtlemata on kõik spordialad tähtsad, aga mõnele lisatakse meedias sageli siiski sõna „kuninglik“. Sõudmises ühe- ja kaheksapaadile, kergejõustikus 100 meetri jooksule ja kümnevõistlusele. Just viimasel alal tuli hiljuti Austinis USA üliõpilasmeistriks eestlane Johannes Erm.

8352 punktiga ülekaalukalt võitnud Erm lõi Ameerika tudengimeistri tiitli kõrval veel mitu kärbest: ületas oma senise isikliku margi enam kui 200 punktiga, purustas Andrei Nazarovi Eesti habemega U23 vanuseklassi rekordi, täitis nii sügisel Kataris peetava MMi kui 2020. aasta Tokyo olümpia normi, tõusis maailma jooksvas edetabelis neljandaks ja Eesti kõigi aegade tabelis seitsmendaks.


Eesti kergejõustiklastest on heas hoos ka odaviskajad Magnus Kirt, kes sai Tartus Gustav Sule memoriaalil kirja maailmaklassilise 87.65 ja Liina Laasma, kes täitis Soomes 62.56ga MMi normatiivi.


Edukad ajad on ka Eesti autorallimeestel, Toyota Yarisel MM-sarjas kihutavatel Ott Tänakul ja Martin Järveojal. Kui hooaja algus läks auto tehniliste probleemide süül pehmelt öeldes untsu, enne Tšiili rallit lahutas Tänakut MMi liidrist koguni 28 punkti ja asi tundus lootusetuks kiskuvat, siis kindlad võidud nii Tšiilis kui viimati Portugalis tõstsid Tänaku taas kullakandidaatide sekka.


Tšiili oli Oti jõudemonstratsioon – eesti mehed sõitsid kiiresti ja aina suurendasid edusekundeid. Portugali tolmustel kruusateedel oli stsenaarium sama. Kui rivaalid külastasid sõiduvigade järel kraave ja lõhkusid autosid, siis Tänak oli ühtaegu väga kiire ja külmavereline ning suutis probleemidest kas hoiduda või lahendas need käigult.


Nädala pärast sõidetakse autoralli MMi WRC klassi Sardiinia etapp. Enne seda juhib 142 punktiga Ogier (Citroen), Tänakul on teisena 140 punkti ja veel kuu tagasi sarja juhtinud Thierry Neuville’il (Hyundai) 132 punkti.


Väga head rallit nähakse peagi Eestiski, sest juuli keskel peetakse Lõuna-Eestis MMi promotsioonüritusena Rally Estonia ja juba on neli MM-sarjas sõitvat tipppilooti oma osavõtust teatanud. Mõistagi on Eesti kruusateed neile heaks treeninguks Soome Jyväskylä MM-etapi eel.


Pariisi Roland Garros’ väljakutel lõppenud tennise Grand Slam sarja French Open pakkus eestlastele portsujao üllatusi. Kõigepealt negatiivse, sest WTA 18. mängija, hea asetusega Anett Kontaveit kaotas mõnevõrra üllatuslikult Karolina Muchovale (WTA 73.), jätkas küll koos Darja Kasatkinaga paarismängus, aga ei jõudnud sealgi kolmandast ringist kaugemale.


Aga tennise tipp on praegu nii ühtlane, et maailma esisajas võivad kõik kõiki võita ja seda näitas ka fööniksina tuhast tulnud Kaia Kanepi. Avaringis üllatas ta Julia Görgesi (WTA 19.) võitmisega ja võitis seejärel veel kaht endast kõrgema reitinguga mängijat Zhuang Zhangi ning Veronika Kudermetovat. Neljandaski ringis ehk 16 parema seas oli Kanepi võitmas Petra Marticit (WTA 31.), olles kolmandas setis ees 4:3 ja vastase servil 40:15, paraku siiski kaotas selle mängu. Kanepi esinemised Pariisis on olnud siiski üldjoontes väga edukad – 2001 (18 aastat tagasi!) võitis ta French Openi noorteturniiri, 2008 ja 2012 on ta jõudnud kaheksa parema sekka. Tänavu teenis ta veerand miljonit dollarit.


Eesti jalgpalli rahvusmeeskond jätkab mänge Euroopa meistrivõistluste valikturniiril. Kõigepealt oli 8. juunil Tallinnas Lilleküla staadionil vastaseks PõhjaIirimaa. Esimene mäng Belfastis oli lõppenud põhjaiirlaste domineerimise ja 2:0 võiduga. Nüüd oli mäng küll kohati üsna teist nägu, aga 2:1 võiduga lahkusid platsilt ikkagi põhjaiirlased.


Eesti, kel puudus vigastust raviv kapten, Itaalia kõrgliigas leiba teeniv keskkaitsja Ragnar Klavan, suutis vastase mängualguse survele vastu pidada ja Konstantin Vassiljev viis 25. minutil vastaste müürist mööda keerutatud karistuslöögiga Eesti koguni juhtima. Paraku hakkas teise poolaja keskel üha rohkem domineerima külaliste vastupidavus koos tehniliste oskustega ning loogilise tulemina lõid põhja-iirlased kahe minuti jooksul kaks palli Eesti puuri.


Järgmiseks kohtusid eestlased EM-sarjas 11. juunil Mainzis ülitugeva Saksamaaga. Imet ju loodeti, aga uskuda oli raske, ja reaalsus oligi väga nukker. Sakslased mängisid kaitsetaktika valinud eestlastega kui kass hiirega ning ladusid Eesti värava elegantselt palle täis. Juba poolajaks oli seis eestlaste kahjuks 0:5, lõpuvileks koguni 0:8. Valus, niisugust tasemevahet ei oodanud siiski keegi.


Huvitavad ajad on käes Eesti võrkpallis. Nii naiskond kui meeskond on lunastanud pääsme sügisesele EM finaalturniirile ning kasutab Euroopa kuld- (mehed) ja hõbeliigat (naised) kui ülihead võimalust kokkumängu lihvida. Naised on hõbeliigas kaotanud kaks korda Sloveeniale ja võitnud 3:2 Portugali. Mehed alustasid kuldliigat järelkasvukoondisega, sest kuuele pikast klubihooajast räsitud põhimehele andis peatreener Georghe Cretu puhkust. Ometi võitis see teine koosseis 3:2 kunagist olümpiavõitjat Hollandit ja kui põhimehed naasid, alistati 3:2 ka Horvaatia. Kuldliiga esineliku finaal peetakse Tallinnas.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo