Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Autoralli maailmameistrivõistlused jätkusid Soomes legendaarse Jyväskylä ralliga. Eesti rallipaar Ott Tänak ja ta kaardilugeja Martin Järveoja, kes seal mullu võitsid, läksid 1000 järve ralliks kutsutaval etapil, kus aga muuhulgas tehakse autodega üle küngaste ka enam kui poolesajameetriseid hüppeid, tänavugi starti favoriitidena. Rootsi ja Sardiinia MM-rallid neil küll totaalselt ebaõnnestusid, aga mitu etapivõitu tõstsid Tänaku siiski enne Soomet MM-sarja liidriks ning eestlast peetakse praegu maailma kiireimaks rallisõitjaks.

Tänak näitaski Soome kruusateedel oma võimu. Võitlus koduradadel sõitnud soomlaste Esapekka Lappi (Citroen) ja meeskonnakaaslase Jari-Matti Latvalaga (Toyota) oli küll huvitav, aga eestlased kontrollisid olukorda ja võitsid lõpuks ka punktikatse, võttes seega Soomest 25+5 punktidega maksimumi. Tänakul on nüüd 180 punkti, kuuekordsel maailmameistril Sebastien Ogieril 158 ja Thierry Neuville’il 155. Järgmisena on MMil kavas Saksamaa asfaldiralli, mille, muide, Tänak ja Järveoja mullu võitsid.


Soome rallilt tuli Eestisse teinegi poodiumikoht, sest Roland Poom oli JWRC ehk järelkasvuklassis kolmandaks. Eestil olid kõvad rallimehed juba Vene ajal, taasiseseisvumise järel lõid maailmas laineid Marko Märtin ja Urmo Aava, nüüd on tipus Tänak, Roland Poom ja Ken Torn näitavad, et peenralt tõuseb ikka uusi võsusid!
Kui veel mootorispordis juttu jätkata, siis Jüri Vips on ringrajavormelite F3 sarjas hetkel kolmandal kohal ja püsivad võimalused, et ta selle sarja võidab ning teenib võimaluse istuda kuningliku F1 auto kokpitti!


Eesti kaks tugevamat jalgpalliklubi jätkasid mänge eurosarjades. Meistrite Liigas oli Nõmme Kalju teekond küll nukker, sest kuulsale Glasgow Celticule kaotati võõrsil 0:5, kodus 0:2 ja üldskooriga 0:7. Meistrite seas kaotamine tähendas siiski võimalust madalamas sarjas jätkamist ja nii seisavad Nõmme Kaljul ees mängud Luksemburgi klubiga. Küll väikese riigi, aga tugevate leegionäridega mehitatud klubiga.


Tallinna Flora kaotas Saksamaa vutihiiule Frankfurdi Eintrachtile nii kodus kui võõrsil 1:2 ja Flora jaoks on tänavused suurmängud peetud. Aga sakslastega enam kui kümnekordset eelarvevahet arvestades oli see igati väärikas allajäämine. Et mitte öelda koguni pisike võit. Sest mõlemas mängus šokeerisid floralased Eintrachti kiire vastuvärava löömisega ja vastased valasid võidu saamiseks kõvasti higi. Flora teenis plusspunkte sellegagi, et nende mängu vaatas Frankfurdis Eesti klubijalgpallile rekordiliselt 48 000 inimest, kes olid hämmastunud, kui mängu järel tallinlased neid, vastase fänne, tribüüni ette vutipeo eest tänama tulid.


Talendid koju, kutsus kümmekond aastat tagasi Eesti eelmine president Toomas Hendrik Ilves. Mõeldes sellega nii Silicon Valleys tegutsevaid eestlastest tarkpäid kui ka teisi mujal maailmas kanda kinnitanud rahvuskaaslasi. Kultuuritegijaid, aga miks mitte ka sportlasi. Nüüd toimubki vähemalt korvpallurite tagasivool isade maale. Eesti tippklubi Tallinna Kalev/Cramo on kutsunud enda ridadesse Kreekas mänginud rahvusmeeskonna mehed Sten Timmu Soku ja Martin Paasoja, Hispaaniast ja Saksamaalt tulevad koondise noorema põlvkonna liikmed Janari Jõesaar, Sander Raieste, tulijaid on teisigi.


Kui talentidest kirjutada, siis ei saa mööda minna faktist, et spordialasid on prestiižikaid ja on ka selliseid, millest üldsus ega hindajad suurt ei arva. Ning sa võid pea peal seista, aga sinu tööd ikka ei väärtustata. Kujukas näide on noormees nimega Rasmus Haugasmägi. Hiljuti tuli see tartlane veemoto OSY-400 klassis seitsmendat aastat järjest maailmameistriks. Ta on ka kuuekordne Euroopa meister, võitnud oma klassi kuni 150 km/h kihutaval mootorpaadil järjest 13 suurt tiitlivõistlust ja ühtejutti 35 võistlussõitu. Rasmus on tunnistatud oma katusorganisatsiooni ehk üleilmse veemotoliidu aasta parimaks, aga Eesti parima sportlase valimisel pole tal publikualade esindajate kõrval vähimatki edulootust.


Hiljuti lõppes jalgratturite suurim võistlus Tour de France. Taas osales kaks eestlast, kunagised Vändra kooli klassivennad Rein Taaramäe ja Tanel Kangert. Viiendat korda Touri lõpetanud Kangert sai kokkuvõttes 26. koha, kaheksandat korda Champs-Elyseel finišeerinud Taaramäe 66. koha. Mindi küll püüdma mägiste etappide võite või esikolmikukohti, aga seekord ei õnnestunud. Mis siis ikka, mehed alles 32, rattaspordis mitu head aastat veel ees. Ja äkki üritatakse kahekesi sügisel MMil midagi suurt korda saata!


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo