Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Ott Tänak ja Martin Järveoja kindlustasid Kataloonia ralli teise kohaga endale, Toyota tiimile ja kõigile, eriti muidugi eestlastest pöidlahoidjatele ennetähtaegselt autoralli võimsaima ja kuninglikeima ehk WRC klassi maailmameistri tiitli. Ees on veel MM-sarja lõpetav Austraalia ralli, aga piloot Tänakul ja tema kaardilugejal Järveojal on koos juba 263 punkti lähima jälitaja belglase Thierry Neuville’i (Hyundai) 227 vastu. Ühelt rallilt võib võtta maksimaalselt 30 punkti, seega puudub ka teoreetiline võimalus, et keegi Tänakust mööda läheks.

Austraalia rallil läheb siiski tõsiseks riski piiril võidusõiduks, sest esiteks ei luba saarlase Tänaku ja elvalase Järveoja spordimehe vaim seal võitja naeratusega kulgeda ning teiseks on Toyota tiimil suur eesmärk ka võistkondlik MM-kuld võtta. Selleks tuleb aga Hyundai kätte saada ja mööda minna.


Kataloonias sõideti esmalt kruusal, siis tuli nii seadistus kui tunnetus lülitada asfaldile. Tänak alustas tagasihoidlikult, olles esimeste kiiruskatsete järel alles kaheksas, aga asfaldil võttis hoo üles, võites neli kiiruskatset järjest ja näidates, et on praegu planeedi kiireim rallimees. Peagi oli Ott viies, siis neljas, enne viimast ehk punktikatset power stage’i kolmas. Risk viimasel katsel tehnika või riskeeriva sõidu süül terve ralli katkestada ja tühjade pihkudega jääda on mõistagi suur, aga Tänak pani rivaalid sõna tõsises mõttes selili, kihutades veatult ja hoopis kõrgemast klassist tempoga. Tõusis teiseks, teenis power stage’ga viis lisapunkti ja MM-tiitel oligi taskus!

 
Hetk hiljem küsis tüürimees Järveoja Tänakult – Ott, kas oled nüüd õnnelik? Pidades silmas kogu seda pikka teed, mida Ott alustas siis, kui jalad veel pedaalidele ega silm aknaääreni ei ulatanud, aga rooli juba keeras. Mida jätkas Eestis esimesi talendi märke näidates, mis käis MM-sarjas läbi kraavide ja katusele keeratud ning lõhutud autode, aga ka vaimustavalt võetud võitude. Mis kulges toetajaid otsides ja hingevalus, kui tuli jälle autot testima või rallile minna, aga laps rippus jala küljes ja nuttis „issi, ära mine!“. Mida Tänak nüüd Järveoja küsimusele vastas? Ütles hillitsetult – olen rahul.


See on ikka suur asi, mis tehtud sai. Koguni 15 viimast aastat valitsesid autoralli WRC klassi prantslased, esmalt oli üheksa aastat jutti maailmameister Sebastien Loeb ja kuus viimast hooaega võitis Sebastien Ogier. Ott Tänak, kokku 20. ja esimene eestlasest maailmameister võis ette näidata MM-pronksid 2017. ja 2018. aasta hooaegadest, tal on kirjas 12 MM-ralli ja 223 kiiruskatsete võitu.


Põnev on endiselt küsimus, millises meeskonnas Tänak järgmisel hooajal sõidab? Kas jätkab Toyotas, läheb Hyundaisse, M-Sporti?


Ralli MM-kuld on eesti rahvale suur rõõm, aga eks sporti tehti viimastel nädalatel ja päevadel muudki. Nii alustas Eesti üks paremaid talisportlasi kiiruisutaja Saskia Alusalu hooaega endalegi üllatuseks Eesti rekordiga 3000 meetri distantsil, läbides distantsi nelja minuti ja 7,43 sekundiga.


Ameerika jalgpallur Margus Hunt on Indianapolis Coltsi meeskonnaga heas hoos, jätkates NFL meistrivõistlusi nelja võidu ja kahe kaotusega, mis viitab headele võimalustele konferentsist play-off’i pääseda.


Jätkuvalt on jutuks ka 90.61ga endiselt maailma tänavust odaviskeedetabelit juhtiv ning maailmameistrivõistlustel hõbemedali teeninud Magnus Kirt. MMil Dohas õla liigesest välja visanud Kirt käis kirurgide noa all ja kuulis narkoosist ärgates, et ta õla seis oli, nagu operatsiooni käigus selgus, arvatust veidi kehvem, aga lõikus õnnestus loodetust tunduvalt paremini. Taastusravi järel võib meie odasangar taas maailmatasemele tõusta ning 2020. aasta Tokyo olümpial tegija olla.


Kirt oli ka nominent Euroopa aasta parimate kergejõustiklaste valimisel norralasest 400 m tõkkejooksja Karsten Warholmi, Poola vasaraheitja Pavel Fajdeki ja Rootsi kettaheitja Daniel Stahli kõrval. Parimaist parima au sai küll omale maailma läbi aja teise tulemuse jooksnud Warholm, aga kiitus vahva hooaja eest Kirdilegi.
Hiinas peeti sõjaväelaste kergejõustiku maailmameistrivõistlused.


Raskekaalu tänavune MM-pronks Heiki Nabi kaotas finaalis Türgi sõjaväe kirjadesse kuuluvale valitsevale maailmameistrile ja sai hõbeda, parasportlaste 400 meetri jooksus tuli Ergo Mets aga sõjaväelaste maailmameistriks.


Eesti võrkpallimeeskond on endiselt peatreenerita, kuna kuus aastat eestlaste võrkpallitaset tõstnud rumeenlane Georghe Cretu astus ebaõnnestunud Euroopa meistrivõistluste järel tagasi ja talle pole asendajat veel leitud ega valitud. Küll aga sai uue peatreeneri kümme viimast aastat 1988. aasta olümpiavõitja Tiit Soku juhendamisel harjutanud Eesti korvpalli rahvusmeeskond. 18 kandideerinu seast valiti uueks treeneriks vähetuntud soomlane Jukka Toijala, kelle plussiks loeti seda, et ta oli kümme viimast aastat Soome koondise eduka juhendaja Henrik Dettmanni parem käsi.


Eesti spordi nukrama poole pealt tuleb ära mainida, et meie tennise esinumber Anett Kontaveit kuulutas seoses tervisemurega oma selle aasta võistlusmängud mängituiks. Ja dopinguvõrgustikku kuulumises ning sportlaste dopingu kasutamisele kallutamises kahtlustatav suustreener Mati Alaver sai Eesti prokuratuurist süüdistuse. Kas sellele lisandub süüdistus ka Austriast, kus vahele jäädi, näitab aeg.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo