Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Kergejõustiklased pakuvad viimasel ajal häid uudiseid. Mis pole ka teab mis ime, sest peetakse ju sügisel Kataris maailmameistrivõistlusi ning praegu on loogiline muskleid pumbata ja tehnikat ning kiirust timmida.

Viimane rõõmusõnum tuli Pärnust, kus renoveeritud staadionil tõukas Kristo Galeta kuuli 20.76. Eesti mastaabis on see kõva sõna, sest ületas Heino Silla 40 aastat püsinud rekordi 20.53 ja ühtlasi alistus Galetale MM-norm 20.70. Galeta visadusele tuleb au anda – mees alustas odaviskajana, kuid tegi õlale liiga. Spordist loobuda ei tahtnud, hakkas hoopis kuuli tõukama. Jäi aga peagi arengus seisma, kuni õppis ära pöördega tehnika, leidis hea motiveerijana tuntud islandlasest treeneri, ja nüüd on Eesti rekordi näol vähemalt esimene palgapäev käes.


Teine hea uudis tuli Rootsist, kus kuni 23-aastaste Euroopa kergejõustikumeistrivõistlustel sai suurepärase summaga 8445 punkti hõbemedali Johannes Erm. USAs Georgia Ülikoolis tudeerivat Ermi on peetud väga andekaks ja korra on ta tänavu seda hiilgava tulemusega juba tõestanud, nimelt juuni alguses 8352 punktiga USA üliõpilasmeistriks tulles.


Rootsis noorsoo EMil tegi Erm hiilgava avapäeva, kogudes liidrina 4513 punkti. Küll oli teada, et ta sakslasest pearivaal Niklas Kaul on ülitugev teise päeva mees ja Erm ei tohi kusagil libastuda. Paraku sai eestlane teivashüppes kirja vaid 4.70 (isiklik mark 5.10), sakslane kusagil järele ei andnud ja nii tuli Ermile hõbe. Aga see oli võidetud hõbe, mitte kaotatud kuld. Ühtlasi täitis Erm selle võistlusega nii Doha MMi kui ka järgmisel aastal Tokyos toimuvate olümpiamängude osavõtunormi. Hiljuti teatas Erm, et MMist ta siiski loobub, et puhata välja pikast ning raskest hooajast ja ravida välja mitmevõistlejat paratamatult saatvad vigastused. Kõik selleks, et olla elu parimas vormis olümpial.


Suure põnevusega ootas Eesti spordisõber uudiseid Budapestist, kus peeti kuue aasta järel taas vehklemise maailmameistrivõistlused. Põhjust loota oli, sest just 2013 Budapestis krooniti epees maailmameistriteks nii Julia Beljajeva kui Nikolai Novosjolov.


Viimastel aastatel on Eesti üks esindusala siiski rohkem tõmbetuultes kui medalisäras. Kahekordne maailmameister Novosjolov on hädas vigastuste ja vanusega, naiskond, kus häid vehklejaid rohkem kui kohti, ei leia päris õiget X-faktorit või võidukeemiat.


Budapestist tullakse seekord tagasi medaliteta. Neli Eesti naist pääses küll põhitabelisse, kuid kõrgemale mulluse Euroopa meistri Katrina Lehise 16. kohast teised ei jõudnud. Naiskonnavõistlusel oli Eesti avaringis vaba, teises ringis alistati Hongkong ja kolmandas jäädi selgelt alla tugevale Venemaale. Lõppkohaks kirjutati Eestile tabelisse kuues. Meeskond teisest ringist edasi ei saanud, sama saatus tabas Eesti praegust parimat Sten Priinitsat. Tokyo olümpia osavõtupunktide kogumine käib, näiteks epeevõistkondi pääseb sinna (nii naisi kui mehi) vaid kaheksa, piletisaba muutub Eesti jaoks järjest pikemaks ja kassaluuk jääb järjest kaugemale.


Eestis toimunud spordivõistlustest paelus rahvast viimasel ajal kõige tulisemalt Lõuna-Eesti autoralli. Tegemist oli endise ralliässa Urmo Aava veetava populaarse võidusõiduga, mis tänavu ka MM-sarja ametlik promoralli. Äraseletatult tähendab see, et korraldajad üritavad MM-karussellile selgeks teha – oleme väärt korraldama ka maailmameistrivõistluste etappi, andke see meile!


Pika ajalooga Lõuna-Eesti ralli õnnestus tänavugi ideaalselt – oli kõvemaid osalejaid kui kunagi varem, korraldus toimis, pealtvaatajatega, keda oli rohkem kui nii mõnelgi MM-etapil, probleeme polnud. Kas kõigest sellest ka MM-etapi saamiseks (maine madalamaid Euroopa meistrivõistluste etappe Eestis juba sõidetakse) piisab, on siiski kahtlane, sest MM plaanitakse üldse kulude säästmiseks just Euroopa rallide arvelt veidi kokku tõmmata.


Aga elamuse sai Eesti publik Lõuna-Eesti rallilt vägeva. Sest koduteedel osales ju tänavuse MM-sarja WRC klassi liider Ott Tänak, kes koos kaardilugeja Martin Järveojaga näitas Toyota Yarisel sõites teiste tehasemeeskondade tipppilootidele vaidlemist vältiva kindlusega koha kätte (tõsi, Sebastien Ogier ja Thierry Neuville ei osalenud). Ott ja Martin võitsid enamiku kiiruskatsetest ja kaitsesid mullust rallivõitu. Pole aga vale vältida, et Tänaku osalemise ja võidu kõrval pälvis enim tähelepanu kunagise ralliässa, viis MM-rallit võitnud ja praegu Tänaku mentorina tegutseva Marko Märtini võimsal WRC autol kaasa löömine. 2005. aastal viimati võistelnud (ja kaardilugeja hukkumise järel lõpetanud) Märtin jäi praeguste MM-sarja meeste järel kuuendaks, aga ütles, et tuligi omal nahal uut aega ja autot proovima, veendus, kui raske see võidusõit on, ja tagasitulekule ei mõtle.


Tore on tõdeda, et Eesti jalgpalliklubide eurosarjad algasid tänavu erakordselt hästi. Kui tavaliselt sajavad kõik Eesti vutiklubid välja juba esimestes eelringides, siis nüüd võitis Nõmme Kalju Meistrite Liigas Põhja-Makedoonia meistrit ja Flora Euroliigas Serbia hõbedat. Järgmises ringis saab Kalju mängida nüüd Glasgow Celticu ja Flora Saksamaa Frankfurti Eintrachtiga. Ehk hiidudega, keda muidu vaid telerist vaadatakse. Kaugel polnud teisest ringist (ja kopsakast boonusrahast) ka Tallinna Levadia, kes kaotas Islandi Stjarnenile alles üleajaminuti väravaga.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo